26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | De WODC-zaak bevestigt de wanorde op het ministerie van Justitie, dat al decennia wordt geplaagd door affaires

HomeMediaOpinie | De WODC-zaak bevestigt de wanorde op het ministerie van Justitie,...

Column Peter Giesen | Volkskrant

tunnelvisie | Illustratie Volkskrant

De opstelling van minister Grapperhaus in de WODC-zaak wekt bevreemding. Toekomstige klokkenluiders zullen zich nog eens extra bedenken.

In een democratie is ‘klokkenluiden’ een groot goed. Misstanden moeten via de media of andere instanties naar buiten kunnen worden gebracht. In 2016 stichtte de overheid zelfs een ‘klokkenluidershuis’ – dat overigens meteen in moeilijkheden kwam.

In 2017 onthulde Nieuwsuur een vertrouwelijke klacht van klokkenluider Marianne van Ooyen over de oneigenlijke beïnvloeding van het wetenschappelijk onderzoekscentrum WODC door ambtenaren van ­Justitie. Minister Grapperhaus zette drie onderzoekscommissies aan het werk die Van Ooyen grotendeels gelijk gaven. Kortom, een schoolvoorbeeld van de ­manier waarop misstanden gecorrigeerd kunnen worden door klokkenluiders.

Daarom wekt het bevreemding dat het ministerie nu aangifte heeft gedaan wegens het lekken van ambtsgeheimen aan Nieuwsuur, na klachten van eigen ambtenaren. Volgens het Openbaar Ministerie richt het onderzoek zich echter niet tegen Van Ooyen. Ook dat wekt bevreemding: zou er naast de klacht van Van Ooyen, die grotendeels terecht is verklaard, ook volkomen ongerechtvaardigde informatie over het zelfde onderwerp naar Nieuwsuur zijn gegaan?

Evenzeer bevreemding wekt de opstelling van minister Grapperhaus. Eerder zei hij dat Van Ooyen ‘groot respect’ verdient en dat het ministerie ‘op geen enkele manier’ wilde onderzoeken wie de bronnen van Nieuws­uur waren. Nu heeft het ministerie alsnog aangifte gedaan. Het bevestigt het beeld van Grapperhaus als een nieuweling in de politiek die niet altijd accuraat inschat of hij zijn woorden kan waarmaken. Eerder moest hij op zijn schreden terugkeren nadat hij ­gesuggereerd had dat de kinderen van IS-strijders wellicht uit Syrië teruggehaald konden worden.

De WODC-zaak bevestigt tevens de wanorde op het ministerie van Justitie, dat al decennia wordt geplaagd door affaires. Justitie is een departement waar veel politieke spelletjes worden gespeeld, maar waar de politieke antenne niet altijd scherp staat afgesteld.

Het strafrechtelijk onderzoek in de WODC-affaire doet de reputatie van het ministerie geen goed, omdat het de indruk wekt dat kritische geluiden niet worden getolereerd. Toekomstige klokkenluiders zullen zich nog eens extra bedenken voordat zij misstanden melden. Daardoor wordt klokkenluiden als heilzaam correctiemechanisme schade toegebracht.

Bron: Volkskrant

10 reacties

  1. @LaStiwz,
    De alterego heeft @Johan nog niet verteld wat hij ervan moet vinden.

    De persoon @Johan, @Frank, @Esther en @Wim is continu onderling bezig met quasiliberale, extreem rechtse, argumenten te ventileren dat hij het liberale ‘werken moet lonen’ en/of ‘loon naar werken’ om zeep helpt

  2. @Johan: nee, ik vraag het aan jou. De Geus, Martis, Sluis of Lasten is niet zo dom om dat te stellen.
    Dus nogmaals: wat is er patsen aan meer dan ANG 200.000,- verdienen?

  3. Patser La Stiwz komt weer onder zijn steen vandaan.

    Zou me niets verbazen als La Stiwz de nickname is van de familie Aanholt op Jan Sofat, patsers van het ergste soort.

  4. Er bestaan geen functies of beroepen op Curaçao, Aruba of St.Maarten die meer waard zijn dan naf.200.000,-. Of dat nu een overheids- of particuliere functie is, maakt niks uit. Een hoger bedrag is koeienmelkerij.

  5. @Graai en de Raaf Consultants, In sommige landen zijn de salarissen en vergoedingen voor mensen met dit soort publieke functies ook openbaar. Ook is hun ‘rijkdom’ openbaar (Al weten velen dat makkelijk weg te moffelen) maar is een goed begin!

  6. Transparante financiele informatie voorziening

    Bij de overheid maar soms ook bij particuliere instellingen is men nog niet zo gediend van kritische collega’s , clienten en studenten die zaken terecht belichten zoals :
    buitensporige salarissen en/ of
    onkostenvergoedingen en
    Consultantskosten
    creditcard misbruik
    reisgedrag van o.a. statenleden , ministers, overheids NV directie en raadsleden etc aan de kaakstellen of aanhalen.

    Eigenlijk zou voor optimale transparantie salarissen van RvC leden , directieleden etc van overheids instellingen inzichtelijk moeten zijn en zouden die in verhouding moeten staan met de financieel realiteit van het eiland die feitelijk heel beroerd is, maar niet tot uitdrukking komt in sommige salarissen en emolumenten.

    Dit zal maken dat buitensporige salarissen door de publieke opinie zal worden gecorrigeerd tot marktconformere proporties die beter aansluiten bij de financiele situatie van het eiland, en of de functie

    De top salarissen die uit diverse media berichten gedestilleerd zijn luiden als volgt:

    Een overzicht van ruwe maand salaris indicaties gedestilleerd uit diverse nieuwsmedia en vroeger nieuwsberichten.

    ANG 150.000 CBCS E. romp (ex) president
    ANG 50.000 Post Franklin Sluis CEO
    ANG 30.000 CBCS Ersilia de Lannooy
    ANG 50.000 Curoil Marcial Nicolina
    ANG 35.000 SSC William da Costa Gomez
    ANG 40.000 Financien Richard Hart Bonaire

    Het komt er ruwweg op neer dat CEO / directieleden etc van overheidsdiensten rond de 40.00 per maand verdienen, en dan zijn de overige vergoedingen bonussen nog niet meegerekend.

  7. Wel vrijheid meningsuiting, maar vooral geen misstanden bekend maken, waardoor corruptie kan zegevieren. Bv mevr Matroos Lasten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties