27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

PBC | Parlementariër Curaçao streeft naar wetsvoorstel om homohuwelijk te blokkeren

Persbureau Curacao Foto Extra WILLEMSTAD – Rennox Calmes, de leider van de Curaçaose politieke partij Trabou pa Kòrsou (TPK), wil het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht op Curaçao...

PBC | Explosie treft Suri-Change in Amsterdam opnieuw, politie onderzoekt connectie

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Een explosie heeft in de vroege ochtenduren van vrijdag een Surinaams wisselkantoor, Suri-Change, aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost getroffen. Er zijn geen gewonden gevallen...

NTR | Van Huffelen: ‘Gedwongen samenwerking met eilanden zal mislukken’

Oscar van Dam Ondanks kritiek vanuit VVD en CDA is Alexandra van Huffelen niet van plan om streng toezicht te gaan houden op de afspraken met Aruba, Curaçao...

DH | CFT: After years of crisis St. Maarten, Curaçao, Aruba focusing on recovery

THE HAGUE--After years of crisis, St. Maarten, Curaçao and Aruba are focusing on recovery, the St. Maarten and Curaçao Committee for Financial Supervision (CFT) and Aruba committee...
- Advertisement -spot_img

Opinie | ‘Volk is moreel gecorrumpeerd’

HomeMediaOpinie | ‘Volk is moreel gecorrumpeerd’

Door Yves Cooper

Yves Guillaume Cooper | Persbureau Curacao

Willemstad – Yves Cooper was zondagmiddag te horen in het NTR-radioprogramma ‘Kwestie’. Hij sprak daarin, samen met de politicus Ronald van Raak van de Socialistische Partij, over corruptie op Curaçao en de rol van de media daarbij. Cooper stelde dat het volk van Curaçao ‘niet corrupt is, maar moreel gecorrumpeerd’.

Cooper zei dat het hem pijn deed dat Van Raak enorm generaliserend sprak over Curaçao. Alsof de gehele bevolking corrupt is. ,,Dat is echt niet zo”, stelde hij. ,,Maar we zijn wel ‘moreel gecorrumpeerd’. Daarmee bedoel ik dat de mensen haast niet beter weten. Dat corruptie een geaccepteerd fenomeen is. Mensen halen hun schouders erover op.”

Aanleiding voor de discussie was het feit dat de voor corruptie veroordeelde Gerrit Schotte afgelopen week daadwerkelijk achter de tralies verdween. ,,En nu zijn er meer politici op Curaçao die vrezen dat zij de volgende zijn”, aldus Van Raak.

,,Het feit dat Schotte nu achter de tralies zit, is het resultaat van een groot internationaal onderzoek. Daar hebben we vanuit Nederland op aangestuurd, omdat we vinden dat we verantwoordelijk zijn voor de rechtsstaat en goed bestuur, niet alleen in Nederland, maar in het gehele Koninkrijk. En het werkt.”

Presentatrice Marianne van den Anker vroeg zich af hoe de media op Curaçao omgaan met de corruptie. Cooper:

,,Probleem is dat vrijwel alle media op Curaçao niet onafhankelijk zijn en dus ook niet onafhankelijk kunnen berichten. Probleem daarbij is dat het geen keuze is, maar noodzaak. De media hebben inkomsten nodig om te kunnen bestaan. Daarnaast zijn er media die gewoon toebehoren aan een bedrijf of privépersoon. Ik ben zelf een keer of zeven à acht ontslagen omdat ik niet mee wil doen aan al die toneelstukjes. Ik geef een voorbeeld: toen Schotte deze week naar de gevangenis liep, was er een journalist die naast hem liep en allemaal vragen stelde. Schotte antwoordde niet. Toen ze bij de gevangenis aangekomen waren, gaf die journalist Schotte een kus op zijn voorhoofd. Wat is dat?

Weet je, we hebben financiering nodig voor onafhankelijke journalistiek. Nu zijn er media pro- Schotte en andere die contra- Schotte zijn en ze roepen om het hardst. De mensen raken in de war. Zelfs ik raak soms in de war!”

Van Raak gaf daarop aan dat Nederland geen media op Curaçao kan financieren.

,,We kunnen wel helpen en daar ga ik het bij de eerstvolgende gelegenheid beslist over hebben met de regeringen op de eilanden, maar financieren is lastig, want dan krijg je acuut de verhalen dat dat medium dan de spreekbuis van Nederland is. Dus dat werkt ook niet. Aan de andere kant weet ik dat veel Curaçaoënaars het fijn vinden dat Nederland een oogje in het zeil houdt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

 1. Beste KKC,

  A.u.b. de “translator” ter beschikking stellen, aangezien ik meestal niks begrijpt wat de held van “spongebob” te berde wilt brengen.

  Wat een minkukel zeg.

  Groet,

  DRS

 2. @ Plasje dus jij bent een vrouw aangezien een normalle man niet met een hooft doek rond loopt, of je bent een homo of een pakistaan, arabier. doe K.T verguur, opnaaier net zo als de op naaier DE Rechtstaat kom eens eens met je echte naam op dit forum, nee daar zijn jullie te schijterig voor, slappe hap zijn lullie, met nog een paar van die vazale en trollen van Gerrit de Raaf, zitte zal hij en nog veel jaren meer als jullie denk, kom ten eerste 3 jaar bij omdat hij geen 1.8 miljoen florijnen kan betalen en ten tweede gaat zijn maffia vriend in het kwaad kotsen als hij net zoveel straf of meer als focenca 30 jaar min 2 jaar venu lik aftrek 28 jaar zal moeten hangen, ook jij gaat dan voor schut Gerrit, Jamaloodin heeft niet het karakter om alles alleen op zijn tekkel te nemen, hou daar maar vast rekening mee Gerrit en vazalen cq trollen van Gerity en Carolo De recht bank zal Jamaloodin tussen twee olifanten vast binden om hem te laten praten, waarom moest Helmin Wiels dood, hadden ze nooit aan moeten aan beginnen deze dompie’s

 3. Wat Van Raak in feite zegt is dat Schotte dankzij de bemoeienis van Nederland achter tralies zit. Deze opmerking alleen al is goed voor 2 of 3 zetels voor MFK bij de volgende verkiezingen.

  Ik weet niet wat ik van die Yves Cooper moet denken, de man heeft gewoon moeite met autoriteit en dat heb ik ook.

  Ik kan mij herinneren toen ik nog een maand aan de slag was bij mijn eerste baan in Nederland, zei de directeur tegen mij, “ik ben je baas”. Nou dat moet je als blanke niet tegen iemand zeggen wiens voorouders slaven waren.

  Ik zei gelijk, baas, baas bai den c*jo bo mama makamba p*nd*uw, bo par ta baas si, di esaki, ik kan mij herinneren dat ik toen mijn kruis vast pakte of zoiets. Gelukkig had ik daarna snel een andere baan en hoef ik nu niet als een randdebiel met een mobiel en een hoofddoek rond te lopen.

 4. Nederland is geen haartje beter!
  Appartement in scheveningen ?? Gekregen?? Is ie veroordeeld? Nee
  Journalisten de mond snoeren ala turkije met de migratiepakt?
  Oneerlijke ollongren- manipulatie. Subsidie naar hamas .
  Lijst is Lang hoor! Dus mondje dicht

 5. Met het voorbeeld van de Amerikaanse religieuze leider Jim Jones en zijn Jonestown drama voor ogen zou iedere weldenkende mens wel degelijk bedacht en voorbereid moeten zijn op het risico dat een charismatische leider sluipend en geruisloos kan ontaarden.

 6. Daar hebben we vanuit Nederland op aangestuurd, omdat we vinden dat we verantwoordelijk zijn voor de rechtsstaat en goed bestuur, niet alleen in Nederland, maar in het gehele Koninkrijk. En het werkt.”

  Raar. Tenminste niet zeggen. Niet hardop oproepen. Hou het tenminste voor jezelf stupid.

 7. ‘Daar hebben we vanuit Nederland op aangestuurd, omdat we vinden dat we verantwoordelijk zijn voor de rechtsstaat en goed bestuur, niet alleen in Nederland, maar in het gehele Koninkrijk’.

  Bijzondere uitspraak.

  ?

 8. Een journalist die Schotte op zijn voorhoofd een kus gaf??? Ben benieuw wie dat was. Je bent journalist of je bent het niet, maar ja de kwaliteit van journalistiek, met uitzondering van enkele zeer goede, is ook niet om naar huis te schrijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties