Parlementariër Leeflang ‘Ongekend dieptepunt’

‘Onderwereld, bovenwereld en politiek met elkaar verweven’

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang: ‘Ongekend dieptepunt’

Willemstad – Dat oud-ministers en belangrijke zakenlui op Curaçao verdachten zijn in een moordzaak is voor onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang een ongekend dieptepunt.

,,We zijn op een punt beland waarbij de onderwereld, de bovenwereld en de politiek sterk met elkaar verweven zijn. En daarvoor is de hoogste prijs betaald. Een politicus werd vorig jaar vermoord.”

Inhoudelijk wil de parlementariër nog niet reageren op de laatste ontwikkelingen die in de zaken Magnus en Maximus hebben plaatsgevonden, waarbij eerst oud-minister Carlos Monk als verdachte werd aangemerkt en vervolgens oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) vorige week en gisteren zijn broer en loterijbaas Robbie dos Santos in de boeien werden geslagen.

De laatste twee worden verdacht van betrokkenheid bij de zaak Maximus, waarbij er onderzoek wordt gedaan naar de intellectuele daders achter de moord op Helmin Wiels.

Wel laat Leeflang desgevraagd weten niet verrast te zijn over de aanhoudingen.

,,Dit zijn namen die al een hele tijd worden genoemd. Het gaat hier om namen die sinds de moord op Helmin Wiels regelmatig de ronde hebben gedaan.”

Hoewel Leeflang niet verrast is over de recente aanhoudingen, betreurt ze het wel dat het zover is gekomen dat (oud-)ministers bij zulke zaken betrokken zijn.

,,Alle grenzen zijn vervaagd. Ik wil het niet over de individuele personen hebben, het gaat mij om het algemene beeld dat geschept wordt. Er is niet langer een onderscheid tussen goed en slecht en integer en niet-integer. Het is allemaal een grote massa geworden en een ongekend dieptepunt waarbij geld de rode draad vormt. Geld is de leidraad voor alles geworden; voor relaties, voor politiek, voor alles.”

Het Statenlid vervolgt:

,,Het is al een hele tijd zo dat de politiek op Curaçao alleen om geld draait. Partijen gaan naar verkiezingen zonder een partijprogramma, zonder inhoud. Als er maar geld genoeg was. Alles is te koop; de media, en zelfs stemmen.”

Toch hoopt Leeflang dat er nog een lichtpuntje aan het einde van de tunnel is.

,,Hopelijk kan nu de hele verwevenheid van de onderwereld, de bovenwereld en de politiek en de partijfinanciering worden aangepakt.

Ik hoop dat we dan opnieuw kunnen beginnen, uit het dal kunnen klimmen, en dat de politiek weer gaat over de inhoud en visie en de toekomst van Curaçao.”

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *