26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Overleg bonden over maatregelen overheid

HomeMediaOverleg bonden over maatregelen overheid

Stanley Betrian

WILLEMSTAD — De overheidsbonden overleggen vanmiddag met de overheid om over de maatregelen te praten, waarmee de regering haar personeelskosten structureel wil verlagen. De bijeenkomst vindt plaats in het kader van het aanspreekteam, waarin de overheidsbonden op informele wijze praten over deze maatregelen.

 

Advertentie

De bonden zitten vandaag om de tafel met Stanley Betrian, die door de overheid speciaal voor dit traject is aangetrokken.
Betrian is zeker geen onbekende.
Hij was

  • oud-gezaghebber van het eilandgebied Curaçao,
  • voorzitter van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA)
  • en de Sociaal Economische Raad (SER) en
  • eind 2012 premier van Curaçao.

In een toelichting stelt de betrokken minister, Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais), dat Betrian is aangetrokken vanwege zijn ruime ervaring met het nationaal dialoog-traject dat eind 2012 onder zijn premierschap nieuw leven werd ingeblazen.
Ook het feit dat Betrian op de hoogte is van de problematiek waarmee de regering op dit moment te maken heeft, heeft een rol gespeeld bij zijn aantrekken.
De oud-premier krijgt een specifieke taak van Van der Horst mee.
Hij moet namelijk met de bonden in gesprek gaan en hen overtuigen van de noodzaak van de maatregelen die de overheid wil nemen om structureel op haar personeelskosten te besparen.
Betrian zal in het zogenoemde aanspreekteam met de overheidsbonden om de tafel gaan zitten.
In dit platform overleggen overheid en bonden op informele wijze over maatregelen die de overheid wil gaan implementeren.
Onderwerpen die in het aanspreekteam worden besproken, komen later in het formele overlegplatform van de overheid en overheidsvakbonden, het CGOA, aan bod.
Het is in dit laatste platform dat de beide partijen tot harde afspraken komen.
Het pakket van maatregelen van de overheid bestaat uit onder meer de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor ambtenaren van 60 naar 65 jaar.
Voor de vaststelling van het pensioen wil de overheid overstappen van een berekening die uitgaat van het middenloon en niet meer van het eindloon.
De overheid wil de duurtetoeslag – de tegemoetkoming voor de gestegen kosten voor levensonderhoud, die ook onderdeel is van het pensioen – niet meer indexeren.
Verder wordt de VUT-regeling, die het mogelijk maakt voor ambtenaren die tegen hun pensioen aan zitten om eerder met pensioen te gaan, afgeschaft.
Het pakket gaat er ook van uit dat de indexering van de salarissen van het overheidspersoneel voor een periode van twee jaar wordt bevroren, terwijl de vakantie-uitkering en de indexering van loontreden worden gehalveerd.
Naast besparingen bevat het pakket ook tal van compenserende maatregelen, waarmee de overheid de ambtenaren tegemoet wil komen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties