30 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 19:37

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Persvrijheid

HomeLandenArubaOpinie | Persvrijheid

Opinie journalist en correspondent Dick Drayer

| Persbureau Curacao

Mijn vragen op de persconferentie gingen over de positie die Rhuggenaath zou innemen tijdens de bespreking van de tweede tranche liquiditeitssteun (onderwerp van de RMR een dag later in Den Haag). Uiterst belangrijk, de toekomst van Curaçao is er direct mee gemoeid. En realiseer je dat zonder die steun we niet eens onderwijs kunnen betalen.

Nederland heeft Rhuggenaath in een wurggreep. Hij had het later niet voor niets over ‘Mucha Mandá’. Hij moet iets uit gaan leggen aan het volk en wil daar zelf de regie over voeren. Vragen van de pers werken daarin als stoorzender. Dát was de reden om zeer gehaast een topic in te stellen en deze verplicht te maken in de vragenronde.

Ik heb daarom gezegd dat het mijn recht (prerogativo) is als journalist om de vragen te stellen die nodig zijn om de macht te controleren, waarbij het recht van de premier is om deze niet te beantwoorden. Daarna vroeg ik beleefd aan de moderator of ik door kon gaan.

In tegenstelling tot wat velen – niet gehinderd door enige kennis van de rechtstaat – schrijven, heb ik mijn vragen niet mogen stellen. Er is ook geen antwoord gekomen – uiteraard – en vrijdag werden we verrast door de instructie van Rhuggenaath aan onze gevolmachtigde minister om vooralsnog niet akkoord te gaan met het ontvangen van steun.

Díe boodschap wilde de premier niet geven in de persconferentie en in de tweede persconferentie daarna beperkte hij zich tot het mucha mandá verhaal, waardoor niemand begreep wat er nou echt aan de hand was.

Rhuggenaath had er ook voor kunnen kiezen om de waarheid te vertellen aan het volk. En uit te leggen dat Curaçao op de slachtbank ligt. Dat hij geen speelruimte heeft, ook al bonzen de vakbonden aan zijn voordeur. Het is, zo weet hij dondersgoed, geen verhaal waar je de komende verkiezingen niet mee wint.

Dit zijn geen bullshitvragen, zoals ik elders lees op Facebook. Dit is de kern waar het omdraait! En het kwalijke is dat wij als volk niet de mediawijsheid bezitten om de pers zijn werk te laten doen en om de plaats van de pers in een democratische rechtstaat op een juiste wijze te valideren.

Dit gaat niet over beleefdheid, met mes en vork eten, U zeggen of over respect. Dit gaat over controle op de macht. Als Curaçao dat laatste niet inziet en boos wordt om een handgebaar of het weglopen van een journalist, dan verdient dat volk de leider die daar bijhoort. Het is niet mijn leider.

Bron: Facebook Dick Drayer, NOS correspondent Curacao, Aruba, Sint Maarten, Saba, Eustatius en Bonaire

Naschrift KKC

Vanaf minuut 1.22:26

14 reacties

 1. Maurice, gelijk heb je en deze realiteit is beyond triest to say the least.

  Onbekwame amateurs die hun verantwoordelijkheden niet dragen en zo absoluut geen toegevoegde waarde leveren aan het eiland. Enigste wat hun boeit : zelfverrijking en hun ego’s, that’s about it.

 2. Bolivar, ‘Een ieder die jou mening niet deelt maak jui uit voor domoor. ‘, van democratie’ is Curacao niet beter geworden.

  Het levert dansleraren end dj’s op in de Staten, naast een aartsluie casinoverslaafde en een proleet, een voormalig kopieerapparaatbediende van de politie te Bandabou met een stem als een kabriet met longkanker en als dieptepunt een wandelend strafblad uit de mondi van Boca Sami.

 3. Volgens Trui is het alleen van belang dat men vragen stelt naar onderwerpen waar de regering over wilt hebben.
  Dus nooit vragen over corruptie?
  Nooit vragen over je vriendjes en kinderen een baantje te geven in de overheid?
  Geen vragen over de geheime Klesch deal waarin blijkt dat Klesch het eiland mag vervuilen..

 4. @trui :

  Een ieder die jou mening niet deelt maak jui uit voor domoor. Je weet wel dat zo’n redeneringsvermogen behoort bij kinderen en niet volwassenen toch ?

  Back to the topic at hand : dat een zogeheten “leider” geen antwoorden wilt geven op vragen die te maken hebben met de toekomst van het eiland is en blijft een kwalijke zaak. Simple as that.

 5. @trui: schakel is omhooggevallen maar hetzelfde geldt voor rhuggenaath. In Nederland, of ieder ander land met kritische media, zou hij niet lang overleven vanwege de lange tenen en gebrek en visie en leiderschap. Ook tekenend dat rhuggenaath nooit in het buitenland succesvol is geweest zegt eigenlijk alles over het niveau van onze “toppers”

 6. Tja, maar in 1987 was ik echt nog in Japan. En (bijna) niemand had van mij gehoord in cu en NL.
  Het zelfde als deze uitslag ” lekker belangrijk”.
  Je kan het op je Facebook pagina of je buissnes kaart zetten. Of met een interview gebruiken. Maakt altijd indruk op interlect gehandicapten.

 7. @Trui, die @Schakel heeft idd best een hele luide kakel!

  OK, jij je zin, ik veer een stukje met je mee!

  Maar afgezien van de bombarie er omheen!
  Hadden de drie journalisten wél of niet een terecht punt?

 8. Knoekkoe, dit was een voorgekookte ego-trip van de heren Drayer en Schakel, en zoals in het sprookje De nieuwe kleren van de Keizer ben ik blijkbaar de enige die ziet dat de Keizer (lees: Drayer en Schakel) naakt is.

  Story of this website. Story of my life.

  En dan dat quasi verontwaardigd je oortjes uit doen en weglopen van Schakel, je komt er niet mee door de toelatingstoets van de toneelschool, zo slecht geacteerd.

  Drayer is nog een goede journalist, Schakel een omhooggevallen ouwehoer aan een snoer die aan gigantische zelfoverschatting leidt. In Nederland zou hij in de radiostudio de koffie rondbrengen, maar zoals we weten is op dit eiland eenoog koning.

 9. Pffffff LOL @Trui, je hebt het er maar moeilijk mee, he die notoire.

  Het zij je vergeven, af en toe heb je ook sensationele comments mét valide argumentenLOL

  Deze Domoor laat zich in elk geval niet van de wijs brengen,

  Dick Draaier, was misschien niet zo galant als de gemiddelde minister of parlementarier (!!!), maar dat maakt de pijnlijke feiten inzake de aangerande persvrijheid er geen grammetje minder waar.

 10. Perfect helemaal eens met Dick Drayer.
  Het punt is ook een goede ‘leider’ kan elke vraag aan en desnoods pareren. Rutte is daar een kei in en dat vind ik aardig om te zien. Lachend vaak pareren. Je ziet de bv onmacht van subjecten als DJT en Bolsonaro die if weglopen if de clown uithangen. Pure onmacht anders niets.
  Dat zijn ook geen leiders maar ophitsers, puur proleten gedrag.
  En ja sorry dat ik het weer herhaal wie volgt nou in an hemelsnaam Facebook, dat is een social medium bij uitstek voor de domme massa. Was en is! Nooit voor mij geweest en zal het ook nooit worden.

 11. Geheel met je eens Dick,

  Ik heb met grote verbazing de reacties van veel YdK gelezen en zeer velen hebben geen flauw benul wat persvrijheid inhoudt of wat het doel is van de pers. Ze denken dat de pers een doorgeefluik van de regering is, dat ze dus maar moeten doen wat de regering hen voorschrijft.
  Heb ook veel reacties gelezen van mensen die zeggen ‘ja, zo is nu eenmaal de afspraak en daar heb je je maar aan te houden’.

  Ik dacht dat dit eiland slimmer was en dat het de vrijheid wist te waarderen, niets is minder waar.
  Hopelijk zet Nederland Ruggenaath weer recht, want als er iets is dat we niet in moeten willen leveren dan is het wel onze vrijheid en de persvrijheid is daar een onderdeel van.

 12. Mucha mandá bo ta!
  That is a fact.

  Boos worden omdat men kritische vragen stelt, siert de Premier niet.

  Het beschrijftven bevestigt zijn “mucha mandá” status des te meer.

  Ware leaders gaan geen enkele vraag uit de weg, echte leiders informeren , geven inzicht, verklaren, en antwoorden elke vraag overtuigend.

 13. “Mijn vragen op de persconferentie gingen over de positie die Rhuggenaath zou innemen tijdens de bespreking van de tweede tranche liquiditeitssteun (onderwerp van de RMR een dag later in Den Haag). Uiterst belangrijk, de toekomst van Curaçao is er direct mee gemoeid. En realiseer je dat zonder die steun we niet eens onderwijs kunnen betalen.”

  Zeer terecht en dan een gast zegt geen “Mucha Manda” te zijn terwijl zij zelf aangeven niet eens over de fondsen ( 7 miljoen ) te beschikken.

  Hopefully they grow up in time en zullen zij de de tweede tranche liquiditeitssteun aannemen die ook inhoudt dat er een aanezet wordt gemaakt aan de sannering van het corrupt apparaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties