27 C
Willemstad
• dinsdag 24 mei 2022 04:12

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | PAR trekt boetekleed aan

FAS doet werk van het parlement

par-logoWILLEMSTAD — Het feit dat burgergroepering Fundashon Akshon Sivíl (FAS) via een onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij overheids-nv’s Aqualectra, Curoil, Curgas en Refineria di Kòrsou een civiele enquête af moet dwingen, geeft aan dat het parlement zijn werk niet naar behoren heeft gedaan. Dat laat de PAR-fractie bij monde van vicevoorzitter Almin Konket weten.

“Wij scharen ons achter dit initiatief van FAS, dat er op uit is om het belang van ‘good governance’ te blijven bewaken.
Tegelijkertijd moeten wij onder ogen zien dat het niet een burgergroepering, maar juist het parlement zelf had moeten zijn dat eventueel wanbeleid bij overheids-nv’s aan de orde had moeten stellen.”

- Advertentie -

De vicevoorzitter van de PAR stelt naast deze constatering ook vast dat dit betekent dat de burger zich in deze kwestie niet voldoende gesteund heeft gevoeld door de volksvertegenwoordiging.

“Er was kennelijk heel weinig vertrouwen.
Zo weinig dat ervoor gekozen is de weg van het Openbaar Ministerie te bewandelen.
En het parlement verder te laten voor wat het is.
Dat is een signaal dat wij als volksvertegenwoordiging zeer serieus moeten nemen.”

Konket refereert in zijn reactie aan het bezoek van, toen nog, de burgerbelangengroepering Frente Sivíl aan het parlement om aandacht en bijval te krijgen voor de groeiende maatschappelijke bezorgdheid over de integriteit van bestuur en bestuurders.

“Dat bezoek, dat begin vorig jaar plaatsvond, staat veel mensen nog in het geheugen gegrift.”

Tijdens die zitting van de Staten, waarin Frente Sivíl de ruimte zou krijgen om haar bezorgdheid over dit onderwerp uit de doeken te doen, werd het burgerbelangen-offensief op z’n zachtst gezegd niet serieus genomen door de Statenleden.

“Veel is er gesproken over de manier waarop de afvaardiging van Frente Sivíl toen is behandeld in het parlement.
Het is dan ook niet zo vreemd dat zij middels de Stichting FAS verder aan het parlement voorbij zijn gegaan en rechtstreeks de weg naar het Openbaar Ministerie hebben gezocht.”

De vicevoorzitter van de gele oppositiepartij is wel blij vast te kunnen stellen dat het OM zich achter het verzoek tot een civiele enquête schaart en besloten heeft de volgende stap in de procedure te zetten, door het verzoek voor een onderzoek aan het Gemeenschappelijk Hof voor te leggen.

“Hiervan kunnen we in elk geval zeggen dat los van het parlement ons democratisch systeem leeft en dat het mechanisme van ‘check and balances’ werkt.
Als parlement hebben we gefaald om wanbeleid te signaleren.
Evenmin heeft het parlement er actie op uitgezet.
Dat is opgepakt door burgers, die het algemeen belang voor ogen hebben gehouden. En daar spreekt onze partij in elk geval haar steun voor uit.”

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AV | Europees parlement stemt in met minimumtarief vennootschapsbelasting

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting. Het beoogde minimale belastingtarief is onderdeel van een akkoord...

Column Youp | Sussende Wiske

Wiske Rutte. Lieve stripfiguur. Met zijn Nokia zonder geheugen. Soort zoekt soort. Na drie lettergrepen moest hij zijn telefoon om het uur opschonen. Hoe? Schudden. Keihard schudden....

Trouw | Curaçao wacht al jaren: eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula gaat traag in Den Haag. ‘Klap in ons gezicht’

Lodewijk Dros De Curaçaoënaar Gilbert Bacilio ijvert voor eerherstel voor Tula, de leider van de neergeslagen slavenopstand in 1795 op Curaçao. De Nederlandse regering werkt daar nog niet...

Investico | Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Romy van der Burgh en Linda van der Pol ‘De heer Remmelink? Elfde verdieping,’ zegt de receptiemedewerker van een grote zorgflat in Rotterdam. Vóór het gebouw op het...

Nu.cw | Honden sterilisatieproject krijgen hartjes tattoo

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd....

PB | The Aruba International Regatta, slated for August 20th & 21st

Aruba’s most important life-partner is the ocean around us. Ask yourself: When was the last time you went to the beach? Swimming? Snorkeling? Sailing? Visitors pay fortunes...
- Advertentie -
- Advertentie -