26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 07:32

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...

AntilliaansDagblad | Ziekenhuis Aruba bereikt grens capaciteit

Oranjestad - Het Hospital Horacio Oduber begint aan de grenzen van zijn capaciteit te komen. ,,De druk is bij ons erg hoog”, vertelde directeur Jacco Vroegop aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoPAIS dringt aan op wijzigen wet

PAIS dringt aan op wijzigen wet

Wijziging Wegenverkeersverordening moet dragen van helm op quad verplicht stellen

Willemstad – Het eerste verkeersslachtoffer van dit jaar is een quadrijder, die zonder helm reed en uiteindelijk overleed aan verwondingen aan zijn hoofd. Dit terwijl de Staten al op 1 november vorig jaar een wetswijziging goedkeurde die het dragen van een helm voor quadrijders verplicht stelt.

Statenlid Eugène Cleopa (PAIS) wil van minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning weten wanneer de aangenomen initiatief-ontwerplandsverordening tot wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 in werking zal treden.  ARCHIEF FOTO KKC
Statenlid Eugène Cleopa (PAIS) wil van minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning weten wanneer de aangenomen initiatief-ontwerplandsverordening tot wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 in werking zal treden. ARCHIEF FOTO KKC

Statenlid Eugène Cleopa (PAIS) wil van minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning weten wanneer de aangenomen initiatief- ontwerplandsverordening tot wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 in werking zal treden.

,,Op basis van een klein onderzoek dat ik gedaan heb is me opgevallen dat deze wet nog niet in het publicatieblad is gepubliceerd, op basis waarvan de wet bekrachtigd wordt”

, aldus Cleopa in een brief aan de nieuwe minister die gisteren met de andere nieuw aangetreden ministers een eerste Raad van Ministers hield.
Het Statenlid betreurt het bericht dat een quadrijder is omgekomen.

,,Ik ben me er van bewust dat het dragen van een helm een verantwoordelijkheid is van een ieder, maar dit weerhoudt de politie er niet van om er controle op uit te oefenen, zodat meer mensen een helm gaan dragen wanneer ze op een quad rijden.”

Op de laatste dag van de oude Staten, die op 1 november vorig jaar met een groep van twaalf Statenleden overbleef, werd de initiatiefwet van PAR-Statenlid Pedro Atacho tot wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 unaniem aangenomen.
De voorgestelde wetsaanpassing werd eerst in de Centrale Commissie en daarna direct ook in openbare vergadering van het parlement behandeld.
De Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 voorzag al wel in de verplichting tot het dragen van een helm voor gemotoriseerde voertuigen op twee of drie wielen, maar de quad heeft er vier en viel tot dan toe dus niet onder deze wet.

,,Dit motorvoertuig heeft in de regel vier wielen, is niet voorzien van een gesloten carrosserie, is uitgerust met een verbrandings- of elektromotor met een cilinderinhoud die varieert van 49 tot 1.000 cc en is voorzien van een motorfietsstuurinrichting. Verder is dit motorvoertuig niet voorzien van een veiligheidsgordel. Al met al biedt de quad vergeleken met andere motorvoertuigen met een gesloten carrosserie de bestuurder of passagier geen enkele bescherming”

, zo staat in de Memorie van Toelichting.

De door de Curaçao Road Services (CRS) bijgehouden en aan het Korps Politie Curaçao afgeleverde informatie ten aanzien van verkeersongevallen waarbij een quad betrokken is, geeft het beeld van een groeiend aantal ongelukken, met veertien verkeersongevallen in 2011. Vanaf 2007 is een duidelijke stijging te constateren in het aantal ongelukken waarbij een quad betrokken is. Zowel in 2011 als in 2012 en zelfs nu al dit jaar is er een quadbestuurder overleden als gevolg van een verkeersongeluk, waarbij de bestuurder geen helm droeg.

,,Ik hoop oprecht dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over deze zaak.”

,,Heeft de Raad van Ministers publicatie van de wetswijziging goedgekeurd zodat quadrijders verplicht wordt een helm te dragen?
Is de Raad van Ministers er mee akkoord gegaan dat de wet door de gouverneur wordt getekend en daarna door de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning?
Als dat niet het geval is, waarom niet en op welke dag zal dit wel gebeuren?
Wanneer wordt verwacht dat de politie begint met het controleren van het gebruik van een helm door quadrijders”

, zo wil Cleopa van minister Balborda weten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties