27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 16:54

Laatste reacties

- Advertentie -

Parlement wil ontslag voor voltallige RvC van CPA

steven martinaWILLEMSTAD — Tijdens de beantwoording van vragen gisteren door minister Steven Martina (Pais) van Economische Ontwikkeling, over de beslissing van de Curaçao Ports Authority (CPA) om tot aanschaf van het gebouw aan de Pletterijweg ter waarde van 2,2 miljoen gulden, over te gaan, bleek dat hij verkeerd was ingelicht door de Raad van Commissarissen (RvC) en CPA. Dat stelt Statenlid Helmin Wiels.

De PS-partijleider, die op dat moment over ontbrekende informatie beschikte – de RvC-notulen van de beslissing – stelde de informatie beschikbaar.
Vervolgens diende Wiels een voorstel van orde in dat door een meerderheid van de Staten werd aangenomen, waarin de regering wordt verzocht om ‘zo snel mogelijk stappen te ondernemen om de voltallige RvC te ontslaan’.

De mogelijke aankoop van het gebouw is uitvoerig door de media belicht nadat de president-commissaris van CPA, Amparo dos Santos, onlangs ‘de aanschaf van het pand’ als voldongen feit naar buiten bracht.
Uit data van het kadaster bleek het pand vervolgens eigendom te zijn van oud-minister van Financiën, George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK), de (half)broer van de president-commissaris. Jamaloodin kocht het gebouw, bestaande uit een kantoorgebouw en een loods, eind 2003 als directeur van The Safety Zone NV.
Uit de CPA-notulen, waar ook de Amigoe over beschikt, blijkt dat het voorstel om het gebouw aan de Pletterijweg aan te schaffen, van CPA-directeur Humberto de Castro kwam, tijdens een RvC-vergadering medio november 2012.
Het voorstel van De Castro werd aangenomen maar tot de daadwerkelijke aankoop van het gebouw kwam het niet.

Bij de bewuste RvC-bijeenkomst, waarbij de aankoop geaccordeerd werd, waren de volgende commissarissen/personen aanwezig:

  • president-commissaris Amparo dos Santos,
  • Tarzeno ‘Zeno’ Circkens,
  • Cicely van der Dijs,
  • Xerxes ‘Checo’ Nepomuceno
  • en Eduardo Vlieg,
- Advertentie -

de directiesecretaris van CPA. Yamil Lasten was afwezig, maar had Van der Dijs gemachtigd. Verder waren de door de PS voorgedragen commissarissen Donald Balentina en Margit de Freitas afwezig, net als Carol Capriles (door MFK voorgedragen).
De vraagprijs van het gebouw aan de Pletterijweg, die 2,2 miljoen zou bedragen, werd hierbij besproken.
Ook werd een taxatierapport genoemd uit 2010, waaruit zou zijn gebleken dat de geschatte waarde 2,5 miljoen zou zijn bij onderhandse verkoop en de executiewaarde 2 miljoen.

“Behalve dat de RvC een dergelijke beslissing met een minieme meerderheid heeft geaccordeerd, zoals nu uit de notulen blijkt, hebben zij deze genomen beslissing willens en wetens verborgen willen houden.
Het is natuurlijk ongehoord en zeer onwenselijk dat de minister – die hierover gisteren boos was – niet van de juiste informatie wordt voorzien en vervolgens de Staten onvolledig geïnformeerd worden.
Vandaar dat er overeenstemming is dat de RvC ontslagen moet worden”

, aldus Wiels.

Hij licht toe dat het besluit om tot aanschaf over te gaan ook indruist tegen artikel 30 van de CPA-statuten waarin omschreven wordt dat beslissingen niet in het bijzijn van belanghebbende partijen genomen mogen worden.
Dit om de beslissing niet te beïnvloeden.

“Aangezien de president-commissaris de broer van de eigenaar van het pand is en aanwezig was, heeft men hier ook verzuimd om een antecedentenonderzoek te verrichten naar de eigenaar van het pand.
Ook blijkt dat de RvC akkoord ging met een miljoenen aankoop zonder ‘due dilligence’ waarbij men ten minste over twee recente – niet ouder dan zes maanden – taxatierapporten had moeten beschikken.
Al met al is deze besluitvorming zonder de nodige beraadslaging tot stand gekomen, waarbij men willens en wetens de boel heeft willen belazeren”

, aldus Wiels.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -