26 C
Willemstad
• woensdag 19 januari 2022 07:12

Laatste reacties

- Advertentie -

PAIS dringt aan op wijzigen wet

Wijziging Wegenverkeersverordening moet dragen van helm op quad verplicht stellen

Willemstad – Het eerste verkeersslachtoffer van dit jaar is een quadrijder, die zonder helm reed en uiteindelijk overleed aan verwondingen aan zijn hoofd. Dit terwijl de Staten al op 1 november vorig jaar een wetswijziging goedkeurde die het dragen van een helm voor quadrijders verplicht stelt.

Statenlid Eugène Cleopa (PAIS) wil van minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning weten wanneer de aangenomen initiatief-ontwerplandsverordening tot wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 in werking zal treden.  ARCHIEF FOTO KKC
Statenlid Eugène Cleopa (PAIS) wil van minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning weten wanneer de aangenomen initiatief-ontwerplandsverordening tot wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 in werking zal treden. ARCHIEF FOTO KKC

Statenlid Eugène Cleopa (PAIS) wil van minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning weten wanneer de aangenomen initiatief- ontwerplandsverordening tot wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 in werking zal treden.

,,Op basis van een klein onderzoek dat ik gedaan heb is me opgevallen dat deze wet nog niet in het publicatieblad is gepubliceerd, op basis waarvan de wet bekrachtigd wordt”

, aldus Cleopa in een brief aan de nieuwe minister die gisteren met de andere nieuw aangetreden ministers een eerste Raad van Ministers hield.
Het Statenlid betreurt het bericht dat een quadrijder is omgekomen.

,,Ik ben me er van bewust dat het dragen van een helm een verantwoordelijkheid is van een ieder, maar dit weerhoudt de politie er niet van om er controle op uit te oefenen, zodat meer mensen een helm gaan dragen wanneer ze op een quad rijden.”

- Advertentie -

Op de laatste dag van de oude Staten, die op 1 november vorig jaar met een groep van twaalf Statenleden overbleef, werd de initiatiefwet van PAR-Statenlid Pedro Atacho tot wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 unaniem aangenomen.
De voorgestelde wetsaanpassing werd eerst in de Centrale Commissie en daarna direct ook in openbare vergadering van het parlement behandeld.
De Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 voorzag al wel in de verplichting tot het dragen van een helm voor gemotoriseerde voertuigen op twee of drie wielen, maar de quad heeft er vier en viel tot dan toe dus niet onder deze wet.

,,Dit motorvoertuig heeft in de regel vier wielen, is niet voorzien van een gesloten carrosserie, is uitgerust met een verbrandings- of elektromotor met een cilinderinhoud die varieert van 49 tot 1.000 cc en is voorzien van een motorfietsstuurinrichting. Verder is dit motorvoertuig niet voorzien van een veiligheidsgordel. Al met al biedt de quad vergeleken met andere motorvoertuigen met een gesloten carrosserie de bestuurder of passagier geen enkele bescherming”

, zo staat in de Memorie van Toelichting.

De door de Curaçao Road Services (CRS) bijgehouden en aan het Korps Politie Curaçao afgeleverde informatie ten aanzien van verkeersongevallen waarbij een quad betrokken is, geeft het beeld van een groeiend aantal ongelukken, met veertien verkeersongevallen in 2011. Vanaf 2007 is een duidelijke stijging te constateren in het aantal ongelukken waarbij een quad betrokken is. Zowel in 2011 als in 2012 en zelfs nu al dit jaar is er een quadbestuurder overleden als gevolg van een verkeersongeluk, waarbij de bestuurder geen helm droeg.

,,Ik hoop oprecht dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over deze zaak.”

,,Heeft de Raad van Ministers publicatie van de wetswijziging goedgekeurd zodat quadrijders verplicht wordt een helm te dragen?
Is de Raad van Ministers er mee akkoord gegaan dat de wet door de gouverneur wordt getekend en daarna door de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning?
Als dat niet het geval is, waarom niet en op welke dag zal dit wel gebeuren?
Wanneer wordt verwacht dat de politie begint met het controleren van het gebruik van een helm door quadrijders”

, zo wil Cleopa van minister Balborda weten.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -