25.9 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

Amigoe | PAR trekt boetekleed aan

FAS doet werk van het parlement

par-logoWILLEMSTAD — Het feit dat burgergroepering Fundashon Akshon Sivíl (FAS) via een onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij overheids-nv’s Aqualectra, Curoil, Curgas en Refineria di Kòrsou een civiele enquête af moet dwingen, geeft aan dat het parlement zijn werk niet naar behoren heeft gedaan. Dat laat de PAR-fractie bij monde van vicevoorzitter Almin Konket weten.

“Wij scharen ons achter dit initiatief van FAS, dat er op uit is om het belang van ‘good governance’ te blijven bewaken.
Tegelijkertijd moeten wij onder ogen zien dat het niet een burgergroepering, maar juist het parlement zelf had moeten zijn dat eventueel wanbeleid bij overheids-nv’s aan de orde had moeten stellen.”

De vicevoorzitter van de PAR stelt naast deze constatering ook vast dat dit betekent dat de burger zich in deze kwestie niet voldoende gesteund heeft gevoeld door de volksvertegenwoordiging.

“Er was kennelijk heel weinig vertrouwen.
Zo weinig dat ervoor gekozen is de weg van het Openbaar Ministerie te bewandelen.
En het parlement verder te laten voor wat het is.
Dat is een signaal dat wij als volksvertegenwoordiging zeer serieus moeten nemen.”

Konket refereert in zijn reactie aan het bezoek van, toen nog, de burgerbelangengroepering Frente Sivíl aan het parlement om aandacht en bijval te krijgen voor de groeiende maatschappelijke bezorgdheid over de integriteit van bestuur en bestuurders.

“Dat bezoek, dat begin vorig jaar plaatsvond, staat veel mensen nog in het geheugen gegrift.”

Tijdens die zitting van de Staten, waarin Frente Sivíl de ruimte zou krijgen om haar bezorgdheid over dit onderwerp uit de doeken te doen, werd het burgerbelangen-offensief op z’n zachtst gezegd niet serieus genomen door de Statenleden.

“Veel is er gesproken over de manier waarop de afvaardiging van Frente Sivíl toen is behandeld in het parlement.
Het is dan ook niet zo vreemd dat zij middels de Stichting FAS verder aan het parlement voorbij zijn gegaan en rechtstreeks de weg naar het Openbaar Ministerie hebben gezocht.”

De vicevoorzitter van de gele oppositiepartij is wel blij vast te kunnen stellen dat het OM zich achter het verzoek tot een civiele enquête schaart en besloten heeft de volgende stap in de procedure te zetten, door het verzoek voor een onderzoek aan het Gemeenschappelijk Hof voor te leggen.

“Hiervan kunnen we in elk geval zeggen dat los van het parlement ons democratisch systeem leeft en dat het mechanisme van ‘check and balances’ werkt.
Als parlement hebben we gefaald om wanbeleid te signaleren.
Evenmin heeft het parlement er actie op uitgezet.
Dat is opgepakt door burgers, die het algemeen belang voor ogen hebben gehouden. En daar spreekt onze partij in elk geval haar steun voor uit.”

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -