Overheid loopt 11 miljoen gulden mis

De overheid loopt een bedrag van 11,5 miljoen gulden mis door niet afgedragen belastinginkomsten door toko’s en restaurants

De overheid loopt een bedrag van 11,5 miljoen gulden mis door niet afgedragen belastinginkomsten door toko’s en restaurants

WILLEMSTAD — De overheid loopt een bedrag van 11,5 miljoen gulden mis door niet afgedragen belastinginkomsten door toko’s en restaurants. Dit blijkt uit cijfers die het Belasting Accountantsbureau (BAB) vorige week vrijdag heeft gepresenteerd aan leden van de Vaste Commissie Financiën van de Staten.

PS-Statenlid Sherwin Leonora spreekt schande van deze zaak en dringt er bij de bevolking op aan om hun bonnetjes te controleren om zo te voorkomen dat de staatskas zo inkomsten misloopt.

Leonora stelt in een toelichting dat uit de presentatie naar voren is gekomen dat de regering behoorlijk veel inkomsten misloopt, ondanks het gebruik van verzegelde kassa’s. Er bestaan verschillende manieren om de verplichte registratie van belastingafdrachten te omzeilen.

Het bleek dat door deze omzeiling het eiland een bedrag van 11,5 miljoen gulden misloopt. 5,5 miljoen bestaat uit niet afgedragen omzetbelasting (ob), terwijl 6 miljoen gulden voortvloeit uit inkomsten- en winstbelasting.

Uit de presentatie van vrijdag bleek ook dat het uitmaakt wanneer controleurs van de BAB aanwezig zijn. Er kwam een voorbeeld van een toko aan bod, waar daags voor de controle ter plaatse een omzet van 482,18 gulden gemaakt, maar op de dag van de controle noteerden de BAB-controleurs een omzet van wel 1300 gulden.

Volgens Leonora is het een kwalijke zaak dat het eiland op deze manier inkomsten misloopt.

“Het gaat om bijna 12 miljoen gulden. Wie weet wat de regering met dat bedrag had kunnen doen? Het had aangewend kunnen worden voor onze gepensioneerden, voor het onderwijs en voor investeringen in sport. Maar door de belastingafdrachten te omzeilen, loopt deze gemeenschap veel geld mis.”

Het PS-Statenlid is van mening dat Curaçaoënaars die van hun land houden, een hand moeten toesteken. Tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst van de PS greep men de leuze van de campagne van het OM om het eiland te ontwapenen, Basha abou, Ban desarma Kòrsou (Verklik en ontwapen Curaçao) aan om deze aan te passen: Ban basha abou i yena kaha di Kòrsou (Verklik en vul de kassa van Curaçao.)

Ook aanwezig bij de presentatie van vrijdag was PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito. Ze stelt geschrokken te zijn van de cijfers die de Statenleden gepresenteerd kregen.

“Ik had al het vermoeden dat het eiland minder geld binnenkreeg, maar dit was echt schrikbarend. Op allerlei manieren proberen mensen de belastingen te omzeilen.”

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Overheid loopt 11 miljoen gulden mis

  1. Zat de PS niet in de vorige regering of heb ik dat mis.

  2. Abraham Mossel

    Ik vraag mij af wat wilt u hier mee zeggen Heer, S Leonora. Uw partij heeft mee gewerkt aan het leeg stelen binnen 2 jaar Gerrit de Raaf & co beleid. En waar nu de arme sloeber die al niet te vreten had, helemaal niks meer te vreten heeft. Het gaat hier alleen om pensioen pensioen ik kom om van de poen???.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *