ParadiseFM | CBCS: krimp economie 25,4 procent

José Jardim CBCS | Persbureau Curacao

De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten heeft haar groeiprojectie voor 2020 voor Curaçao en Sint-Maarten drastisch naar beneden bijgesteld.

Beide landen hebben sinds half maart hun lucht- en zeegrenzen gesloten en zitten enkele weken in lockdown.

Als die lockdown nog drie maanden aanhoudt voorspelt de bank voor Curaçao een krimp met 25,4 procent en voor Sint Maarten een krimp van 21,1 procent.

Bron: ParadiseFM

5 Reacties op “ParadiseFM | CBCS: krimp economie 25,4 procent

 1. ASO Deze miserabele forecast komt voort uit 10 jaar wanbeleid en onkunde. Curaçao wordt zo dramatisch getroffen omdat:

  Curaçao een onetrick pony is geworden dwz het economisch verdienmodel van Curaçao slechts nog bestaat uit toerisme en daaraan gerelateerde bedrijven. Een land moet diversiteit in haar productie en diensten hebben. De trust sector, raffinage, havenbedrijf, IT Services etc, etc, allemaal belangrijke en kansrijke sectoren die deze en de vorige regering op pathetische wijze door het putje heeft gespoeld. Geen plan, geen visie, geen daadkracht en vwb de refineria als kleuters in de maling genomen door de Chinezen, Arabieren en de Klesch groep.

  Er in de afgelopen jaren geen enkele financiële reserve is opgebouwd voor tegenvallende jaren en mogelijke crises die, zoals weldenkende mensen al duizenden jaren weten, altijd komen na voorspoed. Het recente schandalige bericht van economische zaken dat bepaalde sectoren zoals media, uitgesloten worden van financiële ondersteuning, omdat er geen geld is, is wederom bewijs van dit onvermogen van de “bestuurders op het pluche. We weten allemaal waar dat gebleven is. Zie de afgekeurde rijksbegroting.

  Het totaal volgevroten en naar binnen gerichte ambtenaren apparaat zonder enige efficiency geeft 0, 0 % hoop op enige voortvarendheid. Hun zicht op de toekomst gaat niet verder dan de salaris cheque aan het eind van de maand. En gezien het weerbarstige ambtenaren arbeidsrecht weinig to geen mogelijkheid tot aanpak hiervan.

  De oplaaiende strijd tussen de ondernemers en de vakbonden over de arbeidstijdverkorting. Ondernemers die bedrijven opbouwen, risico’s nemen, kostwinners aan de gang houden en belastingen afdragen zijn de kern, de basis en de motor van iedere vrije economie. Les 1 uit het economisch boekje.. Deze ondernemers komen met een laatste noodplan om, door beperking van de werktijden en dus kosten nog enige kans te geven voor hun bedrijven en de werkgelegenheid. Ogenblikkelijk trekken de vakbonden hun grote b… open om aan te geven dat dat niet kan en ( nu komt het..) eerst maar eens af te wachten wat voor financiële steun NL nog meer gaat geven. Ik moest het drie keer lezen om te begrijpen en te geloven dat het echt waar was wat daar stond. Schande.
  Beste vakbondsleiders, als u de weerstand en blokkades van dit reddingsplan doorzet, kunt er zeker van zijn dat 60% van de werknemers, waar u voor zegt te staan, werkloos thuis zit, zonder sociaal financieel vangnet. Gaat u dat maar even uitleggen aan uw achterban, die alle vertrouwen in u heeft gesteld. Ik hoop dat bericht u bereikt zodat u nog 1 x, echt maar 1 x redelijk en verstandig na zult denken. Ik reken er niet op.

  Tenslotte, een regering van hulpbehoevenden die onderling zo verdeeld zijn dat iedere aanpak vooruit ( als die er al zou zijn) geen enkele kans van slagen heeft.

  De grootste gruwel voor Curaçao moet nog komen: de schatkist leger dan leeg, interne strijd binnen de regering omdat het grote afschuiven begint, dus ruimte voor oppositiepartijen die als leeuwen liggen te wachten, sociale neergang en NL die terecht steeds strengere eisen gaat stellen aan nieuw geld.
  The only way out: op de kortst mogelijke termijn de discussie starten over een nieuwe staatsrechtelijke structuur t.w. de provincie Antillen met 5 of zes eiland-gemeenten om gezamenlijk vooruit te gaan. Curaçao heeft 10 jaar lang kunnen laten zien dat ze het niet zelf kunnen, maar dat het zo’n criminele chaos zou worden, kon zelfs de grootste pessimist niet voorzien.

  Zou er 1 persoon op Curaçao zijn die werkelijk weet wat ons de komende maanden en jaren te wachten staat ?

  Als die er al is, zal die met het eerste vliegtuig Curaçao stilletjes verlaten.

 2. Gerrit de Raaf

  IK heb wel eens tegen iemand gezegd als hij regelmatig een fout maakte, Tjonge Tjonge je hebt zeker een plaat voor je kop je blijft maar net doen of je alles weet maar je weet niks nada, je hebt geen plaat voor je kop maar een beton blok van een meter dik Joepie de Poepie en die beton plaat hebben nu alle regerings lijders met een lange ij, ze weten geen kant nog wal te raken met hun oplossingen, droeviger kan het niet. Het lijkt erop dat zij het exspres doe, zodat ze over 10 maanden als het over en uit is voor curacrim Nederland wel verplicht is de lege schat kist over te nemen : lees land : en de regering geen blaam kan krijgen wand de corona-crisis is de schuld en niet de regering, O vergeet ook ff niet dat Gerrit de Raaf & CO in twee jaar ook de schat kist tot op de bodem heeft leeg geroofd.

 3. Deze president van de CBCS komt pas gelo9fwaardig over nadat hij zelf minimaal 25% van zijn salaris heeft ingeleverd, volledig van zijn “default” bonus en gratificatie voor 2020 afziet, en daarboven op ook een arbeidstijdverkorting op zijn 8 – 4 werktijd loslaat. Immers hij hoeft geen vergaderingen, lezingen, presentaties en recepties meer af te lopen…

 4. Het is ongelooflijk hoe deze man zichzelf in de spiegel kan kijken. De man heeft het over een krimpende economie van 25% maar strijkt een salaris van 1,5 miljoen per jaar op.

  Het is niet voor niets dat alle bloedzuigers, lijkenpikkers en aasgieren richting CBCS en CMC zijn gevlogen.

 5. Curacao revisited

  Meneer Jardim, zou CBCS ipv al die projecties (die nooit uitkomen) het publiek niet eens kunnen updaten over de situatie rondom Giro, ENNIA en andere financiele instellingen? U heeft natuurlijk al uw geld al ergens anders ondergebracht maar het zou fijn zijn als u deze informatie ook met de gehele bevolking deelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *