ParadiseFM | Staten bereiden claim voor

Nederland heeft volgens de parlementen een schuld te betalen | Persbureau Curacao

De Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten willen in mei volgend jaar een Ronde Tafel Conferentie organiseren waarin ze Nederland vragen om te betalen voor de schade die is aangericht in de periode dat de eilanden koloniën van Nederland waren.

Nederland heeft volgens de parlementen een schuld te betalen.

Binnenkort wordt daartoe een contract ondertekend met een Amerikaans advocatenbureau. De bedoelding is dat het kantoor Curaçao, Aruba en Sint Maarten zal bijstaan in het verzoek tot schadevergoeding.

Bron: ParadiseFM

18 Reacties op “ParadiseFM | Staten bereiden claim voor

 1. Abraham Mossel

  Deze politieke losers willen nog effen snel hun zakken vullen via een lul eis. Zij voelen allang aan dat zij over een paar jaar niks meer te halen en te stelen is voor hun op deze eilanden voor hun, omdat de eilanden dan provincies zijn van Nederland. Jullie missen de boot losers, oja ik denk dat het een idee van Gerrit de Raaf is, die heeft 2 jaar de tijd gehad om 24 uur per dag slaven boeken te lezen om Nederland als nog een loer te draaien om zijn eigen zakken te vullen met Euro’s Gerrit de Loser.

 2. Grootste verdiener (in Nederland) aan de slavernij waren onder andere de Oranjes.
  Eens kijken wat de blanken hierop te zeggen hebben.

  Grootste verdiener (in Ghana) aan de slavernij was onder andere de familie van Akwasi.
  Eens kijken wat Amsterdam Zuidoost hierop te zeggen heeft.

  Grootste slavenhandelaren (in Noord-Afrika) waren de Arabieren.
  Eens kijken wat de Partij van de Arabieren hierop te zeggen heeft.

 3. Heb het artikel van Joep gelezen, interessant stuk – bedankt Joep.

  Las erin dat we in slavin Clementina toen al Stella van Rijns en Anuscka Covas hadden:

  Daarnaast konden slavinnen via een liefdesrelatie tot rijkdom komen. De slavin Clementina en haar negen kinderen werden bijvoorbeeld gemanumitteerd door Clementina’s minnaar en eigenaar, de Joodse koopman Manuel Penso. Penso was weduwnaar en had bepaald dat zijn wettige kinderen de ene helft van zijn erfenis zouden krijgen, en Clementina de andere helft. Dat was niet mis. Zijn onroerend goed bracht na zijn dood zo’n 38.000 gulden op, waarvan de helft dus voor Clementina was. Daarvan kocht zij de plantages Ma Retraite, Klein St.-Kruis, Hermitstil, Rozendal en Kas Grandi. In één klap was deze voormalige slavin grootgrondbezitster geworden.

 4. En ja, de claims van de eilanden zijn absurd.

  Laat Nederland schadevergoeding claimen voor de door de eilanden geexporteerde criminaliteit. De gevangenissen in Nederland zitten vol met Antilliaans tuig.

 5. Peter van den Berghe

  Natuurlijk is de stap naar een Amerikaans advocatenkantoor niet goed doordacht. De Amerikaanse claimcultuur is geen usance in het Internationaal recht. Daarnaast wordt deze stap gebruikt om een gevoel van frustratie een plaats te geven. Een minderwaardigheidscomplex. Ik weet zeker dat elk eiland volledig zelfstandig kan worden indien men dat wenst. Men zal dan wellicht ook een soort afkoopsom krijgen wegens het gemis aan giften welke men in de toekomst misloopt. Geven zonder voorwaarden zal echter niet gebeuren. Men kan een mooi voorbeeld nemen aan Suriname. Volgens mij heeft NL nog altijd geld in de zak dat men toegezegd heeft indien aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Zie hoe het suriname vergaat. Geen geld, een hyperinflatie en geen zicht op toegezegd geld indien men niet aan de voorwaarden voldoet. Men rekent zich rijk met die claimprocedure. Niemand in de wereld is in staat om Internationale geldelijke claims ook af te dwingen als het interstatelijke zaken betreft. Wordt men dus niet volledig zelfstandig, dan moet men voor het cllaimen van geld bij de NL rechter zijn en dat met een Amerikaans advocatenkantoor. Wat een onzin. Formuleer eerst zelf wat men zelf wil voor de toekomst en ga dan met een uitgewerkt voorstel naar NL. Dan valt er wellicht te praten. De nu voorgestelde stap is populisme van de bovenste plank waarvan men zelf goed weet dat die niets oplevert. Alleen maar hullie tegen zullie

 6. Joep Meloen

  @ Jack Theuns,

  Voor je denkt dat zo’n ‘kruistocht’ tegen Nederland wel eens succesvol zou kunnen zijn, lijkt het mij niet onaardig om onderstaand artikel eens te lezen. Dan begrijp je ook dat die reparatie betalingen er nooit gaan komen, zou immers inhouden dat sommigen op het eiland ook moeten gaan betalen. En nee, dat zijn geen blanken, maar zwarten.

  https://www.historischnieuwsblad.nl/slavernij-op-curacao/

 7. Het heeft totaal geen kans, een Nederlandse claim tegen Duitsland voor de wederrechtelijke bezetting the jdens WO2 de economische schade door wo1. Een claim tegen Frankrijk voor de wederrechtelijke bezetting en het verplichten van Nederlandse burgers om in het Franse leger te dienen, of al het andere onrecht dat het ene volk het andere volk in het verleden heeft aangedaan ook niet.
  Wat is het dan wel? Het is niets meer of minder dan een manier om belasting of steun geld aan bevriende instanties of personen te geven op “legale” wijze. En nog naald een dikke vinger op te steken naar Nederland.
  Slim? Nee maar daar gaat het niet om.

 8. Perfecte timing dat nu 3 leden van het Koninkrijk der Nederlanden het vierde land, terwijl ze 100 % financieel afhankelijk zijn van dit land, via een Amerikaans advocatenkantoor dit land willen dwingen tot herstelbetalingen uit het grijze verleden.
  In januari weer gaan bedelen om je salaris, dat van de ambtenaren en de rekening van de Amerikaanse advocaat te kunnen betalen.
  Hoe zouden wij reageren als we in hun schenen zouden staan ??.
  Laten we hopen dat ze hun humanitaire gevoelens t.o.v. de bevolking behouden anders is deze weer de dupe.

 9. …”Wie betaalt het NY advocatenkantoor? Of doen de statenleden dit o kosten vd belastingbetaler die el5ke maand hun salarissen betalen”….

  Jouw belastingcenten @William.
  De belastingcenten die ook de interest van de verkwistleningen, die de overheid aangaat, betalen

 10. …”Wie betaalt het NY advocatenkantoor? Of doen de statenleden dit o kosten vd belastingbetaler die elke maand hun salarissen betalen”….

  Jouw belastingcenten @William.
  De belastingcenten die ook de interest van de verkwistleningen, die de overheid aangaat, betalen

 11. @ William, het advokatenkantoor wordt natuurlijk betaald uit de zachte leningen die we van Nederland krijgen om de Covid problemen aan te pakken. Simbergwensa.

 12. Welke schadevergoeding , voor wie eigenlijk voor de bevolking of voor hun eigen zakken .
  Ook dit vind ik vreemd , heel vreemd .
  Maar ja nos mes por .

 13. Jack Theuns

  Overal komen de giftige advocatenkantoortjes uit de grond om mensen te belazeren. Weer zo’n typisch megaclaim bureautje. De wortel is een zogenaamd laag tarief van 7000 dollar per eiland per maand (al eens uitgerekend wat dat budgettair in 20 jaar kost?) plus een percentage van de buit. Lijkt laag, maar zelfs minder dan 1 procent van (reken jezelf even rijk) bedrag is toch heel veel als je als advocatenkantoor toch al geen of weinig klanten hebt.

  In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn al diverse berekeningen gemaakt, waarvan sommigen door delen van de overheid of universiteiten zijn overgenomen. Er is zelfs al met geld geschoven, dus wordt er wel degelijk legitimiteit gezien in de claim.

  Iets anders is het natuurlijk dat allerlei dubieuze personen en bedrijfjes proberen mee te liften op de slavery repair payments. En als er betaald wordt, waar komt het geld dan terecht?

  Nederland heeft altijd gedaan of het de ‘stoute’ voorouders waren die slavernij organiseerden en daarmee geld verdienden. Echter, Nederland heeft een Januskop: slavernij en uitbuiting zijn nooit verdwenen uit de Nederlandse samenleving. Ze worden alleen anders benoemd, en wettelijk ‘afgedekt’. In officiële gremia, ook binnen de Verenigde Naties doet Nederland net alsof ze tegen slavernij zijn. De opeenvolgende regeringen willen eventueel wel sorry zeggen, maar een formeel excuus betekent betalen, dus dat gebeurt niet zo maar.

  Bekijk eens hoe de welvaart in Nederland in pakweg 4 eeuwen zich ontwikkeld heeft, waar grote particuliere vermogens zijn ontstaan, en betrek dat bij de discussie over legitimiteit van slavery repair payments. Dan blijkt het helemaal geen ver-van-mijn-bed-show.

 14. Het koesteren van de slachtofferrol geeft weer hoe dom de Staten van de 3 eilanden bezig zijn.
  Als burger eis ik dat alle verantwoordelijke graaiers worden aangepakt vanaf de 60er jaren.
  Veel zal er niet over zijn maar hun offspring heeft het beleid van de voorgangers voortgezet dus dit dient terugbetaalt te worden aan de Nl belastingbetaler en de Curaçaose burger.
  Waarvan akte!
  Wie betaalt het NY advocatenkantoor? Of doen de statenleden dit o kosten vd belastingbetaler die elke maand hun salarissen betalen.

 15. Goed zo , doen!
  De bevolking van Curaçao moet nu ook een schadevergoeding claimen op 50 jaar gegraai van o.a. : FOL, MAN,NVP, PAR, PS, PIN, DP en hun vrienjes bij de staatsbedrijven!

  Het huidige parlement zit vol boeven, snoepreizers, onopgeleiden en lintjesknippers

 16. Tico Martina

  Heel mooi. Doen zou ik zeggen. Dan stel ik voor dat wij als bevolking daarna een claim neerleggen voor schadeloosstelling voor de schade die is berokkend door 52 jaar opeenvolgende regeringen. Te beginnen bij de paljassen van de regering FOL of hun erfgenamen en zo verder. We zullen dan wat Nederlandse advocaten optrommelen. Echt hebben deze nep parlements leden niks zinnigs te doen? Van wie komt het mandaat om deze claim voor te bereiden?

 17. Ja ja….op zich heb je wel lef om op dit moment om nog meer geld te vragen of zelfs te eisen. In 2010 heeft de NL-belastingbetaler al een slok geld afgedragen aan de eilandjes en nu ook weer. Kennelijk niet genoeg dus. Van welk geld wordt dat Amerikaanse advocatenbureau overigens betaald? Is dat van die zoveelste tranche die betaald moest worden omdat al het geld op was (of op curieuze wijze verdwenen)? Ach ja….laat ook maar….het Europese deel van het Koninkrijk neemt die eilandjes al lang niet meer serieus.

 18. Het koesteren van de slachtofferrol is onderdeel van onvolwassen gedrag van een parlement. De drama-driehoek maakt duidelijk dat de verschuiving van slachtofferrol naar aanklager-rol niet zal leiden tot een redder-rol van de Nederlandse belastingbetaler. Word volwassen en hou je eigen broek op.
  Dan: Curaçao, St Maarten en Aruba kunnen veel beter samenwerken door krachten te bundelen en met energie en doorzettingsvermogen hun menselijk kapitaal in het buitenland te verenigen en in te zetten voor de ontwikkeling van hun land naar volwassenheid. Daar zit de kracht van ontplooiing tot een zichzelf respecterende natie. Speel niet in op verdeling, speel in op vereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *