28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Parool | Rutte blijft bij standpunt: Ik kan geen memo’s herinneren

HomeNieuwsParool | Rutte blijft bij standpunt: Ik kan geen memo's herinneren
Premier Mark Rutte en Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat tijdens het Tweede Kamerdebat © ANP

Premier Mark Rutte is woensdag begonnen aan misschien wel het lastigste debat uit zijn politieke loopbaan. Hier volgen we het debat op hoofdlijnen.

Premier Mark Rutte wist dat hij tijdens zijn uitleg alles op alles moest zetten om de gemoederen onder de oppositie enigszins te sussen. Hij bleef echter bij zijn standpunt zich geen enkele memo te herinneren.

Rutte kent alleen een intern partijstuk van de VVD over dividendbelasting. Maar dat is volgens hem een “ander” stuk. Dit stuk werd destijds geschreven door toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën die daarbij gebruikmaakte van stukken van ministeries.

Informatieverzoek

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) informeerde Rutte in februari dat er een informatieverzoek was ingediend over stukken over de dividendbelasting.

Volgens Rutte is daarbij gesproken over de juridische afweging van dat verzoek, maar niet over welke specifieke documenten het ging. Dat verzoek werd afgewezen, maar uiteindelijk werden de stukken deze week toch openbaar.

Geen herinnering

Dat gesprek met Snel deed Rutte niet denken aan het eerdere debat over de kwestie in november, toen hij zei geen herinnering te hebben aan memo’s over afschaffing van de dividendbelasting.

Dat debat was wat Rutte betreft afgewikkeld en niet meer ‘top of mind’. Zowel Lodewijk Asscher (PvdA) als Jesse Klaver (GroenLinks) vindt het moeilijk te geloven dat het gesprek met Snel geen belletje deed rinkelen bij Rutte, en dat de premier niet doorvroeg over het Wob-verzoek.

Interne stuk

Tijdens het debat schroomden de partijleiders niet elkaar over en weer verwijten te maken. Het was duidelijk dat de oppositie woedend is over de gang van zaken.

Aan het begin werden verschillende partijleiders aan de tand gevoeld of zij de memo’s al eerder hadden ingezien. Fractieleider Alexander Pechtold van D66 benadrukte dat hij alleen het interne stuk van de VVD over de afschaffing van de dividendbelasting heeft gelezen.

De dinsdag gepubliceerde memo’s van het kabinet heeft hij nooit eerder onder ogen gehad. Dat partijstuk van de VVD is van een “andere categorie” en valt niet onder de memo’s waar de oppositie de hele tijd om vraagt, zei Pechtold.

‘Zwaktebod’

VVD-leider Mark Rutte heeft het stuk gebruikt in bilateraal overleg met andere onderhandelaars tijdens de formatie. Toen Pechtold in november tijdens een Kamerdebat over de dividendbelasting werd gevraagd of er nog meer memo’s over deze zaak waren, heeft dan hij dan naar eigen zeggen ook de waarheid gesproken.

Jesse Klaver (GroenLinks) was het hier niet mee eens. “Een zwaktebod.” Hij vindt dat de D66-leider wel melding had moeten maken van het VVD-stuk. Pechtold liet weten verder “niet gelukkig” te zijn met het beeld dat de afgelopen maanden is ontstaan over de afschaffing van de dividendbelasting. Hij zei zelf ook te hebben bijgedragen aan de verwarring.

Niet spitten

CDA-leider Sybrand Buma wil niet spitten in zijn geheugen over memo’s over de dividendbelasting. “Je weet heel veel niet meer” van de formatie en als je stukken gaat lezen dan wordt het geheugen “vervuild”, stelde de christendemocratische coalitiepartner. “Ik wil niet bijdragen aan nog meer mist,” zei hij.

Buma heeft dan ook niet de vrijgegeven memo’s gelezen die het kabinet dinsdag naar de Kamer heeft gestuurd. Hij heeft afgelopen vrijdag in zijn persoonlijke archief wel een mapje gevonden over de dividendbelasting.

Daarin zat wel de memo die VVD’er Eric Wiebes opstelde tijdens de formatie, die ook deel uitmaakt van het pakket dat dinsdagavond werd vrijgegeven, zo gaf Buma uiteindelijk toe.

Ongeloofwaardig

Het valt de oppositie moeilijk om te geloven dat Buma nooit meer naar deze kwestie heeft gekeken. Het is ongeloofwaardig, verklaarden meerdere partijleiders. “Er is in november bijna een hele dag over gedebatteerd,” zei PVV-voorman Geert Wilders.

“Ik kan het vandaag niet mooier maken dan het is,” aldus Buma. Hij kan zich kleine, specifieke onderdelen van de formatie wel herinneren. Daarbij speelt volgens hem ook mee dat tijdens de formatieonderhandelingen het helemaal niet heeft “geclasht” over de afschaffing van de dividendbelasting. “Het is heel zakelijk afgehandeld.”

‘Niet fout’

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff begon zijn betoog dat het allemaal ‘geen fraai tafereel is’. Maar hij stelde dat dit niet meteen betekent dat het ook fout is. Hij ziet vooral veel verwarring en onduidelijkheid.

Op de vraag van Asscher of hij de stukken gelezen heeft, zei Dijkhoff dat hij de stukken dinsdagavond pas in handen had.

Ook is er vóór afgelopen maandag in het wekelijkse coalitieoverleg niet over de stukken gesproken, zo zei hij.

De VVD-fractievoorzitter was niet van mening dat de memo’s eind vorig jaar gedeeld hadden moeten worden, omdat de stukken geen onderdeel uitmaakten van het dossier dat is gedeeld.

Vertrouwen

De oppositie uitte aan het begin van het debat hun zorgen over het vertrouwen in het kabinet.

GroenLinks-leider Jesse Klaver stelde dat dit vertrouwen nadrukkelijk is “beschaamd”. Klaver riep de coalitie op het “beschaamde vertrouwen” te herstellen. “Daarvoor zijn antwoorden nodig. Veel antwoorden. Eerlijke antwoorden.”

Klaver trok de bewering van premier Mark Rutte, die heeft gezegd dat hij tot afgelopen vrijdag niets wist van een reeks ambtelijke memo’s, in twijfel. “Blijft de premier daarbij?”

Weinig begrip

Daarbij wees Klaver op een memo die Rutte’s partijgenoot Eric Wiebes tijdens de formatie opstelde, op basis van een aantal van de ambtelijke memo’s. Ook de andere partijen in de coalitie werden door Klaver bekritiseerd.

Voor het idee dat zij akkoord zijn gegaan met de afschaffing van de dividendbelasting, omdat ze er andere dingen voor terugkrijgen, toonde hij weinig begrip. “Werkelijk? Doen argumenten er dan werkelijk niet meer toe?”

PVV-voorman Geert Wilders stelde dat Rutte “de boel heeft belazerd”, maar die conclusie wilde Klaver nog niet trekken. “De Kamer niet informeren is een doodzonde. Maar ik trek geen conclusies voor debatten. Ik trek ze na debatten. Maar het is een moeilijke zaak voor de premier.”

Samenzwering

Asscher sprak van een “samenzwering tegen Nederlanders”. Hij riep Rutte op “openheid van zaken” te geven.

Lilian Marijnissen (SP) betichtte Rutte van het spelen van “politiek Cluedo”. “En dan maar verbaasd zijn dat mensen vertrouwen in de politiek verliezen.”

Marijnissen trok een vergelijking met de leugen die voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra vertelde, die uiteindelijk tot diens val leidde. “Dat werd pas een probleem toen het in de krant kwam. De premier vindt een leugen pas een probleem op het moment dat de waarheid uitkomt.”

Kijk het liveblog van de NOS hier.

Lees hier meer over de memo’s: Memo’s bieden vooral extra munitie aan de oppositie

En over de eerste stresstest voor Rutte III: wat staat er in de memo’s?

 

Debat dividentbelasting

De Tweede Kamer wil premier Mark Rutte aan de tand voelen over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting.

Lange tijd hield Rutte vol geen weet te hebben van memo’s over het onderwerp, maar die stukken werden dinsdag uiteindelijk toch vrijgegeven.

Uit de documenten blijkt dat ambtenaren van het ministerie van Financiën flinke vraagtekens plaatsen bij de maatregel.

Zo zou het weinig verschil maken voor het vestigingsklimaat en zou de rekening ervan – de afschaffing kost 1,4 miljard euro op jaarbasis – op het bordje van Nederlandse burgers en bedrijven terechtkomen.

Kritiek

De kritiek van de oppositie is tweeledig. Aan de ene kant is er de inhoudelijke beoordeling van de maatregel. Tussen wat de ambtenaren in de stukken schrijven en wat Rutte erover heeft bepleit zit nogal wat ruimte.

Daarnaast is er nog de wijze waarop de Kamer is voorgelicht over het bestaan van de memo’s. Niet alleen Rutte, maar ook de andere onderhandelaars uit de formatie, zeiden de afgelopen maanden zich geen memo’s te herinneren.

Bron: Parool

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties