28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Yves Cooper: “Curaçaose journalistiek in gevaar”

HomeMediaParadiseFM | Yves Cooper: “Curaçaose journalistiek in gevaar”
Yves Cooper: het publiek weet niet wat journalistiek werk inhoudt en wat de waarde ervan en dat komt door de pers zelf die een verkeerd beeld geeft door geen kritische vragen te stellen. | Persbureau Curacao

Journalist Yves Cooper beschouwt de manier van persconferenties van de overheid als ‘een poging om de pers de mond te snoeren’. Dat laat hij weten aan Caribisch Netwerk.

Hij heeft ook alle vertrouwen verloren in de transparantie van epidemioloog Izzy Gerstenbluth is. Maar de ‘zuurste ervaring in 20 jaar in de journalistiek’, noemt hij hoe het publiek met de pers is omgegaan.

Cooper noemt dit een bevestiging dat het publiek niet weet wat journalistiek werk inhoudt en wat de waarde ervan en dat komt door de pers zelf die een verkeerd beeld geeft door geen kritische vragen te stellen.

‘Periodismo di chupalenga’ noemt hij ze, ofwel parasiterende journalistiek. “Het gaat om journalisten die er alles aan doen om maar goed te blijven met iedereen in publieke functie en ook in de privésector. Daarom stellen ze geen kritische vragen om niemand boos te maken.” En ook omdat ze baantjes namen bij politieke partijen. Of bijvoorbeeld is er een journalist die commissaris is bij een overheidsbedrijf, zegt Cooper. “Dat kan toch niet. En dan denkt het publiek dat dat journalistiek is.”

Mike Willemse van het Antilliaans Dagblad zegt weinig tot geen tegenwerking te hebben gekregen. “De regering is voor onze redactie prima en constant bereikbaar voor vragen en antwoorden. Ook ervaren we voldoende bewegingsvrijheid, ondanks de avondklok: onze medewerkers hebben allemaal ontheffing gekregen en worden daarin niet gedwarsboomd.”Waar het medium wel extra op alert is, is ‘fake news van vaak anonieme kwaadwillende burgers’, zegt hij. “Dat checken we altijd eerst.”

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

  1. Damn ! Ik mis Risheron B.. Dat was altijd mijn uurtje adrenaline-boost. Hoe kan iemand zo dom en hufterig tegelijk zijn en al mismo tiempo menen dat hij tot het journaille hoort.
    Them was the days!

  2. Yves Cooper moet de hand in eigen boezem steken want hij gedroeg zich vaak vrij onbeschoft op persconferenties. Er was een persconferentie waarbij duidelijk te horen was dat hij en Richeron Balentin tegen elkaar schreeuwden van “Sera bo boka”.

    Blijkbaar durft Yves Cooper het beestje niet bij de naam te noemen want er zijn voorbeelden genoeg dat journalisten niet objectief zijn. Het gaat niet alleen om de objectiviteit maar ook om het niveau dat niet van “kanta Makamba” is.

  3. Cooper heeft misschien wel een punt. Maar overdrijft ook wat, zoals wel vaker. En dat mensen wat jaloers zijn op het Ant. Dagblad (ook op de Amigoe?) is te begrijpen. Het zijn de betere kranten. Wrang en jammer dat juist die in het Nederlands verschijnen. Een goede Papiamentstalige krant zou welkom zijn! Kennelijk is daar echter te weinig behoefte aan. Missdchien iets voor Cooper om daar wat aan te doen

  4. de enige echte onderzoeks journalist op Curacao is Dick Drayer. Hij is ook de enige die buiten Curacao in de media verschijnt. De AD van Mike Willemse staat bordevol reclame en de hoogste nieuwswaarde is dat de lezer geupdate wordt over het nieuwe speeltje in zijn happy meal box.

    “Wereldberoemd op Curacao” is ook bij onze pers een bekend fenomeen, Verbaast mij niets dat wij helemaal niet exporteren en dat het AD ook buiten Curacao nooit geciteerd wordt

  5. Critische vragen van tv13 is armzalig. De onbeschofte volksverlakkers kdnt mfk ps kunnen spauwen zo veel als ze willen. Als dhr Knops , weldoener, ondervraagt wordt is het op z’n onbeschofte af, maar er wordt voor betaald weten we ondertussen. En j p ziet dat ‘t goed is.

  6. Mike Willemse van het Antilliaans Dagblad zegt weinig tot geen tegenwerking te hebben gekregen. “De regering is voor onze redactie prima en constant bereikbaar voor vragen en antwoorden.

    Bij Z86 zou je deze zelfde krijgen…..En dan zijn alle anderen politiekgezind en Zet(esda) en AD niet.

  7. Ja want Het AD is lekker objectief!
    Kritisch, objectief en eerlijk, gebalanceerd verslag geven., dat is een kunst.

    journalisten zijn ook niet altijd even betrouwbaar geweest.
    Cherry picking is , alhoewel de geselecteerde cherries juist zijn, ook een vorm van ongebalanceerde journalistiek.

    En iedereen naar het mondje, als dat financieel goed uitkomt, dat is pure politiek!

    Weinig eervolle journalisten..

  8. Het commentaar van de heer Willemse geeft duidelijk aan hoe de “vlag erbij hangt” bij het Antilliaans Dagblad!
    Vroeger noemde men dat in de volksmond ” een bruine arm halen” of de regering ” naar de bek praten”!! Het hun door de overheid gegevens nieuws wordt zonder ook maar enigzins te proberen deze op feiten een waarheden te controleren, voor zoete koek genomen en als waarheid gepubliceerd.

    Aan de andere kant worden kritische ingezonde stukken, in zijn eigen woorden ” fake news van vaak anonieme kwaadwillende burgers” genoemd die altijd eerst gecheckt dienen te worden.

    Hoezo zijn de meeste, zichzelf journalist noemende publiceerders een verlengstuk van de politiek op Curacao waarbij het noodzaak is de bevolking stom te houden zodat de politiek verder kan gaan met zichzelf te verrijken en de “gewone” man of vrouw van de straat in hun eigen sop gaar laten koken!!

    Zo zal Curacao zich nooit onder het juk van de armoede en de benaming van “bananenrepubliek” (toevallig noemde een kennis dit een “rotte bananenrepubliek”) uit kunnen werken!!

  9. Het AD is ook een beetje de enige krant die ingezonden kritiek plaatst. Dat vind ik een pluspunt ook de editoriaal van Mike Willems vind ik vaak sterk.

  10. Ik volg het nieuws op Curacao van grote afstand en ik ben zeker geen ingewijde of kenner, maar het valt me wel op dat het Antilliaans Dagblad de regering over het algemeen vrij goedgezind is.

    Daarnaast neemt het AD de moeite kritiek te uiten op (reaguurders op) de Knipselkrant Curacao die het wagen kritisch te zijn over de lokale politiek.

    Dan ligt het ook niet voor de hand dat ze het gevoel hebben dat hen de mond gesnoerd wordt door de regering…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties