28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 03:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Uh oh, Volkskrant-scibent doorbreekt het taboe: “De slavernijgeschiedenis is geen zwart-wit verhaal”

Opinie Michael van der Galien | DagelijkseStandaard

“Vrijwel iedereen stamt af van slaaf én slavenhouder.”

Uh oh! Dit gaat links totaal niet waarderen. Hun eigen huisblad — de Volkskrant — heeft een column gepubliceerd van Peter de Kort van Dal. Jammer van die dubbele achternaam, natuurlijk, maar er is ook goed nieuws: hij ontkracht namelijk het slavernijverhaal van de Sylvana Simonsen van deze wereld.

Volgens Sylvana en co. zijn álle ‘zwarte’ mensen het slachtoffer van slavernij. Alle ‘witte’ mensen zijn juist daders. Jawel, de hele Westerse cultuur en economie zouden gebouwd zijn op de rug van zielige Afrikaanse slaafjes.

- Advertentie -

Nou, daar klopt niets van, aldus cultuurwetenschapper De Kort van Dal:

Slavernij en slavenhandel is al vanaf de Oudheid een wereldwijd probleem. Slaven noemen wij niet voor niets ‘slaven’. Duitsers en Vikingen haalden in de Middeleeuwen hun slaven uit Slavische gebieden. Daarna hebben Ottomanen tot begin 18de eeuw 2,5 miljoen mensen uit Polen, Oekraïne en Rusland tot slaaf gemaakt. De Moren (Berbers en Arabieren) hebben tussen 1530 en 1780 pakweg een miljoen Europeanen ontvoerd en tot slaaf gemaakt. In veel Afrikaanse landen was eeuwenlang, ook in Ghana en omringende gebieden, slavernij, slavenhandel en mensenjacht schering en inslag. Uit onderzoek van de Boston University blijkt dat waarschijnlijk circa 90 procent van de Afrikaanse Amerikaanse slaven reeds slaaf was van Afrikanen, voordat ze werden aangekocht om naar Amerika te worden verscheept.

Van die trans-Atlantische slavenhandel werden ook Europeanen het slachtoffer. Minstens tienduizenden Ieren en Schotten werden door de Engelsen als slaaf verscheept en te werk gesteld in Amerika. Zij stierven in verhouding sneller aan ontberingen, omdat ze gemiddeld zwakker waren dan Afrikanen.

Oh ja, daarnaast werden er ook nog eens duizenden arme Engelse burgers van straat gepikt en samen met misdadigers op slavenschepen gezet. In andere gevallen meldden deze mensen zich vrijwillig aan als slaaf — puur en alleen omdat hun levensomstandigheden in Engeland zo ongelooflijk slecht waren.

- Advertisement -

En dan wat Neerlands aandeel in de slavenhandel betreft: die valt nogal mee. Het gaat om 5 procent van de totale handel toen, oftewel 600.000 mensen. Dat zijn er natuurlijk 600.000 te veel, maar het zijn er significant minder dan wat Sylvana en co. ons willen doen geloven. Daar komt nog eens bij dat het deel van de bevolking dat zich daardoor kon verrijken minimaal is, aldus Van Dal: “een kleine elitegroep die de handel organiseerde vanuit Amsterdam, en verder de Zeeuwse Middelburgsche Commercie Compagnie.”

Opmerkelijk, natuurlijk, maar dan zijn we er nog niet. Vanaf het begin van de 18e eeuw werden met name op Curaçao steeds meer ex-slaven slavenhouder. Jawel, dat lees je goed: ex-slaven slaagden erin om vrije mannen en vrouwen te worden, en kochten vervolgens zélf slaven om op hun landgoed te werken. Vanaf eind 17e eeuw bestond het meerendeel van het personeel dan ook uit buitenlanders en vrije Afrikanen.

Kortom, dat hele jankverhaal over dat blanken de enigen waren die aan slavenhandel deden, en dat Europeanen en Amerikanen er knetterrijk door geworden zijn, kan wel in de prullenbak gegooid worden. Slavernij heeft altijd en in de hele wereld een prominente rol gespeeld. Alle volkeren deden eraan. Een belangrijk voorbeeld is dat van de Barbary Pirates, die massaal Europeanen gevangen namen en vervolgens de slavernij in gedwongen. Blanke mannen moesten rugbrekend werk doen en hun vrouwen werden letterlijk gebruikt als seksslavinnen.

Het allerergste lot ondergingen mannen die gedwongen werden om plaats te nemen in schepen van galeischepen. Deze arme jongens werden vastgeketend aan hun zitplek en mochten vervolgens nooit meer opstaan. Slapen, eten, poepen en plassen… alles gebeurde op dezelfde plek; hun zitplaats. En als ze in de ogen van hun ‘meesters’ niet hard genoeg werkten werden ze mishandeld met een zweep. Maar daar hoor je Sylvana natuurlijk niet over.

Ja, de slavernij was vreselijk en we moeten God op onze blote knieën danken dat de slavernij is afgeschaft in het grootste deel van de wereld, maar laten we niet net doen alsof één volk het monopolie op slavernij bezat. Iedereen deed eraan, iedereen deed mee, en iedereen was er het slachtoffer van.

Bron: dagelijksestandaard.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. precies wat Ompie zegt: “…en kijken naar de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. Dàt is het slavenverleden dat nu nog leeft. Het heeft niets te maken met Peter Stuyvesant of Zwarte Piet, maar met sociale ongelijkheid, dominante normen en subculturen.”

  en wat de schrijver probeert te beweren aan het eind “Iedereen deed eraan, iedereen deed mee, en iedereen was er het slachtoffer van.”
  hij zegt niet en zal het nooit durven te zeggen dat NIET IEDEREEN er VANDAAG baat aan heeft! komt dus terug op wat Ompie schreef.

  het was een mooie poging geweest om open en eerlijk proberen te zijn, maar nog steeds niet gelukt.

 2. Er zijn meer manieren om feiten uit geschieenis weer te geven. Deze is een vooringenomen manier waarbij eigen interpretatie de boventoon voert.

 3. @Enri: lees het stuk nog een keer, dan weet je dat je wederom onzin zit te verkopen en het stuk niet hebt begrepen.

  Overigens, waar wordt het door jou gestelde: “…Dus het is niet waar dat wij zwarte YdK Afrikaanse roots hebben en dat onze voorouders via de lucht van Africa naar Curacao zijn gelopen…” in het stuk gezegd.

 4. Hollanders die het slavernijverleden verdoezelen kunnen de zon toch niet met een vinger verbergen.

  Dus het is niet waar dat wij zwarte YdK Afrikaanse roots hebben en dat onze voorouders via de lucht van Africa naar Curacao zijn gelopen.

 5. Ja, het verhaal klopt, maar in een notendop. Ik ben ook geen fan van het trekken van de racisme kaart, maar het slavenverleden is iets anders dan koude historische feiten. We moeten de emotionele zwart-wit verhouding naast ons leggen en kijken naar de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. Dàt is het slavenverleden dat nu nog leeft. Het heeft niets te maken met Peter Stuyvesant of Zwarte Piet, maar met sociale ongelijkheid, dominante normen en subculturen.

 6. dit verhaal klopt, ik ben blij dat er eindelijk eens de waarheid geschreven wordt.
  de Silvanas en andere mensen hier en in NL die steeds weer terug blikken op het slavernij verleden van hun voorouders, zodat ze heerlijk zelf geen schuld hebben aan hun eigen falen. die zouden ook eens de waarheid onder ogen moeten komen.
  denk je dat het voor de gewonde mensen in deze periode een feestje was?
  die leden honger en werden door de adel en de pastoors ook steeds weer misbruikt.
  ja, de slavernij was verschrikkelijk in de geschiedenis, net als de 1e en 2e wereldoorlog.
  alleen in Europa ging men verder.
  hier schijnen ze steeds hun falen te moeten koppelen aan het slavernij verleden van hun verre voorouders.

 7. Verschrikkelijk artikel voor Curacao, waar de nationale sport en DE bron van inkomen het trekken van de racisme en slavernij kaart is.

  Dadelijk moet men hier nog gaan werken ook.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -