27 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Opinie | De zelfkant van het HNO-project

door George Lichtveld

Column mr. George Lichtveld| Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Het bouwproces van het nieuwe ziekenhuis voor Curaçao houdt de lokale gemoederen behoorlijk bezig. Dat is al vanaf het moment dat de bouw begon, nadat Nederland een obligatielening daartoe verstrekte.

SONA kreeg de opdracht van de overheid het ziekenhuis neer te zetten.

Een project van deze omvang, met een investering van 400 miljoen gulden en tientallen stakeholders heeft sociaal-maatschappelijk gezien een enorme impact op een kleine gemeenschap als Curaçao met 160.000 zielen. De shockwaves laten zich nu goed voelen. Achter de schermen is een ontstellende belangenstrijd, die tot een climax dreigt te gekomen.

Projectbeheerder SONA wordt in de media verguist, dankzij een onguur advocatenkantoor, die een conceptrapport manipuleert, zodat het uit moet wijzen dat SONA zijn werk niet naar behoren heeft gedaan.

Op dat louche kantoor kom ik dadelijk terug, eerst voor de duidelijkheid het volgende: SONA heeft eind vorig jaar de werkrelatie met Berenschot verbroken omdat er een eind diende te komen aan het onverschuldigd en ongemotiveerd declareren van kosten. De oorpronkelijke prijs die met Berenschot was afgesproken voor het verrichten van uitvoeringswerkzaamheden bedroeg minder dan de helft van wat er uiteindelijk daadwerkelijk aan Berenschot werd uitbetaald (meer dan 40 miljoen!).

SONA gaf eind vorig jaar Berenschot te kennen het werkverband na 31 december 2016 te stoppen. Het openstaande bedrag, dat nog verschuldigd was, werd betaald. Maar Berenschot liet – hondsbrutaal – weten dat zij gewoon doorgingen met het project en dat SONA rekening moest houden met een maandelijkse fee van minimaal 800.000,- gulden. En dat niet alleen: de fee moest vooruit worden betaald en de eerste betaling werd op 7 januari 2017 verwacht, punt uit.

Te gek voor woorden. Een dergelijke absurd arrogante houding kan alleen maar verklaard worden doordat Berenschot zich politiek gedekt voelde. Het adviesbureau is niet alleen goed in het opkloppen van haar inkomsten, maar ook in het lobbyen bij de juiste personen. Hun meester-lobbyist verdient denk ik een ereplaats in de rij van Berenschot grootheden; tenslotte is het hem gelukt meer dan het dubbele van de overeengekomen oorspronkelijke fee binnen te halen en dit met goedkeuring van de lokale politiek. Maar blijkbaar is dat nog niet genoeg. Ook onze eigen lokale mensen laten zich lenen om juist SONA uit het project weg te werken.

De vorige regering heeft FCW-legal in de hand genomen om een evaluatie-rapport op te stellen over het HNO-project. SONA heeft daar volledige medewerking aan verleend. Tijdens het intake-gesprek werd door SONA uitdrukkelijk gevraagd of die wederhoor zou krijgen op het concept, voordat de eindversie van het rapport naar de minister ging.

FCW-legal reageerde verontwaardigd. “Natuurlijk toch, wij werken volgens internationale normen, hoe durft u die vraag te stellen, dat is toch vanzelfsprekend!” Tegen de tijd dat het rapport bijna klaar was heeft SONA die vraag schriftelijk herhaald, maar daarop kwam geen antwoord. Tot op heden heeft SONA geen inzage gekregen in het conceptrapport; weet dus niet wat erin staat en van welke aantijgingen zij wordt beschuldigd.

Het concept-rapport heeft inmiddels de status gekregen van eindrapport, terwijl dit niet kan. Immers, internationale normen, waar zij zich aan zeggen te houden, vereisen vooraf inzage door betrokken. Het concept is desalniettemin overal verspreid en wordt openlijk besproken en becommentarieerd in de media. Hele gedeelten worden aangehaald en dan vooral die delen die SONA in een kwaad daglicht kunnen stellen.

SONA kan zich niet verdedigen.

Ook de regering vindt om onverklaarbare reden dat SONA niet over het conceptrapport behoeft te beschikken, laat staan daarover een mening hoeft te hebben. Onbegrijpelijk omdat SONA contractpartner is. Zij wordt nu bewust onwetend gehouden over de inhoud van een conceptrapport, terwijl het kennelijk SONA in diskrediet brengt.

FCW-legal lijkt de regering niet alleen te adviseren, maar ook aan te sturen. Het moge duidelijk zijn dat er geen spat heel blijft van het concept wanneer SONA de gelegenheid krijgt daarop te reageren. De onzin en de verdraaiingen die nu al in de kranten staan, wijzen daar op.

SONA denkt dat zij monddood wordt gemaakt (er is haar om mediastilte verzocht) omdat zij bekend staat als onwrikbaar, daar valt niets te halen: geen onderonsjes en geen toegiften van welke aard dan ook. En dus moet dat heilige huisje, bestuurd door brave jongens, maar aan de kant.

SONA heeft vanaf haar meer dan 10-jarig bestaan tot nu meer dan 1,2 miljard gulden aan projecten tot stand gebracht. Over alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Gedurende die periode is SONA meer dan vijftig maal geaudited door diverse accountantskantoren, waaronder die van de Nederlandse regering (ADR).

Bij de subsidievaststelling aan het eind van het tienjarig traject, bleek dat een bedrag van ongeveer 20.000 gulden niet verantwoord te kunnen worden. Op 1,2 miljard heeft dat waarschijnlijk te maken met renteafrekeningen en koersverschillen. Ik tart welke instelling in Nederland of op Curacao om dit fenomenale trackrecord van gedegen en verantwoorde administratievoering, te evenaren.

SONA heeft zelfs OLAF, het afschrikwekkende fraudeonderzoeksbureau van de EU, getrotseerd toen die naar aanleiding van een aantijging van corruptie , met veel bombarie een onderzoek liet uitvoeren. Ondanks de Gestapo-achtige aanpak van deze beruchte Europese waakhond, is niets verkeerds gebleken en moest zij met de staart tussen de benen vertrekken.

In plaats dat onze regering trots is op SONA en deze stichting op zijn minst alle ruimte geeft om zich te kunnen verweren tegen een gefabriceerd vodje, laat het zich op een verkeerd been zetten door een advocatenkantoor dat beslist geen smetteloze reputatie heeft.

Ons staat immers nog bekend voor ogen hoe dit kantoor met behulp van een ingehuurde accountant van twijfelachtig allooi getracht heeft om ook met een gemanipuleerd rapport de toenmalige Aqualectratop in diskrediet te brengen. Ook in dat geval was er geen wederhoor toegepast.

Hoe moet men aankijken tegen een advocatenkantoor dat zulke louche praktijken hanteert? Een kantoor met zoveel invloed op het formatieproces. Wier advocaten via retainer-contracten voor juridische ondersteuning van diverse ministeries zorgt en rapporten schrijft die hen het best uitkomen? Om daarna ook panklare conceptbrieven ter ondertekening voor te leggen aan dezelfde bewindvoerders?

Wat zegt dat over onze regeerders? En wie regeert er nu: de regering of FCW-legal? Wat is hier gaande? En waar blijft de afdeling Juridische- en Constitutionele Zaken? Telt die helemaal niet meer mee?

Ik hoop dat SONA in weerwil van het verzoek om mediastilte, toch besluit om via een persbericht of een persconferentie de bevolking in te lichten over hoe de zaken in het conflict tussen SONA en Berenschot werkelijk liggen.

Ook hoop ik dat SONA de overlegging van het concept-tussentijdse evaluatierapport rechtens zal kunnen afdwingen indien, nu FCW-legal en/of de regering het rapport blijven onthouden aan SONA.

Curaçao verdient dit niet: dat gemanipuleer en gesjoemel achter de schermen ten behoeve van profiteurs moet eens een keer ophouden.

George Lichtveld

George Lichtveld is als medewerker verbonden aan Sona (Stichting
Ontwikkeling Nederlandse Antillen) op Curaçao.

Artikel delen

18 reacties

 1. Sorry te snel verzonden. Moet weg.

  Dank Herbie voor deze reactie.
  Dat Berenschot middels de vorige regering, FCW-Legal en het belang van Sehos in HNO stevig het geheel in een bepaalde richting (lees eigen belang) duwde behoeft geen uitleg. Lees al mijn reacties erop na ik verdedig Berenschot niet. Kijk wel uit. Maar non-disclosure (wij hebben de portefuille nu middels PAR) George was/is zelf bezig met ‘gemanipuleer en gesjoemel achter de schermen’ waar hij anderen van beschuldigd.
  Tevens heb je gelijk m.b.t. “Onderling zijn zij de taart aan het verdelen”. Hopelijk gaat het geheel naar ARC en zullen wij weten hoeveel wij hebben bijgedragen aan alle partijen in deze kwestie.

 2. Geachte Hoedanook,

  Ik heb wat voor je.
  Je zegt/beweer:
  1) Onderling zijn zij de taart aan het verdelen.. Heb jij hier bewijzen voor anders dan hetgeen door de media wordt verteld. Nee, dan ook niet roepen.

  2) Ondertussen wordt de oplevering steeds verder vooruit geschoven. Nee hoor, dit is ook foutieve informatie die men heel graag verspreidt om zo alles dramatischer te doen voorkomen. Even voor de goede gang van zaken. Mei/juni 2017, oplevering ruwbouw. Juni/juli 2018 oplevering HNO project aan opdrachtgever SONA. September 2018 ingebruikname HNO.

  3) porkeria opleveren (e.g. Luchthaven Hato)). Klopt, zelf ook gezien. Maar wie was hier ook bij betrokken en/of z’n vingers in de pap? Juist Berneschot. Haal alle projecten maar boven water dan zal het je ook opvallen dat al hun projecten, zelfs in Nederland, desastreus aflopen. Nu de vraag, moet het HNO project ook op dat lijstje verschijnen? Dacht het niet.

  4) Ik hoop niet dat jij familie op het eiland hebt dat gebruik moet maken van deze zorg. Ik kan je met alle trots laten weten dat ik een landskind ben. Geboren op onze dushi Curaçao. En ja, ik maak mij ook wel zorgen om onze zorg, maar dat is in Nederland niet anders. Daar heb ik, persoonlijk dingen meegemaakt waar je stijl van achterover val. En niet te spreken over afdelingen tot aan operatie kamers welke gesloten worden om de Hygiëne. En alle medische missers daar.

  5) Ben jij soms ook lid van dit clubje? Nee, dat ben ik niet. Ik sta hier neutraal in. Maar kan het niet hebben wanneer men allerlei dingen roept die niet kloppen.
  Moet je goed op letten. Ik maak kennis met een landskind die liet weten dat hij in opdracht van onze regering onderzoek moest verrichten en dat wij alle medewerking moesten geven in deze. Toen ik de man bezig zag en merkte waar hij allemaal om vroeg, heb ik navraag gedaan bij onze regering en die wisten van niks. Een klein onderzoek wees uit dat deze landskind niet door de regering werd betaald, maar op de payroll van Berenschot staat/stond . Zover gaat Berenschot. Deze landskind is direct van het project verwijderd en mag het project niet meer op.

 3. Er bestaat verschil tussen vraag en beschuldiging. George Lichtveld schrijft een stuk maar geeft niet aan uit welke hoek. Rijst de vraag uit welke hoek komen alle andere reacties?

 4. Vgs mij lees je ook niet goed: m.i. meldt Lichtveld dat SONA eind vorig jaar Berenschot te kennen gaf het werkverband na 31 december 2016 te stoppen.
  Dus wat bedoel je met ageren tegen FCW en niet tegen Berenschot.

  @w @ Henriques
  Goed verwoord, trouwens. Thanks!

 5. @Hoedanook
  Kinderachtig toch altijd om mensen te beschuldigen die het niet met je eens zijn, dat zij “soms ook tot het klupje behoren”.
  Grow up een keer.

 6. @Herbie
  Wij hopen allemaal dat wij gedient zijn met het eind resultaat. Ondertussen maken Sona en Usona/Berenschot ruzie over het geld. Onderling zijn zij de taart aan het verdelen (bij elke regeringswissel terug naar af) en ééntje heeft voor de beurt gegraaid. Zij beschuldigen elkaar over en weer van vals spelen en worden dure “experts” ingehuurd om het eigen gelijk te bewijzen. USONA/Berenschot doet dat via FCW-Legal en VK Architects & Engineers om en SONA pobeert het via de PAR middels non-disclosure George Lichtveld. Ondertussen wordt de oplevering steeds verder vooruit geschoven (want nu zoveel geld erin gestopt is kan je geen porkeria opleveren (e.g. Luchthaven Hato)). En de bevolking moet genoegen nemen met medische zorg dat zwaar onder de maat is. Ik hoop niet dat jij familie op het eiland hebt dat gebruik moet maken van deze zorg. Al het andere Ballast Nedam enz. enz. is werk voor accountants.
  Kortom George komt “iets” vertellen maar verzwijgt driekwart omdat hij een ‘brave jongens clubje’ moet dienen. Ben jij soms ook lid van dit clubje?

 7. Sorry Hoedanook. Je slaat de plank volledig maar dan ook volledig mis. Natuurlijk worden er fouten gemaakt tijdens het realiseren van een bouwproject. Daar gaat het niet om. Het gaat om het feit dat er mensen en/of bedrijven zijn die op dit project het volk van Curaçao wel willend benadelen door zichzelf te verrijken en daar niks voor in de plaats betekenen voor het project. En daar wilt SONA een stokje voor steken en dat doet pijn. Zeker wanneer je plotseling geen geld meer krijg zonder wat te doen.
  LET-OP: Berenschot ontwerpt dit project niet, dat doet Ballast Nedam. Berenschot doet niks aan de engineering van de beton constructie, dat doet Ballast Nedam. Berenschot doet niks aan de engineering van de installatie zoals elektra, toegangscontrole, luchtbehandeling etc., dat doet Ballast Nedam. Berenschot is niet belast met de bouw van het ziekenhuis, dat doet Ballast Nedam. Ga zo maar door.
  Het enige waar Berenschot mee belast is, is de transitie van het oude naar het nieuwe ziekenhuis en dat zit muur vast door ruzie tussen de partijen.
  Kom nou. En dan durf je 800.000,00 met droge ogen te vragen? En wanner je het niet krijg trek je iedereen maar door de slijk?

  Wat nog erger is, NIEMAND heeft het over het project zelf. NIEMAND heeft het lef om te zeggen dat het een heel mooi ziekenhuis word. Stel je voor dat je SONA gelijk moet geven. Maar ja, zolang de zakken met geld blijven binnenstromen is het goed en mondje dicht. En dan wel later mooi weer spelen dat zij een mooi ziekenhuis hebben neergezet. BS.

  Ik raad eenieder aan om bij de eerst volgende open dag van het HNO project, zelf te komen kijken, te genieten en trots te zijn om ons nieuwe ziekenhuis.

  Ik geniet elke dag van ons ziekenhuis en ben er trots op, nee zeer trots op het feit dat ik hier onderdeel van uitmaak.

  Ga naar de website http://www.hno.cw en bekijk vooral het virtuele filmpje om een indruk te krijgen hoe het gaat worden.
  Of naar https://www.egm.nl/projecten/hospital-nobo-otrobanda-curacao/158/ dit is de architect die samen met Ballast Nedam het project ontwerpt. Hier is Berenschot NIET bij betrokken.

 8. @W en @Henrigues
  Alles leuk en aardig maar George Lichtveld ageert tegen FCW-Legal en niet zozeer tegen Berenschot. Bovendien had het Lichtveld gesierd als hij van meet af aan transparant was, en duidelijk had aangegeven dat hij een medewerker van dat “brave jongens” clubje SONA was (ik kan het over het hoofd hebben gezien, maar denk dat deze informatie later is toegevoegd). “Full disclosure” heet dat (ook een norm).

  Dus, wie is wat nu aan het manipuleren? Sona en Usona/Berenschot kregen ook nog ruzie over het geld. SONA is met USONA/Berenschot in zee gegeaan omdat, zoals Peter Bosman via Caribisch Netwerk aangaf, men ‘Oude wijn in een hele mooie nieuwe zak’ aan het gieten was. De Curaçaose belastingbetaler heeft nu al 2 of 3 keer voor deze ‘oude wijn’ betaald. Als het niet meer is. Bosman geeft in het interview te kennen dat “de bewindslieden op Volksgezondheid Ben Whiteman en later Siegfried Victorina en Whiteman als premier, hadden na 2013 vanuit hun medische achtergrond nadrukkelijk invloed op het dossier” (op aangeven van FCW-Legal?). Lichtveld (PAR) heeft natuurlijk op dezelfde wijze invloed proberen uit te oefenen op het dossier via Zita Jesus-Leito. Vervolgens komt het evaluatie rapport van het HNO-project door het Belgische bedrijf VK Architects & Engineers (aangetrokken door FCW-Legal) in het openbaar. Niet zo gunstig voor van dat het ‘brave jongens clubje’. Dus klimt heer Lichtveld in de pen.

  http://caribischnetwerk.ntr.nl/2016/10/25/hno-oude-wijn-in-een-hele-mooie-nieuwe-zak/

 9. Een helder geschreven stuk van George Lichtveld. Wat is ‘r eigenlijk nog verder aan toe te voegen. Laat eerst – terecht – het rapport maar een keer openbaar worden.
  Het lijkt mij dat de pers dit op grond va de WOB boven tafel kan krijgen. Anders is het voorbehouden aan de ingeslapen Staten. Dus werk aan de winkel.

  Bestuurders baseren hun bevindingen vaak op rapporten van “onafhankelijke onderzoeksbureaus”. Grote infrastructurele werken als de Betuweroute of de Noord-Zuidlijn zijn altijd veel duurder geworden dan begroot, en hoe kan het dan dat de uiteindelijke baten tegenvallen. Ik las een rapp van Jan Anne Annema van de TU Delft waarin hij aangaf dat wethouders of ministers deze projecten graag realiseren uit prestige-overwegingen, en er op die manier vaak onderzoeken gemanipuleert worden. Op vallend dat de Ned.overheid meer dan vaak Berenschot als “huis”-onderzoekburau haneert.
  “Het is eigenlijk een vorm van liegen”, aldus Annema. Gemeenteraden of de TK krijgen op die manier een incorrect beeld voorgespiegeld en nemen op onjuiste gronden hun beslissingen. Vervang Gemeentraden en TK voor Curacao en Staten, en je kan er donder op zeggen dat precies hetzelfde is gebeurd met de HNO. Doorgedrukt door een handjevol figuren die hun “bevindingen” weer op rapporten van het “onafhankelijke bureau” hebben gebaseerd. Doorgedrukt door een handjevol mensen die er zoals gewoonlijk beter van worden danwel zijn geworden. 800.000 NAF pm?? ‘t Moet niet gekker worden.
  Dat de people’s party hiermee akkoord is gegaan geeft eigenlijk aan wat een zooi onbetrouwbaar de klup is gebleken. Bedriegers in elke vorm.

  Al met al ongeacht wat men van G.Lichtveld kan en mag denken het is goed dat hij nu naar buiten is getreden.

 10. Niets, maar dan ook helemaal NIETS kan hier op een normale wijze zonder gerotzooi en elkaar de bal toespelen of afpakken gebeuren. Op kleuterschool niveau gaat men hier met elkaar om.

 11. Dus FCW-legal is Flocker en Camelia want Johny winkel neef van Cai Winkel, voormalig medisch directeur van het Sehos (R.I.P.) is ook overleden.
  Camelia was formateur voor de regering Asjes. Het was Camelia die de bewuste brief van Helmin Wiels had waarin de ministerposten verdeling (Ivar Asjes en Marveline Wiels) werden genoemd. Bovendien is Camelia zwager van Suzy Camelia-Römer. Dus achter de schermen invloed op zowel PS als PNP. Echter, GMN zit nu bij de PAR, de partij van George Lichtveld.

  Zou het zo kunnen zijn dat iemand van SONA George heeft ingefluisterd waardoor hij nu deze mening ventileerd (gemanipuleer en gesjoemel achter de schermen)? Waarschijnlijk heeft George eerst bij zijn politieke leider aangeklopt (dat zou de logische eerste stap zijn). Nu probeert hij te beargumenteren waarom SONA acties (tegen gemaakte afspraken in) zou mogen/kunnen ondernemen.

 12. Zoals altijd had Curaçao beter niet kunnen kiezen voor een dure Consultant (Berenshot) maar het project in eigen beheer moeten uitvoeren. Er zijn genoeg mensen met kennis die hierbij had kunnen bijdragen. SONA heeft zover ik weet nooit een openbare aanbesteding gehouden voordat Berenschot (USONA) de contract als heheerder voor HNO kreeg . Wat oneerlijk begint kan niet goed eindigen. Niet alles wat duurder lijkt, hoef perse beter te zijn….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -