31 C
Willemstad
• donderdag 29 februari 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opheffen stop operaties kost tijd

HomeMediaOpheffen stop operaties kost tijd

Inspectie: Eerst analyse van veiligheid maagverkleiningsoperatie

maagverkleiningsoperatieWillemstad – Er moet eerst een analyse komen van de veiligheid van maagverkleiningsoperaties – niet alleen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) maar ook in de Taams Kliniek en het Advent Hospitaal, onder alle uitvoerende chirurgen – voordat de stop op deze operaties kan worden opgeheven.

Advertentie

Die toelichting geeft inspecteur- generaal Joe Alcalá van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, nadat het Sehos de inspectie heeft gevraagd de stop op te heffen zodat de maagverkleiningsoperaties weer uitgevoerd kunnen worden.
Sinds februari vorig jaar is hier een halt toe geroepen naar aanleiding van een relatief jonge patiënt die overleed na complicaties na de ingreep.
Op basis daarvan werd een onderzoek ingesteld naar de patiëntveiligheid van maagverkleiningsoperaties.
Nu een jaar verder heeft het Sehos intern onderzoek gedaan en daar een rapport van uitgebracht.

Dit is aan de inspectie overhandigd. ,,Ik heb inderdaad een usb-stick van chirurg Fa Si Oen ontvangen met verschillende documenten daarop, maar ik moet er nog naar kijken. Wellicht kan het rapport helpen als onderdeel van de analyse, maar de totale analyse gaat over meer dan de inhoud van dit rapport”, zo legt Alcalá desgevraagd uit.

Er is nog geen begin gemaakt met een dergelijke analyse, aldus de inspecteur-generaal, maar wel is er inmiddels contact geweest met de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Nederland, waarmee een samenwerkingsverband is.

,,Waarschijnlijk zal er binnenkort een officieel verzoek uitgaan richting de inspectie in Nederland.”

In april 2013 presenteerde toenmalig inspecteur Huurman zijn bevindingen tot dan toe in een tussenrapportage.

Hij concludeerde een peri-operatieve mortaliteit van 1,5 procent, wat in zijn ogen te hoog is bij dit soort operaties.

Van de 326 maagverkleiningsoperaties die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, in het Sehos en in de Taams Kliniek, zijn vijf patiënten kort na de operatie, als gevolg van complicaties, overleden, blijkt uit de tussenrapportage.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties