34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Zware versterking nodig vwb ‘Checks & Balances’

HomeAuteursOpiniesOpinie | Zware versterking nodig vwb 'Checks & Balances'

Door Ruben Suriel

Opinie Ruben Suriel | Extra

De burger-enquête bij Aqualectra/RDK, de aangifte van dhr. Angelica v.w.b RDK/BOO/MDPT met concrete bewijzen van wanbeleid en blijkbaar corruptief gedrag wijzen nogmaals allen in de richting dat de structuren, mechanismen en de bemanning van “Checks & Balances” op CUR, AUA en SXM asap versterkt moeten worden.

Politie/OM moeten asap aangevuld worden met integere forensic accountants en fiscaal juristen om de Grote Witte Boord Criminaliteit structureel aan te pakken.

Deze teams zijn bij het OM/Politie zwaar onderbezet of gewoon afwezig en OM/Politie is afhankelijk van incidentele hulp uit Nederland.

Nu wordt bijvoorbeeld, zo lijkt het, incidenteel, alleen één bij de Centrale Bank aangepakt en de hele entourage om hem heen en het structuur dat hem al die jaren hebben geassisteerd en de vrije hand hebben gegeven gaan vrij uit?

Dit is natuurlijke voedingsgrond voor een toekomstige schandaal bij die zelfde CBSC. Begrijp me niet verkeerd, ik juich enorm toe wat er nu gebeurd bij CBSC.

Ook moeten we in al deze CBCS kabaal niet uit het oog verliezen dat intussen aan één van de andere kanten van de gemeenschap het criminele feest bij RDK/BOO, met nu GZE erbij, van verkwisting (verdamping) van honderden miljoenen gemeenschapsgelden gewoon door gaat.

Men plaats één persoon bij MDPT als zogenaamde reddende ridder, de heer Clift Christiaan. Hij doet zijn best, maar hij alleen kan die grote kudde wolven in al die structuren tot op ministeriele sfeer toe niet alleen aan.

De burgers hebben:
– een burger enquête gestart, maar het is tot nu toe alleen tot vingerwijzingen gebleven met als laatste actie post de vingertjes van 3 rechters.
– Burger Angelica heeft een aangifte ingediend met concrete bewijzen van corruptieve handelingen bij MDPT/RDK.
Tot nu ziet het volk na bijna 3 jaar procederen bar weinig aan actie om deze financiële “hemorage” in te dammen of zelfs te stoppen.

De corrupte wolven met hun dure accountants en juristen lachen ons, als activist en het volk brullend uit, want het volk heeft, of all people, hun zakken weer dik gevuld met deze 4 jaar durende enquête ronde.

Het is ook diep diep treurig dat, een toch wel critische massa van onze eigen mensen, meestal met beurzen of leningen van dit al arme volk, terug zijn gekomen en “malignant” structuren hebben opgezet om friends & family zeer grof te belonen en/of multinationals voor een “saté ku batata” CRUCIALE onderdelen van het land weg te geven, zoals nu dreigt met GZE en wel voor 40 jaar.

Ruben Suriel,
Curacao,
app +5999 669 0470

5 reacties

  1. @Djis pa bo sa

    Niemand heeft het over ‘contra-expertise’ en/of ‘heksenjacht. Het gerechtshof heeft het rapport van Willemse gebruikt om wanbeleid vast te stellen. Het gerechtshof had veel duidelijkheid kunnen verschaffen over de verantwoordelijkheid van individuele personen voor het vastgestelde wanbeleid. Dit kwam er helaas niet.

    Zo ook in de zaak ABN Amro van 2007 wilde Willems bevriezing van de LaSalle (Amerikaanse bankonderdeel ABN Amro) verkoop en dat de bank deze “onaanvaardbare” verkoop aan zijn aandeelhouders voorlegde. De Hoge Raad vernietigde deze uitspraak. De Hoge Raad verwees de zaak terug naar de Ondernemingkamer. Vervolgens, bij de nieuwe beoordeling, besloot de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, rechter Huub Willems, dat er geen onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij ABN Amro kwam. De aandeelhouders en werknemers hadden daarom gevraagd omdat zij zouden zijn gedupeerd.

  2. Mijns inzien, zeer oprecht het e.e.a. aan de kaak willen stellen. Echter, er is nooit onafhankelijk onderzoek geweest en vervolgens heeft het hof aangegeven dat op basis van het rapport van edelgrootachtbare heer Willemse, lees goed o.b.v. het rapport, wanbeleid kan worden vastgesteld. Nu, wie durft de contra-expertise en/of wie durft de heksenjacht voort te zetten?

  3. We moeten ons afvragen waarom het OM totaal geen aandacht heeft voor deze zaken en ze zelf vertraagt. Ondanks alle bewijzen gaat zij zelf niet over op vervolging.

  4. Al in 2012 riep Ruben Suriel met de Stichting Akshon Sivil, een burgerbelangenvereniging, om wanbeleid binnen de Curaçaose overheidsvennootschappen te laten onderzoeken. Omdat hij daarmee ook instrumenteel was om druk uit te oefenen op de regering van die tijd mocht hij, als beloning, de civiele enquête naar het reilen en zeilen binnen Integrated Utility Holding (IUH, Aqualectra), Curoil en Refineria di Kòrsou (RdK) laten uitvoeren. Van de aangestelde ‘superrechter’, Huub Willems, werd snel duidelijk dat hij waarschijnlijk beter in zijn vel zat in het doen van uitspraken dan het verrichten van onderzoek. Verkeerde administratieve ondersteuning en ‘complexiteit van het onderzoek’ (Let wel, hij oordeelde over het lot van ABN Amro!) werden door hem aangevoerd als reden dat het onderzoek maar niet op gang kwam. Hoewel uitstel geen afstel werd, was, in feite, het doel van de enquête geneutraliseerd.

    Uiteindelijk stelde het Hof, op 13 juni 2017, vast dat er in de periode van 10 oktober 2010 tot 29 september 2012 sprake is geweest van wanbeleid bij Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK). Echter, het Hof bepaalde ook dat, hoewel de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA m.a.w. Gobiernu), de RvC en het bestuur verantwoordelijk waren voor verschillende aspecten van het wanbeleid, af te zien van een oordeel over de verantwoordelijkheid van individuele personen voor het vastgestelde wanbeleid!! Het Hof zag er tevens van af om voorzieningen te treffen om te trachten de schade aan Aqualectra en RdK te verhalen op aansprakelijke personen (!!). Op deze wijze worden ‘actieve burgers’ maar vooral het volk geringeloord en blijft de verstrengeling tussen onder- en bovenwereld op Curaçao comfortabel in stand.

    Uit het verhaal van Suriel en de gevallen dat hij opsomt is de teleurstelling te lezen. Het lijkt erop dat indien er via OM/Politie (Nederland) aandacht gegeven wordt aan misstanden dan is dat niet om te voorkomen dat het niet meer voorkomt. Het lijkt erop dat men wilt weten hoe ‘de vork in de steel zit’ zodat men het kan perfectioneren. Een “saté ku batata” aan Tromp of genoemde ‘critische massa’ is niets vergeleken bij de “lomito ku biña blanku” dat vervolgens verorbert wordt.

  5. Deze man heeft volkomen gelijk. `De` nationale sport op Curacao is graaien en vriendjes bevoordelen, linksom of rechtsom of via louche consultants dan wel accountants vloeit hier het geld weg. Onvoorstelbaar wat hier als “normaal” wordt beschouwd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties