29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Onderzoek naar Caribisch gulden gekoppeld aan digitale versie

HomeMediaParadiseFM | Onderzoek naar Caribisch gulden gekoppeld aan digitale versie
Bitt Inc is niet bekend in de kvk, Bitt Holding wordt bestuurt Intertrust

De Centrale Bank gaat samen met het bedrijf Bitt Inc onderzoek doen naar een digitale punt die wordt gekoppeld aan gewoon geld. Dat laat de bank desgevraagd weten.

Bitt Inc. Is gespecialiseerd in het verhandelen van wettige betaalmiddelen voor digitale activa. Gezamenlijk wordt gekeken naar de mogelijkheid een Caribisch gulden in te voeren en meteen ook een digitale versie van deze munt. Het onderzoek staat momenteel nog los van de beslissing of er überhaupt een Caribische gulden wordt ingevoerd op de eilanden.

Momenteel is er nog geen land die eenzelfde digitale en gewone munt hanteert, maar onder andere Uruguay en Canada verdiepen zich hier wel in. Zo heeft Uruguay een pilot gedaan met een digitale versie van de peso.

Bron: ParadiseFM

4 reacties

 1. @Leuk,
  De belastingdienst is niet de voornaamste reden. Maduro (anders dan Venezuela) kan moeilijk aan dollars komen. Door het uitbrengen van de Petro probeert Maduro de sancties te ontwijken. Daarnaast, als er naast de dollar een tweede betalingsmogelijkheid is, hoopt hij dat zijn actie de dollar onder druk zet. Een dollar onder druk heeft prijsstijging tot gevolg alsook een mogelijke stijging in waarde van andere munteenheden en goederen zoals goud. Goud en olie zijn middels inflatie aan elkaar verbonden. Gaat de olieprijs omhoog, dan zal inflatie ook toenemen. Goud is een “hedge” om deze inflatie tegen te gaan. Investeerders kopen goud als bescherming tegen een economische crises. Een lage ‘goudprijs’ betekend dat de economie gezond is (mogelijkheid is er om te investeren in andere goederen en diensten).
  Na de oliecrises van de jaren ‘70 is de VS met Saudi Arabië (en andere olieproducerende landen) overeengekomen omver verkoop van aardolie met dollars te verhandelen. De gevolgen van deze pact zien wij dagelijks in het nieuws en voelen wij ook telkens in de portemonaie.

 2. Ooit gehoord van funmiles. In principe is dat gewoon een digital betaal system. Hoe dan ook , die hele Digitale gulden of wat ever munteenheid is er al. Het system dat bankpapier een backing moet hebben van een reële waarde zoals goud is er al jaren niet meer. Noemde ze fiduciair geld.
  Dus je saldo op de bank is hartstikke digitaal. Maar ja je kan het ook inruilen voor papier of muntjes.
  En of je daar nu dollars tegenover zet als ruilwaarde of vaten olie of baseball cards schilderijen of bit coins maakt niks uit.
  Als ik bij de supermarkt kan betalen met barer bonds of flippers of funmiles, dan werkt dat ook.
  Per land of landen groep spreken ze onderling af wat ze zien als wettig betaal middel en eigenlijk is dat alleen maar om belasting te kunnen heffen en zelf mee te kunnen betalen. Waar de burger mee handelt moeten ze zelf weten.
  Als jij je salaris in pakken drop wil hebben is dat verder echt geen probleem. De belasting dienst zal er alleen een waarde in belasting eenheid aan vast hangen.
  Die hele koppeling met een vaste andere waarde is weg, daarom is het hele bancaire system ook zo’n lucht kasteel. de VS print zich suf aan dollars. Maar er staat werkelijk helemaal niks tegenover. Het wordt kunstmatig op een peil gehouden door onderlinge bank afspraken. Dat de burger zo graag bicoins verzameld als onderling ruil object en de maker daar op inspeeld vinden ze maar niks. Want hoe controleer je dat en nog belangrijker hoe hef je daar nu belasting over.

 3. @Leuk,
  Goh… We zitten vast aan Etienne Ys en José Jardim. Emsley Tromp was tegen een eventuele dollarisatie van de Curaçaose economie. Dit is niets anders dan een nieuwe enigszins verborgen poging.

  Hoedanook, als centrale banken dat zouden willen dan komt er een digitale equivalent van munten en biljetten. Overigens was Venezuela het eerste land dat een central bank backed digital currency uitbracht, namelijk de Petro. De prijs van een petro is gekoppeld aan de prijs van een vat Venezolaanse olie.

 4. Goh… We zitten vast aan de dollar nu.
  Dat is de enige waarde die we hebben.
  Digitale muntjes zijn lucht. Eigenlijk alleen maar iets waard als je iets te verbergen hebt. Onlne gambling, witwassen, illegale transactions. etc.
  De online waarde is lucht. Zit alleen maar vast aan het feit dat het heel veel computer power kost om zo’n uniek getal te vinden. Want dat is alles wat het is. Een uniek getal opgeslagen in een rij van unieke getallen. En die lijst van getallen wordt bijgehouden door iedereen die er aan mee doet. In de volksmond noemen ze dat ook wel gebakken lucht.
  En wij op Curacao.
  Ja wij houden van gebakken lucht.
  Hopi scuma tiki chokelate.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties