26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Ron Gomes Casseres | Neuzen

HomeAuteursColumn Ron Gomes Casseres | Neuzen

Door Ron Gomes Casseres

Door Ron Gomes Casseres
Door Ron Gomes Casseres

Een jaartje verder, een jaartje ouder, weer eens een jaar mogelijkheden laten liggen. Je wordt er soms ontmoedigd door, maar ‘een beter Curaçao, beter voor iedereen’ eist dat we doorzetten. Iedereen erkent het imperatieve belang van een groeiende economie, maar niet iedereen is bereid om eigen (persoonlijk en politiek) belang opzij te zetten om ook daadwerkelijk alle neuzen in dezelfde richting te doen wijzen, namelijk impulsen geven voor de groei van onze economie. De centrale bank verwacht dat het eindcijfer voor 2014 zal zijn dat de economie met 0,5 procent is gekrompen, en de huidige verwachting is dat in 2015 de economie met 0,4 procent zal groeien.

Nul komma vier procent groei is niets, doet helemaal niets aan de verlaging van de werkloosheid, niets aan de verlaging van de criminaliteit, en niets aan de verhoging van het sociaal welzijn: 0,4 procent is niet een groei om trots om te zijn.

Vijf zwakke jaren
Met het bovenstaande wil ik helemaal niet zeggen dat er niets gedaan wordt om een impuls trachten te geven aan de economie. Zo erg is dat weer ook niet, maar de gemeten reële groei van ons bruto nationaal product in de vier achtereenvolgende jaren 2011, 2012, 2013 en 2014 zijn respectievelijk 0,6%, min 0,1%, min 0,8% en min 0,5%. Je moet je dan wel afvragen wat er loos is dat we in vijf jaren niet tot een meer solide economische groei geraken terwijl dat rond ons en elders ter wereld wel gebeurt. Die zwakke jaren hebben aan veel mensen veel pijn veroorzaakt en dat nog los van de gestegen sociale premies en AOV-leeftijd. Denk maar aan de hogere werkloosheid, gestegen criminaliteit, bedrijfssluitingen en lege panden. Daar komt bij dat de wereld weer een onzekere tijd tegemoet gaat. Het is onwaarschijnlijk dat het scenario van een kelderende olieprijs tegelijkertijd met een sterk dalende euro en harde tegenwind in de Chinese en Russische economieën er één is dat door economen is voorzien. Op die factoren hebben wij geen invloed, en dat betekent dat al hetgeen we hier kunnen doen om het investeren in onze economie aantrekkelijker te maken ook met urgentie moet gebeuren.

Onvoldoende stimulans
De private sector stimuleren om te investeren, daar moeten we het van hebben. Alle goede bedoelingen ten spijt is dat niet gelukt met de grote overheidsinvesteringen in het nieuwe ziekenhuis en in de rehabilitatie van ons wegennet. Ik vrees dat het ook niet zal lukken met de op het nippertje van het jaareinde door de Staten goedgekeurde belastinghervorming. Om de bouw van het nieuwe ziekenhuis en om de complexe aspecten van de belastinghervorming zijn zoveel discussies, spanningen en tegenstrijdigheden geweest dat deze naar verwachting niet zullen leiden tot de noodzakelijke psychologisch stimulering van de investeerder of het gewenste nieuwe vertrouwen van de consument. Deze éénmalige ad-hoc projecten vormen te weinig een zichtbaar strategisch beleid om de economie te stimuleren.

Een Jet Blue en Air Canada, wat meer toeristen, aankondiging van een tweede megapier en meer asfalt helpen en zijn positief, en misschien is daardoor de krimp in 2014 wat lager dan in 2013, maar deze zijn onvoldoende om de economie uit het slop te halen. Een minister-president merkte jaren geleden in mijn bijzijn op dat ‘de investeerder toch wel erg gevoelig is’, en natuurlijk is dat het geval. Hij investeert zijn zakcenten en loopt een risico met waarborgen die hij aan de bank heeft afgegeven zonder enige zekerheid dat hij zijn investering terug zal verdienen. Een vingerwijzing dat de economie niet groeit omdat de private sector niet investeert, zoals we een gezagsdrager in de Staten hebben horen zeggen, gaat daarom geheel voorbij aan de hamvraag waarom de private sector niet investeert.

De waarom-vraag
Er wordt geïnvesteerd in productieve ondernemingen als particuliere investeerders vertrouwen hebben in het overheidsbeleid, en omdat de investering pas na jaren terugverdiend wordt, moet hij tegelijkertijd de verwachting hebben dat dit beleid in de toekomst zal worden gehandhaafd en geen dramatische omwenteling zal ondergaan. En dat betekent niet alleen vertrouwen hebben in projecten en éénmalige acties, maar ook in de politiek en in de wijze van besluitvorming door gezagsdragers. De spectaculaire ommezwaai in het beleid ten aanzien van het particulier opwekken van (alternatieve) zonne-energie, de openlijke strijd binnen de coalitie over de inhoud van de belastinghervorming, de ernstige tekortkomingen in ons sociaal zekerheidsstelsel, de machtsstrijd tussen ministers en de hen steunende Statenfractie en Statenvergaderingen die uitlopen op kinderachtige verwijten zijn allen voorbeelden van disfunctionele politiek. En juist dat gebroken politieke systeem ondermijnt het vertrouwen dat de investeerder moet hebben in de toekomst om langetermijninvesteringen te plegen en langetermijnleningen aan te gaan.

Van gebroken naar functioneren
Als een belangrijk antwoord op de vraag waarom de particuliere investeerder niet investeert is dat onze politiek disfunctioneel is, dan moeten politici die weer beter functionerend doen zijn. Dat vereist dat binnen de coalitie alle neuzen in dezelfde richting wijzen en dat alle gezagsdragers en alle ministeries samenwerken met als hoogste prioriteit een daadwerkelijke, meetbare en zichtbare groei van onze economie. Het vereist ook dat in 2015 de coalitie en de oppositie met datzelfde doel van economische groei voor ogen en in het belang van ons land minder emotioneel met elkaar omgaan en zakelijker samenwerken om het grote potentieel van ons land te verwezenlijken. In het verkiezingsjaar van 2016 zal dit niet gebeuren – dat is al van te voren een verloren jaar. Het is daarom imperatief dat in 2015 het vertrouwen bij de particuliere investeerder in het meerjarenoverheidsbeleid weer terugkeert en hij gestimuleerd wordt om te investeren. Daarvoor moet echter eerst de politiek beter gaan functioneren en weer ‘the art of compromise’ worden zoals dat van een volwassen democratisch land verwacht wordt.

Dromen?
‘Ron ta soña lantá’ hoor ik vrienden al zeggen, ‘Ron droomt terwijl hij wakker is’. Wellicht is dat ook zo, maar ik weet geen beter moment om te dromen dan aan het begin van een nieuw jaar, wanneer de twaalf maanden, de 365 dagen, die voor ons liggen nog maagdelijk zijn en nog alles mogelijk is. Ja, ik droom met Robert Kennedy mee die opmerkte: ,,I dream of things that never were, and ask why not?” Die dromen kunnen werkelijkheid worden als de scherpe partijpolitiek voor een jaartje opzij wordt gezet en samen in het belang van land en volk wordt gewerkt. Dat zal lukken als burgerbewegingen en bedrijfsleven en vakbonden en civil society en politici handen ineenslaan om die dromen werkelijkheid te doen worden.

Wat zou dat toch een mooie resolutie zijn aan het begin van dit nieuwe jaar, een resolutie voor een beter Curaçao, beter voor iedereen, in 2015. Bon aña!

Lees hier meer van de hand van Ron Gomes Casseres

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties