27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Een nieuwe raffinaderij op Bullenbaai?

HomeAuteursOpiniesOpinie | Een nieuwe raffinaderij op Bullenbaai?

Opinie door Marguérite Nahar

Opinie Nahar: Een nieuwe raffinaderij op Bullenbaai? | Persbureau Curacao

Het vorig jaar september tijdens de verkiezingscampagne voor het voorgaande Kabinet Koeiman, dat inmiddels ter ziele is, heeft de toenmalige Premier, Ben Whiteman, via het MDPT onder leiding van Werner Wiels, bij wijze van verkiezingsstunt het Chinese avontuur met GZE uit zijn hoge hoed getoverd.

En binnen een tijdsbestek van amper 2 weken werd Curaçao gebonden aan een veelomvattende, uitermate gecompliceerde en vèrstrekkende rechtsbetrekking met een buitenlandse entiteit. Let wel: Zonder dat er zelfs nog maar een (eerste aanzet tot) een business plan door die buitenlandse entiteit aan de toenmalige regering werd overgelegd.

Dit laatste is de gebruikelijke werkwijze bij het sluiten van een dergelijke, zo veelomvattende overeenkomst. Wat wel werden overgelegd waren defectieve juridische instrumenten die aan de rechtsbetrekking ten grondslag werden gelegd, zonder dat overig betrokken overheidsinstanties en andere lokale stakeholders in de samenleving in de gelegenheid waren gesteld om onderzoek te doen naar alle aspecten en onvermijdelijke gevolgen van de implementatie van de contracten. Die staatsrechtelijk voorgeschreven werkwijze werd genegeerd. Nee, het was een “lopende zaak” die met de meeste spoed in een ondertekend contract moest worden vastgelegd.

Inmiddels is na verloop van een half jaar sedert de ondertekening in november 2016, die “lopende zaak” een volledig “stilstaande zaak” geworden. Zelfs zo stilstaand dat het vereiste business plan nog steeds niet aan de regering is overgelegd. Zelfs benodigde Terms of Reference voor de invulling van de rechtsbetrekking, zijn nog niet vastgelegd en evenmin door de regering geakkordeerd. Wat wel is vastgelegd, is een HoA waarin onze allerbelangrijkste natuurlijke hulpbron, de diepzeehaven op Bullenbaai, aan GZE in beheer en exploitatie (en wellicht zelfs in fysiek eigendom) wordt toegespeeld (als clausule 1.4 op pagina 3 daarvan wordt gehandhaafd).

Reeds het vorig jaar heb ik in een ingezonden stuk mijn twijfels geuit of GZE de nodige investering van minimaal 4,6 MILJARD USD zou plegen in de modernisering van de Isla raffinaderij, bij welk bedrag is inbegrepen minstens 1 MILJARD voor saneringskosten van een milieuschade die zij niet zelf veroorzaakt hebben. En dat, terwijl zij op Bullenbaai voor een fractie van dat bedrag een splinternieuwe raffinaderij zouden kunnen bouwen. Et voilà !! Opeens wordt de modernisering van de Isla niet meer ter sprake gebracht, opeens wordt er serieus overwogen om op Bullenbaai een nieuwe raffinaderij te bouwen, maar?

Maar……inmiddels is in het wereldnieuws bekend geworden dat Guyana dat nu zelf een olieproducerend land is, zit aan te hikken tegen het dilemma van wel of geen nieuwe raffinaderij te stichten, vanwege: (1) de gestaag afnemende vraag naar de eindproducten van de fossiele industrie wereldwijd, (2) de nu reeds aanwezige concurrentie van diverse raffinaderijen in de directe omgeving, plus die van de voorgenomen Citgo raffinaderij op Aruba en (3) het onvermijdelijke kostenaspect, want de geschatte kosten liggen voor Guyana tussen de 4 à 5 MILJARD USD voor de raffinaderij met een productiecapaciteit van 200,000 bpd.

Al deze drie factoren, en waarschijnlijk meerdere, gelden evenzeer voor de investering van miljarden door GZE op Curaçao. Ook wij (dat zijn de Curaçaose politieke gezagsdragers, maar óók wij, de Curaçaose burgers, ingezetenen/belastingbetalers) moeten ons huiswerk doen en ons afvragen of het wel verstandig is om zo krampachtig te blijven vasthouden aan die tunnelvisie dat er SOWIESO een nieuwe raffinaderij moet komen op Bullenbaai, terwijl er andere haalbare scenario’s zijn die een veel betere optie vormen voor de ontwikkeling van Bullenbaai en het benutten van onze logistieke positie op de maritieme snelweg naar het Panamá kanaal.

Het MDPT (lees: Werner Wiels en Whiteman) hebben ons voorgespiegeld dat GZE miljarden in Curaçao gaat investeren. In Curaçao gaat investeren? Hoe dan ? Dit is géén investering in Curaçao, dit is een investering in de grootindustrie van China, want voor de bouw van die nieuwe raffinaderij moet er een “delayed coker” worden aangeschaft en bij de beoogde productiecapaciteit van 200.000 bpd, bedragen de kosten van aanschaf, het transport en de installatie van zo’n onmisbare en cruciale kern-installatie in het raffinageproces 3.2 MILJARD USD. Dat bedrag moet betaald worden aan de leverancier van die nodige installatie en ik durf mijn hele vermogen te verwedden, dat GZE die delayed coker in China gaat aanschaffen, ofschoon in de oliewereld bekend staat dat Amerikaanse leveranciers de reputatie hebben een kwalitatief beter product te kunnen leveren. Hoe dan ook, Curaçao kan die delayed coker zelf niet fabriceren, dus die 3.2 MILJARD van de investering gaat in elk geval naar het buitenland.

Hoezo gaat GZE vele miljoenen investeren in Curaçao? Curaçao gaat miljarden investeren in de zware industrie van China. De rest van de investering gaat naar het inhuren van expertise door GZE, want GZE is een “trader” en gaat die expertise inhuren bij het andere Chinese staatsbedrijf dat -beweerdelijk- wel over die expertise beschikt, dat hebben ze zelf bekend gemaakt. Weer een investering in Curaçao??? Of een investering in de economie van China?

We moeten eens goed gaan nadenken over alle aspecten van dit Chinese avontuur in plaats van gewoon door te gaan op de zo onbesuisd ingeslagen weg. Artikel 1.4 in de HoA moet in elk geval onverbindend verklaard worden, wat er verder ook beslist wordt.

Marguérite Nahar
Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. @Curaçao Independiente dat is niets, jullie willen toch dat onze kinderen in het Engels (alle kosten erbij) gaan leren en gaan studeren in de regio (zitten ze lekker eenzaam daar zonder landgenoten enz)? Dit is ook kapitaal verlies. Als ze naar Nederland (hebben ze veel landgenoten kennissen enz) gaan blijft die geld tenminste in het Rijk.

  2. is er een ander alternatief?
    zo als het nu gaat kan echt niet langer…
    Venezuela is failliet en heeft geen belangstelling om schoner te gaan produceren.
    2019 over bijna 2 jaar…
    wat dan??

  3. Je vergeet dat men hier niet de capaciteiten en geld heeft om zelf een ziekenhuis te bouwen. MDPT is een goed voorbeeld hoe er alweer miljoenen zijn uitgegeven voor niets.. geld dat uitgegeven is aan dike salarissen, reisjes en salaris van latina prive secretaresses. Goed voorbeeld hoe men op Curacao dingen niet zelf kan doen.

    De bouw van deze projecten levert zeker wel geld op! veel mensen zijn er werkzaam en dat is goed voor business..

    En isla naar bullenbaai is ook een goed idee. Zo kan het isla gebied gebruikt worden voor oa scheepsbouw opslag transport en wellicht een gedeelte voor woningen en bullenbaai zal de bevloking geen last hebben van gifgassen.

  4. Wel een goed punt ‘waar gaat de investeringsgeld eigenlijk naartoe! Maar dit is niet alleen het geva bij of modernisering of een complete nieuwe raffinaderij laten bouwen op Curaçao. Als ik naar de 2e pier project (Pier Tula) en Nos Hospital Nobo(NHN) kijkt, best projecten met een grote omvang, waar gaat de meeste investerings geld naartoe? Zeker niet in de lokale economie, wel voor een gedeelte maar de grootste deel zal toch in Nederlandse, Turkse en Belgische economie gaan gezien bedrijven als BAM, Ballast Nedam/Renaissance, tot voor kort Berenschot, extra doorlichting van NHN project door Belgische groep, blijkbaar als kleine eiland is er niet aan te ontkomen. Bij de 2e Pier zijn palen zelf uit China bestelt, dus ook in de Chinese economie. Met ontwikkelingsfondsen heb je precies dezefde aanpak, adviezen, ontwerpen en uitvoering voor de overgrote deel, wordt hiervoor buitenlandse experts aangetrokken en betaalt, gezien de (financiele) eisen is het moeilijk om onderuit te komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties