ParadiseFM | VBC waarschuwt voor tekorten SVB

Doordat er wegens de coronacrisis sprake is van een calamiteit worden de reserves aangeboord, maar de reserves zijn in 2014 verlaagd van 50 naar 18 % | Antilliaans Dagblad

De sociale verzekeringsfondsen zitten in de gevarenzone. Dat stelt Vereniging Bedrijfsleven Curacao.

In 2019 kampte de SVB al met een tekort van 19 miljoen. De verwachting is dat dit jaar de inkomsten uit premies flink gaan teruglopen waardoor het tekort verergert.

Doordat er wegens de coronacrisis sprake is van een calamiteit worden de reserves aangeboord, maar de reserves zijn in 2014 verlaagd van 50 naar 18 procent.

VBC vreest dat de reserves worden verbruikt en de verzekeringsfondsen hierdoor gevaar lopen.

Bron: ParadiseFM

3 Reacties op “ParadiseFM | VBC waarschuwt voor tekorten SVB

 1. Tiny Hoekveld

  Dat is 10.000 gulden bruto per maand. Het minimum salaris is nog geen 1.500 per maand. Is toch een aardig verschil voor een land met zo weinig inkomen. Je kan nou eenmaal niet meer uitgeven als binnenkomt. Eenvoudig rekensommetje lijkt mij. In Nederland hebben we meer dan 20 miljoen mensen die het geld binnen brengen. Op Curacao rond de 60.000. Hoe kunnen dan de salarissen hoger zijn dan in Nederland? Onbegrijpelijk.

 2. Niet alleen aan de top zijn “geen” bovenmatige salarissen. Gelukkig!
  Als je bij de SVB werkt krijg je per jaar een gemiddeld salaris van
  Fl 126.775 per werknemer (inclusief sociale lasten)
  In de jaarrekening over 2019 wordt een totaal bedrag aan lonen en salarissen vermeld van Fl. 37.144.992 voor 293 werknemers .
  In 2013 werd de pensioenleeftijd verhoogd van 60 naar 65 jaar. Tevens werden de premies verhoogd! Het is dus de vraag waar de meeropbrengsten naar toe zijn gegaan.
  In ieder geval niet naar de AOV uitkering want die is vanaf bovengenoemde datum nimmer meer verhoogd! 7 jaar lang op het zelfde houtje bijten terwijl de kosten van levensonderhoud wel gestegen zijn.
  Het wordt inderdaad tijd dat deze instantie eens goed doorgelicht wordt.
  Tevens zal er veel meer aandacht besteed moeten worden aan de inning van de premies. Ligt het aan de ontvanger of aan de SVB zelf dat er geen stringenter acties ondernomen worden om achterstallige premies te innen.
  Een MP die weigert om de hulp uit Nederland te aanvaarden om reden dat de autonomie aangetast wordt zal zich eens met bovenstaande moeten bemoeien, of is hij bang dat er beerputten geopend worden bij een dergelijk onderzoek.
  Curaçao, het is 12 uur geweest!

 3. Curacao revisited

  gelukkig zijn er geen bovenmatige salarissen aan de top van SVB anders waren de tekorten nog veel groter geweest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *