Parool | Dick Schoof nieuwe topman inlichtingendienst AIVD

Dick Schoof wordt de nieuwe baas van de AIVD | Sander Heezen

Dick Schoof gaat de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD leiden. Hij is sinds 2013 Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Het kabinet gaat hem vrijdag voordragen, bevestigen bronnen na berichtgeving van de NOS. Schoof volgt Rob Bertholee op. Diens termijn eindigt later dit jaar.

De naam van Schoof als belangrijkste kandidaat voor de topfunctie bij de AIVD deed al langer de ronde. De geheime dienst moet “onzichtbare dreigingen voor de nationale veiligheid zichtbaar” maken.

Terrorismebestrijding en cybersecurity
De NCTV heeft onder meer als taak het risico op terroristische aanslagen in Nederland zo klein mogelijk te maken. Schoof was ook betrokken bij de nasleep van de MH17-catastrofe.

Ook houdt de NCTV zich bezig met cybersecurity. Volgens Schoof wordt Nederland digitaal bedreigd, en de situatie is erger dan mensen denken. Het gevaar groeit volgens hem sneller dan de verdediging.

Voordat Schoof (1957) naar de NCTV ging zat hij drie jaar bij het ministerie van Justitie. Daar was hij verantwoordelijk voor de invoering van de Nationale Politie.

Hij was eerder hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie. De planoloog Schoof begon zijn loopbaan in 1984 bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Bron: ANP/Parool

Een Reactie op “Parool | Dick Schoof nieuwe topman inlichtingendienst AIVD

  1. ericlapas

    Dick Schoof was verantwoordelijk voor de invoering van de Nationale Politie. De nationale politie is een ramp maar dat staat een carrière sprong van Dick Schoof niet in de weg. Weet iemand hoe je pastechi in het Nederlands noemt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *