28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 03:33

Laatste reacties

- Advertentie -

ParadiseFM | “Curacao moet zelf meer groente en fruit verbouwen”

Samen met ministers Economische Ontwikkeling en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning presenteerde Camelia-Römer gisteren de plannen | Berber van Beek

WILLEMSTAD – Curaçao importeert momenteel 160 miljoen gulden per jaar aan groente en fruit. Minister van Volksgezondheid, Natuur en Milieu Suzy Camelia-Römer heeft gisteren een plan gepresenteerd waarin ze lokale teelt van groente en fruit verder wil ontwikkelen.

Haar streven is dat er over 5 jaar er nauwelijks nog groente en fruit hoeft te worden geïmporteerd.

Samen met de ministers van Economische Ontwikkeling en van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning presenteerde Camelia-Römer gisteren haar plannen.

- Advertentie -

Bron: ParadiseFM

- Advertisement -

Artikel delen

13 reacties

 1. Beste oma, eh, tante soes. In dit geval praat je over (een dure grap) irrigatie. Welnu, irrigatie is niet hetzelfde als regenval tante, weet je ook wel hè! Men kan de watervoorziening van de nieuwe variëteiten niet laten afhangen van een toevallige regenbui; no señor, maar ze hebben geregelde bevloeiing nodig. Een vastgestelde hoeveelheid water is dus een noodzaak. In deze irrigatie kan worden voorzien door middel van kanalenstelsels die in verbinding staan met rivieren. Maar in armere(zoals Curacao) landen zijn deze vaak niet aangelegd. In de meeste gevallen zal men daarom zijn aangewezen op pompen, die het grondwater naar de oppervlakte brengen. Dit alles Suzy, vraagt een technische aanpak; er zijn machines nodig om kanalen te graven, en/of fabrieken om pompen te vervaardigen. Bovendien vraagt dit alles geperfectioneerde landbouwmachines om optimale oogsten te verkrijgen: verbeterde ploegen en eggen, onder andere uitgerust met schijven, voor een juiste grondbewerking anders zou zelfs irrigatie geen nut hebben; o ja, tevens kunstmeststrooiers en zaaimachines voor het bereiken van een geringe zaaidiepte en een juiste afstand tussen de zaaiplantjes en een uitrusting voor de bestrijding van roest en andere planteziekten. Een kei dure grap. En dit alles……plus de 160.000.000. die tante Soes enkele jaren moet uitgeven wat betreft de Curacaose import want het is geen kwestie van vandaag irrigatie aanleggen en morgenvroeg oogsten. Het zou mij niet verbazen als tante ook een ster van de hemel naar beneden haalt om de gewassen beter te verlichten en de zon ietsje verder terug duwen om alle fruit een lekkere aparte markante bijzondere smaak te geven. Tante kan alles hè, vergis je niet! Dus binnenkort eet het volk appels, kersen, peren, kiwi’s, pruimen etc., allemaal van Curacaose grond. Idee van tante Soesje. Ze is wel lief hoor.

 2. Vanuit historisch perspectief en met een ingewortelde liefde voor moeder aarde is de Curaçaoënaar helemaal bekend en toegerust om landbouw te bedrijven op de plantage. De chapi is er zelfs ontworpen. Back to the future! Nu nog even het schaarse regenwater opvangen in de waterput en de oude watermolens restaureren, want het grondwater zit wel erg diep bij Sint Joris. Serio swah? Hier is goed over nagedacht! Want het dure drinkwater maakt het product niet goedkoper noch betaalbaar en er is geen infrastructuur voor transport van zoet water naar landbouwgronden. Maar… Nederland vroeg erom, dan doen we alsof we meewerken. Suggestie: Wageningen betrekken bij de plannen en de haalbaarheid toetsen.

 3. Die 160 miljoen kan beter besteed worden. Bijvoorbeeld aan het bedrijf van schoonzoon. En Alvido Daal en zijn vriendjes moeten natuurlijk ook wat krijgen. De yu di Korsou mag zijn eigen boontjes planten en dan doppen

 4. Misschien een gewaagd plan maar als wij dan toch met landbouw starten waarom dan niet meteen veeteelt meenemen? Misschien dat we ook koeien op Curacao kunnen houden? Heeft iemand dit al ooit eens overwogen?

 5. Dutch Schrier bij Santa Barbara heeft er een commerciele business van gemaakt. Die pompt daar alles droog, de hele regio.
  En alleen zout ?
  Je vergeet de melange de l’eau de riool.

 6. Stond laatst in de NAPA een stuk dat er eigenlijk teveel grondwater wordt onttrokken. Dit wordt lachen als al de putten verzilten. Zoute druiven smaken ook niet.

 7. Wedden als je wiet plantages gaat aanleggen dat je dan zat mensen hebt die daar willen”werken” ? En dat plotseling alles perfect groeit.
  Perfect Export product voor NL.. daar mogen ze wel roken maar nauwelijks groeien. (Medicinaal)

 8. Sushi Suzy’s schoothondje Aalvin Daal heeft inmiddels op kosten van de belastingbetaler de hele wereld overgereisd om landbouwbeurzen te bezoeken.

  En dat terwijl de man nog geen tomaat van een aardappel kan onderscheiden.

 9. Heel mooi, plan bestaat al jaren er zijn wat praktische problemen.
  1 er is water te kort dus moeten de planten verwatert worden met drinkwater wat ze te kostbaar zouden maken.
  2 de grond is te arm om op grote schaal groene en fruit te verbouwen. Om de grond geschikt te maken moet er bijna een nieuwe top laag worden aangebracht wat ge prijs van de producten nog verder omhoog jaagt.
  3 YDK wil niet op een plantage werken. Buiten dat ze eigenlijk helemaal niet willen werken, is er een verband met het verleden dat nog al negatief is.

 10. Zuzy heeft een zandwagen vol zand in gekocht om het loser volk zand in de ogen te gooien om zelf een wit voetje bij de gelovige stakkers binnen te halen en natuurlijk een stem bij de a k v k. Zuzy zorg er eerst voor dat een ieder die er aan begint gratis water kan krijgen of sla cq repareer de waterputen over het hele eiland die droog staan Zuzy de DROMER heeft weer gesptoken je zou haar bijna naast Pik Pisas zetten op een schavot.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -