25 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 02:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Pluim voor Monumentenzorg

Door Dennis Klaus

ProMo geeft overheid dikke onvoldoende

Onlangs bereikte ons het geweldige nieuws dat de Stichting Monumentenzorg Curaçao (niet te verwarren met Fundashon Pro Monumento, ProMo), de in november vorig jaar ingestorte panden Consciëntiesteeg nummer 61 en het tegenover liggend pand Consciëntiesteeg 68, ‘La Moda De Paris’ heeft aangekocht.

Het blijkt weer dat de bescherming van het erfgoed van Curaçao eerder een particulier initiatief is, terwijl de overheid hier eigenlijk de voortrekker van moet zijn.

De hoofdverantwoordelijke, de eigenaar van de genoemde panden, heeft decennialang de panden verwaarloosd, maar de overheid heeft daarentegen in die decennia ook geen vinger uitgestoken om deze panden te redden. Dit terwijl zij dit met de wet in de hand wel had kunnen doen.

- Advertentie -

Er is een Monumenten(ei)landsverordening Curaçao (MEVC), die haarfijn uitstippelt hoe de overheid actie kan ondernemen. Waar komt het op neer?

In het kort kan de overheid de eigenaar van een verwaarloosd pand na diverse aanschrijvingen een ultimatum stellen dat – als hij of zij het pand niet herstelt – de overheid dat zal doen op kosten van de eigenaar. Als de eigenaar dan niet betaalt, kan theoretisch de overheid beslagleggen op het pand en dit vervolgens veilen. Het is een raadsel waarom de overheid dergelijke sancties maar niet uitvoert.

Nadat de panden in de Consciëntiesteeg waren ingestort, twee maanden geleden, riep de minister: ,,We gaan de panden in de binnenstad inspecteren.” En ook: ,,Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid dragen.”

Daar is het bij gebleven en de vraag rijst wat je daar uiteindelijk mee bereikt. Want inspecteren is natuurlijk mooi, maar als je verder geen actie onderneemt als overheid, is het allemaal totaal zinloos.

- Advertisement -

Verder gaat de minister nogal gemakkelijk voorbij aan haar eigen verantwoordelijkheid als bewindspersoon van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Immers, als uitvoerende macht kan de overheid zonder meer optreden, en zoals al gezegd: met de wet in de hand.

Dit had gedaan kunnen worden bij de panden in de Consciëntiesteeg, maar óók bij Cinelandia, waar ook al decennialang de eigenaar het gebouw in verval laat raken. Bovendien betreft dit een eigenaar die de reputatie heeft om zijn panden te laten vervallen en na sloop lege terreinen achterlaat zonder daar verder iets mee te doen. Het hoekperceel aan de Breedestraat/Frederikstraat in Otrobanda tegenover de Netto Bar, alsmede het Roxy-terrein in Pietermaai zijn daar voorbeelden van in de binnenstad.

Als klap op de vuurpijl meent de overheid een sloopbevel te moeten geven aan deze eigenaar om Cinelandia te slopen, want er dreigt een zogenaamd ‘acuut instortingsgevaar’. ‘Acuut sloopgevaar’ zal men bedoelen.

Met dit sloopbevel wordt een bijzonder precedent geschapen, want dat zou betekenen dat iemand die wil slopen maar lang genoeg hoeft te wachten totdat de overheid zelf een sloopbevel uitvaardigt, terwijl het tegendeel het geval zou moeten zijn en de overheid de eigenaar zou moeten dwingen tot herstel en beslist geen sloop. Dat is de omgekeerde wereld!

Door een dergelijk precedent is straks het hek van de dam en zullen meerdere eigenaren deze strategie volgen. Zo zijn er legio voorbeelden van panden die in de binnenstad vervallen om wat voor reden dan ook, waarbij de overheid uitblinkt in laksheid om stappen te ondernemen.

Het is daarom nog schandaliger dat een particuliere stichting als Monumentenzorg Curaçao letterlijk de brokken moet oprapen – voor de eigenaar en de overheid – terwijl de overheid van meet af aan stappen had moeten ondernemen en zonder meer nalatig is (geweest).

Daarom een pluimpje voor de Stichting Monumentenzorg Curaçao die wél die verantwoordelijkheid durft te nemen. Geen woorden, maar daden. De stichting krijgt een tien voor haar huiswerk, maar de overheid daarentegen krijgt een dikke onvoldoende en krijgt strafwerk wat ProMo betreft. Ze zou duizend keer moeten schrijven: ,,Ik moet mijn huiswerk beter doen en beter op mijn erfgoed passen!”

Dennis Klaus is voorzitter van het bestuur van Fundashon Pro Monumento (ProMo).

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Gelukkig hebben we onze monumenten nog!
  Jammer dat een groot deel in de fik is gestoken in 1969.
  Als Monumentenzorg onder een Minster zou vallen, zagen alle monumenten eruit als onze wegen.

 2. @ericlapas | 15 februari 2021 om 07:36 |

  Het meeste is al gezegd door de andere KKC ‘commentatoren’ inzake jouw vaak beperkte visie. Ik zou hier alleen nog alleen aan willen toevoegen, GOED LEZEN
  Monumentenzorg Curacao is een PARTICULIERE stichting! Dus kost ONS niets.

 3. @ Ericlapas,

  Ik kan het je nog sterker vertellen. Sloop heel Punda en Otrabanda, vervang het door gloednieuwe blokkendozen, liefst met veel glas en ik kan je garanderen dat we ineens een flink aantal toeristen minder zullen hebben.
  Vrees ook dat veel cruiseschepen ons eiland dan links zullen laten liggen, dan heeft Curacao immers niets meer te bieden.

  Er zijn video’s over cruises in het Caribisch gebied. Sommige eilanden staan er al heel slecht voor, vanwege de criminaliteit en dat ze niets te bieden hebben. Jamaica is zo’n eiland. Zelfs in de Bahama’s komen de cruiseschepen aan in de containerhaven, zelfde geldt voor veel steden in Midden-Amerika.
  En dan vervolgens komt men bij Curacao en krijgen ze ineens de panden in Punda en Otrabanda voorgeschoteld. Dat is een WOW factor van jewelste en het is ook waar veel toeristen voor komen.

  Los van dat, de binnenstad behoort wel tot de geschiedenis van ons eiland en alleen daarom al moet je de historische panden goed bewaren. Wanneer het eenmaal weg is komen ze nooit meer terug.

 4. @EClapas soms kun je aardig uit de hoek komen. Maar nu zou ik je toch een tijd erin willen zien zitten.
  Cultuur heeft natuurlijk niet alleen met mensen te maken, je gaat zomaar voorbij aan het feit dat monumenten deel uitmaken van de cultuur van een land.
  Een vriendin doet al decennia de cultuur wandeltochten door Otrobanda. ‘s Zomers zijn er een flink aantal mensen die mee wandelen.
  Je kletst weer zoals gewoonlijk uit je vette nek.

 5. Nooit van een toerist gehoord dat ze hier vanwege de monumenten zijn.

  Dat zegt wel iets over de mensen waarmee je omgaat..

  Elke toerist wil juist een foto op de pondjesbrug met Punda op de achterkant.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -