28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 01:57

Laatste reacties

- Advertentie -

ParadiseFM | Onderzoek naar Caribisch gulden gekoppeld aan digitale versie

Bitt Inc is niet bekend in de kvk, Bitt Holding wordt bestuurt Intertrust

De Centrale Bank gaat samen met het bedrijf Bitt Inc onderzoek doen naar een digitale punt die wordt gekoppeld aan gewoon geld. Dat laat de bank desgevraagd weten.

Bitt Inc. Is gespecialiseerd in het verhandelen van wettige betaalmiddelen voor digitale activa. Gezamenlijk wordt gekeken naar de mogelijkheid een Caribisch gulden in te voeren en meteen ook een digitale versie van deze munt. Het onderzoek staat momenteel nog los van de beslissing of er überhaupt een Caribische gulden wordt ingevoerd op de eilanden.

Momenteel is er nog geen land die eenzelfde digitale en gewone munt hanteert, maar onder andere Uruguay en Canada verdiepen zich hier wel in. Zo heeft Uruguay een pilot gedaan met een digitale versie van de peso.

- Advertentie -

Bron: ParadiseFM

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. @Leuk,
  De belastingdienst is niet de voornaamste reden. Maduro (anders dan Venezuela) kan moeilijk aan dollars komen. Door het uitbrengen van de Petro probeert Maduro de sancties te ontwijken. Daarnaast, als er naast de dollar een tweede betalingsmogelijkheid is, hoopt hij dat zijn actie de dollar onder druk zet. Een dollar onder druk heeft prijsstijging tot gevolg alsook een mogelijke stijging in waarde van andere munteenheden en goederen zoals goud. Goud en olie zijn middels inflatie aan elkaar verbonden. Gaat de olieprijs omhoog, dan zal inflatie ook toenemen. Goud is een “hedge” om deze inflatie tegen te gaan. Investeerders kopen goud als bescherming tegen een economische crises. Een lage ‘goudprijs’ betekend dat de economie gezond is (mogelijkheid is er om te investeren in andere goederen en diensten).
  Na de oliecrises van de jaren ‘70 is de VS met Saudi Arabië (en andere olieproducerende landen) overeengekomen omver verkoop van aardolie met dollars te verhandelen. De gevolgen van deze pact zien wij dagelijks in het nieuws en voelen wij ook telkens in de portemonaie.

 2. Ooit gehoord van funmiles. In principe is dat gewoon een digital betaal system. Hoe dan ook , die hele Digitale gulden of wat ever munteenheid is er al. Het system dat bankpapier een backing moet hebben van een reële waarde zoals goud is er al jaren niet meer. Noemde ze fiduciair geld.
  Dus je saldo op de bank is hartstikke digitaal. Maar ja je kan het ook inruilen voor papier of muntjes.
  En of je daar nu dollars tegenover zet als ruilwaarde of vaten olie of baseball cards schilderijen of bit coins maakt niks uit.
  Als ik bij de supermarkt kan betalen met barer bonds of flippers of funmiles, dan werkt dat ook.
  Per land of landen groep spreken ze onderling af wat ze zien als wettig betaal middel en eigenlijk is dat alleen maar om belasting te kunnen heffen en zelf mee te kunnen betalen. Waar de burger mee handelt moeten ze zelf weten.
  Als jij je salaris in pakken drop wil hebben is dat verder echt geen probleem. De belasting dienst zal er alleen een waarde in belasting eenheid aan vast hangen.
  Die hele koppeling met een vaste andere waarde is weg, daarom is het hele bancaire system ook zo’n lucht kasteel. de VS print zich suf aan dollars. Maar er staat werkelijk helemaal niks tegenover. Het wordt kunstmatig op een peil gehouden door onderlinge bank afspraken. Dat de burger zo graag bicoins verzameld als onderling ruil object en de maker daar op inspeeld vinden ze maar niks. Want hoe controleer je dat en nog belangrijker hoe hef je daar nu belasting over.

 3. @Leuk,
  Goh… We zitten vast aan Etienne Ys en José Jardim. Emsley Tromp was tegen een eventuele dollarisatie van de Curaçaose economie. Dit is niets anders dan een nieuwe enigszins verborgen poging.

  Hoedanook, als centrale banken dat zouden willen dan komt er een digitale equivalent van munten en biljetten. Overigens was Venezuela het eerste land dat een central bank backed digital currency uitbracht, namelijk de Petro. De prijs van een petro is gekoppeld aan de prijs van een vat Venezolaanse olie.

 4. Goh… We zitten vast aan de dollar nu.
  Dat is de enige waarde die we hebben.
  Digitale muntjes zijn lucht. Eigenlijk alleen maar iets waard als je iets te verbergen hebt. Onlne gambling, witwassen, illegale transactions. etc.
  De online waarde is lucht. Zit alleen maar vast aan het feit dat het heel veel computer power kost om zo’n uniek getal te vinden. Want dat is alles wat het is. Een uniek getal opgeslagen in een rij van unieke getallen. En die lijst van getallen wordt bijgehouden door iedereen die er aan mee doet. In de volksmond noemen ze dat ook wel gebakken lucht.
  En wij op Curacao.
  Ja wij houden van gebakken lucht.
  Hopi scuma tiki chokelate.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -