Inspectie: Eerst analyse van veiligheid maagverkleiningsoperatie
Willemstad – Er moet eerst een analyse komen van de veiligheid van maagverkleiningsoperaties – niet alleen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) maar ook in de Taams Kliniek en het Advent Hospitaal, onder alle uitvoerende chirurgen – voordat de stop op deze operaties kan worden opgeheven.
Advertentie
Die toelichting geeft inspecteur- generaal Joe Alcalá van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, nadat het Sehos de inspectie heeft gevraagd de stop op te heffen zodat de maagverkleiningsoperaties weer uitgevoerd kunnen worden.
Sinds februari vorig jaar is hier een halt toe geroepen naar aanleiding van een relatief jonge patiënt die overleed na complicaties na de ingreep.
Op basis daarvan werd een onderzoek ingesteld naar de patiëntveiligheid van maagverkleiningsoperaties.
Nu een jaar verder heeft het Sehos intern onderzoek gedaan en daar een rapport van uitgebracht.
Dit is aan de inspectie overhandigd. ,,Ik heb inderdaad een usb-stick van chirurg Fa Si Oen ontvangen met verschillende documenten daarop, maar ik moet er nog naar kijken. Wellicht kan het rapport helpen als onderdeel van de analyse, maar de totale analyse gaat over meer dan de inhoud van dit rapport”, zo legt Alcalá desgevraagd uit.
Er is nog geen begin gemaakt met een dergelijke analyse, aldus de inspecteur-generaal, maar wel is er inmiddels contact geweest met de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Nederland, waarmee een samenwerkingsverband is.
,,Waarschijnlijk zal er binnenkort een officieel verzoek uitgaan richting de inspectie in Nederland.”
In april 2013 presenteerde toenmalig inspecteur Huurman zijn bevindingen tot dan toe in een tussenrapportage.
Hij concludeerde een peri-operatieve mortaliteit van 1,5 procent, wat in zijn ogen te hoog is bij dit soort operaties.
Van de 326 maagverkleiningsoperaties die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, in het Sehos en in de Taams Kliniek, zijn vijf patiënten kort na de operatie, als gevolg van complicaties, overleden, blijkt uit de tussenrapportage.
Bron: Antilliaans Dagblad
Advertentie