28 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | De West

HomeLandenArubaOpinie | De West

Non Solus – Arendo Joustra

Arendo Joustra | Hoofdredacteur Elsevier

De West geschiedenis laat zich niet ongedaan maken. Het Europese deel van het Koninkrijk zit vastgeklonken aan zijn zes eilanden in het Caraïbisch gebied. En omgekeerd zittende Antillen vast aan Nederland.

Behalve de geschiedenis is er ook nog het Statuut van het Koninkrijk uit 1954. waarin is bepaald dat Nederland, Sint Maarten, Curacao en Aruba ‘gelijkwaardig’ zijn en ook nog eens ‘autonoom’. Het is weliswaar geen ‘eeuwig edict’, vonden de Antillianen destijds, maar voorlopig houden ze Nederland aan de bepalingen in het Statuut.

Dat is begrijpelijk. Want die autonomie bestaat alleen op papier, de eilanden zijn te klein om op eigen benen te staan, al heten Sint Maarten, Curacao en Aruba ‘zelfstandige landen’, zijn eenzijdig gericht op het toerisme — een begrijpelijke keuze in deze regio – maar als het dan een keer mis gaat, zit je direct aan de grond.

De ene keer is het een verwoestende orkaan en deze keer de coronacrisis, waardoor de cruiseschepen wegblijven en ook toeristen die voor langer dan een dag komen.

Automatisch volgt dan gehakketak om financiële steun en de voorwaarden die Nederland daaraan verbindt. Zo gaat het al tientallen jaren en zo kan deze farce nog tientallen jaren door. Waarom eigenlijk? Er zijn een stuk of tien alternatieven voor de huidige hopeloze bestuurlijke constructie, maar de beste is om van de Antillen een provincie te maken en van elk eiland een gemeente.

Radicalen en veel bestuurders zullen niet snel akkoord gaan, maar de bevolking krijg je achter je wegens het vooruitzicht op betere sociale voorzieningen. Goedkoper wordt het niet, maar de huidige schijn ophouden is ook duur. Gebruik de crisis.

Arendo Joustra,
Hoofdredacteur Elsevier

Arendo Joustra | Elsevier

14 reacties

 1. Ergens in mijn laatste reactie zat er een typefoutje.
  Het moet natuurlijk zijn:
  Getuigt het niet van je reinste masochisme om Curaçao te laten samenwerken met landen als Noord Korea????????????

  En verder begrijp ik jouw reactie wel Brian want op zich mag niemand omkomen van de honger. Dat schendt elk mensenrecht.
  Maar juist in landen als Venezuela en uiteraard Noord Korea is het alleen corruptie wat de klok slaat en heeft de bevolking helemaal niks te vreten.
  Daarom vind ik de uitspraken van Bululu en Curaçao revisited zeer verontrustend.

  Hoe dan ook, de enige weg is de dialoog. Als iedereen de beste intenties met elkaar zou hebben, dan zou er geen honger en ellende hoeven te zijn in de wereld.
  De enige taal die men zou moeten bezigen is de taal van het hart, maar kennelijk kan de mens het niet alleen en heeft daarom een ‘hogere/spirituele macht’ nodig. In een mensenleven gaat helaas in heel veel gevallen om angst en macht. Niemand is daarbij gebaat.

  Ik vraag me overigens af waarom de mens zoals die zich ‘in alle glorie’ laat laat zien zoals we in de dagelijks gruwelijke nieuwsberichten lezen en zien, eigenlijk boven het dier moet staan want kennelijk gebruiken we onze intelligentie voor de verkeerde dingen. De mens blijft in het algemeen een ‘egoïstisch ding’, altijd wijzen op andermans fouten en de balk in het eigen ook niet willen zien. Er wordt wel steeds gehamerd op de opvoeding van kinderen en jongeren maar bij heel veel volwassenen heeft er nooit een leerproces plaatsgevonden.
  Ik heb moeten ondervinden dat mensen elkaar alleen maar ongelukkig maken en het negatieve overheerst alleen maar. Het is lijkt voor velen ook bijna een ‘misdaad’ om het woord ‘sorry’ te bezigen.

  Hoe dan ook, stuur ik hierbij een link die jullie op Google kunnen opzoeken en die ik wel actueel vind:

  ‘https://universonline.nl/2020/05/20/zijn-van-nature-goed-slecht-?hopelijk-biedt-deze-crisis-een-antwoord’

 2. @Iris, De huidige bestuurders en de elite van Curacao zouden heel goed passen in een schurkenstaat als Noord Korea. Zij verrijken zich ook aan de bevolking terwijl het volk geen eten heeft.

 3. Ik hoop echt dat de meesten toch vinden dat ‘Curacao revisited’ iets gevaarlijks beweert.
  Getuigt het niet van je reinste masochisme om Noord Korea te laten samenwerken met landen als Noord Korea????????????
  Met andere woorden een macho/schurkenstaat?????????

  Beste lezers, dit kan toch echt niet??????!!!!!!!

 4. eens Brian: landen als Iran, Nood-Korea, Cuba en dergelijke willen best met Curacao gaan samenwerken. Dus gewoon onafhankelijk worden en nos mes por!

 5. Ik ben het eens met Bulubulu, Gewoon onafhankelijk en Nederlands paspoort inleveren! We kunnen vast wel samenwerken met Venezuela en Hait.

 6. Arendo Joustra. Dit zijn jouw woorden;de eilanden zijn te klein om op eigen benen te staan, en gelijk heb je ook. Toegegeven, een voorbeeld; de uitdagingen van “het op eigen benen staan” hebben sommige jongeren geholpen snel volwassen te worden. Maar Arendo, moet je nu echt het huis uit gaan om volwassen te worden? Kun je alleen als je op eigen benen staat volwassen beslissingen nemen of verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag leggen? No sir, beslist niet. En juist dit is waar de schoen wringt. Neem bijvoorbeeld Curacao, dit eiland kan amper (fig.) lopen laat staan op haar benen staan, maar ze zijn brutaal en hebben een grote mond juist tegen dégene die haar verzorgt en koestert. We hebben het hier over de regering niet over het volk. Maar dit eiland in z’n geheel zoekt ook geen passende vorm voor een geslaagde overgang naar de volwassenheid. Daarnaast, de regering weet ook niet wat verantwoordelijkheidsbesef is. Maar hoe kun je volwassen worden als je niet op jezelf gaat wonen (zoals het bovengenoemde voorbeeld)? Zowel vóór als na 30 Mei werd er gezegd dat Curacao naar onafhankelijkheid zal streven. Maar zo te zien zal deze farce geen tientallen jaren duren, maar tig jaren zal het zo verder gaan. Met een uitgestippelde lijdensweg van en voor het volk.

 7. @Bululu
  Heeft zo te zien zijn Nederlandse nationaliteit nog steeds niet opgezegd. Wat jammer. Erger nog is dat hij kennelijk zero kennis van de geschiedenis van de Antillen heeft.

  Bululu wie is volgens jou hier de vreemdeling op Curaçao? Feitelijk is iedereen dat, behalve de oorspronkelijke Indiaanse bevolking (die verjaagd en/ of uit gemoord is). Die zijn de enige niet vreemdeling. Voor de rest is iedereen in feite vreemdeling. Kortom, zij die oorspronkelijk niet afkomstig zijn van het continent. De huidige bewoners zijn allemaal door de eeuwen heen, vroeger of later, geïmporteerd. Onvrijwillig dan wel vrijwillig. Ook jij! Tenzij, jij een nazaat bent van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking?

  Dus waar heb jij het over. Valt mij op dat een groot deel van de nazaten van de Afrikaanse diaspora altijd claimen dat zij het alleen recht hebben. Vreemd toch?

 8. Arendonk Joustra, geloof me die geluiden hoor je steeds meer. Als het zou betekenen minder of liefst geen corruptie, minder armoede betere gezondheidszorg, beter omgaan met het milieu en de dieren dan ben ik zeker vóór!
  Waar ik wel moeite mee heb is het enorme blik NL ambtenaren die giga daggeld vergoedingen consumeren, allemaal C class reizen en hun familie vaak ook mee ‘op vakantie’ nemen.
  Dat is zeker iets waR de tweede kamer naar zou moeten kijken.

 9. Ja maak er gemeentes van.
  Kom maar op met dat referendum.
  Laat iedereen die hier is geboren maar in Nederland woont ook mee stemmen.

 10. Si Bulul laten we het teruggeven aan de oorsprongkelijke bewoners, die door de spanjaarden en Nederlanders gedeporteerd werden..
  De Caiquetio / Arowaken / Jirajara en ja die bestaan ook nog. Die kunnen het ook nog claimen.
  En anders ja onafhankelijk en laat NL de mariniers weghalen en tegen Maduro zeggen kijk maar wat je er mee doet.
  Dan is het voor iedereen wegwezen.

 11. Bululu, ik zou je aanraden de geschiedenis nog eens beter te bestuderen voordat je zegt:” Geen vreemdeling in eigen land.”

 12. Beste mensen, ik ben echt geschrokken van de reactie door ‘Bululu’.

  Ik zou alleen willen reageren in VREDES-TAAL en het volgende liedje uit de jaren 60 vind ik anno 2020 nog altijd van toepassing:

  “What The World Needs Now Is Love” (liedje van Dionne Warwick):

  What the world needs now is love sweet love
  It’s the only thing that there’s just too little of
  What the world needs now is love sweet love
  No not just for some but for everyone

  Lord we don’t need another mountain
  There are mountains and hillsides enough to climb
  There are oceans and rivers enough to cross
  Enough to last ’til the end of time

  What the world needs now is love sweet love
  It’s the only thing that there’s just too little of
  What the world needs now is love sweet love
  No not just for some but for everyone

  Lord, we don’t need another meadow
  There are corn fields and wheat fields enough to grow
  There are sunbeams and moonbeams enough to shine
  Oh listen Lord, if you want to know

  What the world needs now is love sweet love
  It’s the only thing that there’s just too little of
  What the world needs now is love sweet love
  No not just for some but for everyone

 13. Wij zijn inderdaad klein, maar willen op eigen benen staan.
  Het kolonialisme heeft ons alleen maar verderf gebracht.
  Weg met de kolonialen.
  Geen vreemdeling in eigen land.
  Vrijheid. NU.

 14. Helemaal mee eens, zeker als daarmee van de politiek losstaande instanties hier een controlerende functie krijgen.

  Want nu durft Geomaly Martes van SOAB niet te schrijven wat iedereen bij de belastingdienst weet.

  En dat is dat de Ontvanger der Belastingen wordt geleid door ene 180 kilo wegende Alfonso Trona met alleen kleuterschool op zijn CV die drukker is met het runnen van zijn eigen hoerentent aan de Santa Rosaweg dan met het invorderen van belastingen.

  Alfonso Trona, die de invordering van belasting bij vriendjes stopzet, zoals wellicht bij de leverancier van zijn hoerentent, Campo Allegre, dat bij haar faillissement een belastingschuld van 7 miljoen bleek te hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties