28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 05:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Alweer afgravingen en afvalstort in Choloma

Door Yvette Raveneau | Amigu di Tera

Lloyd Narain en Yvette Raveneau | Amigu di Tera / Friends of the Earth

Precies twee jaar geleden werden er in Choloma grootschalige afgravingen en afvalstortingen geconstateerd. Deze illegale activiteiten vonden plaats op overheidsgrond in een prachtig natuurgebied. Verontruste burgers trokken aan de bel waarop de overheid enkele verbodsborden op het terrein plaatste en de toegang met een ketting afsloot. Twee jaar later zijn de ketting en de borden verdwenen en s’nachts wordt er weer afval gestort.

Dit werd aan de overheid gemeld en deze zou het X-team inschakelen. Kennelijk was haar optreden ineffectief of kwam zij nettot actie met als gevolg dat nu het afval frequenter wordt gestort, niet alleen s’nachts maar ook bij volle daglicht.
Twee jaar geleden werden in Choloma met loaders grote kuilen gegraven. Vruchtbare aarde en diabaas werden voor verkoop weggevoerd.

- Advertentie -

Dit is zuivere diefstal van overheidsgrond. In de kuilen werd het aangevoerde afval gedumpt en weer met aarde bedekt. Een herhaling dus van wat nog eerder in Dam Pretu had plaatsgevonden, ook daar betrof het overheidsgrond. Het valt te vrezen dat de vervuilde bodem het grondwater zal aantasten zowel in Dam Pretu als in Choloma.

Nadat de overheid deze praktijken in het oorspronkelijke bosgebied van Dam Pretu had stopgezet, kozen de natuurvernietigers voor het fraaie Choloma als de plek waar ze hun illegale praktijken konden voortzetten.

Er is langzamerhand een soort afvalcriminaliteit ontstaan waarbij men zijn gang gaat en er van uitgaat dat de overheid niet gauw zal ingegrijpen en uiteindelijk niemand zal bestraffen. In 2011 ontstond in Seru Papaya door illegale dump een enorme afvalberg. De politie kwam en ging en daar bleef het bij.Toen jaren later de toenmalige minister van milieu, dr. Whiteman er een kijkje ging nemen werd hij openlijk door de afvaldumpers bedreigd.

Soortgelijke taferelen speelden zich later ook af bij Dam Pretu. De wet wordt genegeerd en de overheid wordt simpelweg uitgedaagd. Als deze praktijken niet nu worden gekeerd zal de grootschalige vervuiling en degradatie van het landschap alleen maar toenemen.

- Advertisement -

Amigu di Tera hoopt dat de daders hard zullen worden aangepakt en alles in het werk wordt gesteld om het beschadigde land in de vroegere staat te herstellen. Een preventief en streng beleid moet zo snel mogelijk van de grond komen, en als dat niet gebeurt zal het gezag van de overheid steeds weer door afvalcriminelen worden uitgedaagd en ondermijnd.

Yvette Raveneau,
Amigu di Tera

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Deze Yvette Raveneau, lijkt veel op de enge, homofobe, oerlelijke Raveneau van PS wellicht een zus? Het probleem met vervuiling is dat wij met z’n allen te veel consumeren. Wij klagen over wat wij zien en niet over allerlei giftige gassen die wij dagelijks de milieu in laten. Als wij alle vliegreizen van deze regering bij elkaar tellen dan zit al een behoorlijk gat in de ozon laag. Gelukkig is dit een probleem voor de volgende generaties.

  2. Red Curaçao van een milieuramp
    Overheid pak je verantwoordelijkheid doe wat aan milieuvervuiling en milieudelicten
    Ondersteun de milieuorganisaties voor hun inzet voor een schoon en gezond Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -