Opinie | Nederland grijpt weer in door de slechte beleidsvorming van de regering van AVP

Opinie door Karel Maduro (MEP)

Karel Maduro (MEP): Nederland grijpt weer in door de slechte beleidsvorming van de regering van AVP

Zoals we allemaal weten heeft Aruba een Status Aparte sinds 1986. Het is van groot belang dat wij als volk van Aruba onze Status Aparte goed moeten conserveren zodat we de status “baas in eigen huis” niet kwijt raken.

We moeten ons afvragen hoeveel het kabinet Eman heeft bijgedragen de laatste 7 jaren om onze Status Aparte te conserveren. Als gevolg van ondeugdelijk bestuur van de AVP, is de decompositie van onze autonomie begonnen. Het eerste verlies is begonnen met de financiële autonomie, door het introduceren van CAft/LAft, waar Nederland uiteindelijk het laatste woord heeft over de financiën van Aruba.

En het houdt niet op. Nu is de Arubaanse toezicht autoriteit Department of Civil Aviation (DCA) aan de beurt. Staatssecretaris Mw. Dijksma (Infrastructuur) van Nederland heeft aangekaart, als gevolg van haar onderzoek, dat veiligheid op dit gebied niet voldoet aan de wettelijke normen. Het is weer zover dat Nederland moet ingrijpen, en dit allemaal puur alleen door het slecht regeren van de AVP.

De toezichthouder voor de veiligheid (DCA) heeft hier gefaald, met alle consequenties van dien die de veiligheid in gevaar bracht.

De grootste vraag is nu: welke zijn de afdelingen die nog meer onder “vergrootglas” genomen moeten worden?

De gevoeligste afdeling die terecht onder scherpe toezicht moet gaan, is die van Justitie. Justitie op Aruba heeft een enorme handicap, die het volk alleen maar nog meer in verwarring brengt. Daar niet van dat de criminaliteit op z’n piek zit, en erkend door de minister van Justitie als “het is high season”. Het OM (Openbaar Ministerie) op Aruba is meer een “Open Bar Mysterie”. Het hele proces van opsporen en vervolging van strafbare feiten die ook nog onder de verantwoordelijkheid van dhr. A. Dowers Min. Justitie valt, is voor de meerderheid van het volk helemaal onbekend. Dit is in vergelijking met Curaçao en Sint Maarten helemaal anders. Daar is het OM helemaal onafhankelijk van de politieke macht. Dit is een betere systeem voor een goed functionerende Openbaar Ministerie voor zover het toelaat.

Op Curaçao en Sint Maarten is het zelfs zo dat Statenleden, directeur van de Centrale Bank en bewindslieden ook worden achtervolgd en aangehouden.

Het aller beste zou zijn, als het Parlement van Aruba dezelfde juridische procedure kan introduceren via een wet en dit hanteren als op Curaçao en Sint Maarten, zonder dat Nederland door middel van allerlei protocollen en wetten ermee kan gaan bemoeien.

Het zou beter zijn voor Aruba om zijn totale autonomie terug te hervatten zoals het origineel was tot en met 2009.

Karel Maduro van de MEP
Mob: 297-593-3700
Email: [email protected]

Karel A.J. Maduro (MEP), econoom en politicus

Bron: ArenaPoliti.co

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *