28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

Openbare scholen dupe van bezuinigingsmaatregelen

HELP We verzuipen!!!!

WILLEMSTAD — De financiële problemen in het openbaar onderwijs zijn zo groot, dat de kwaliteit van het onderwijs niet meer te garanderen is.
Dat zeggen enkele schoolleiders van de openbare scholen in een persbericht.
Het gebrek aan financiële middelen is zo schrijnend dat niet alleen het onderhoud van schoolgebouwen ernstig tekort schiet, maar ook de aanschaf van lesmateriaal en gewone huishoudelijke zaken als toiletpapier, kopieerpapier, toners, pennen en schriften.
Volgens de schoolleiders zijn dit luxe artikelen geworden.

Volgens Jo Hanssen, directeur van Kolegio Alejandro ‘Jandie’ Paula (KAP, voorheen PSC) is toiletpapier op dit moment geen probleem. Kopieerpapier is echter wel schaars.

“Een paar weken geleden was het kantje boord.”

Over een paar weken zal het schoolhoofd wellicht tegen hetzelfde probleem aanlopen.
Het papierverbruik gaat nu extra hard door het kopiëren van toetsen en het uitdraaien van de cijferlijsten en rapporten.
En dan de infrastructuur.
Plafonds op scholen komen naar beneden of lekken tijdens regenbuien – de lekkage loopt ook langs elektriciteitslijnen en in computerlokalen.
Veel praktijkruimtes hebben een verouderd en gevaarlijk elektriciteitsnetwerk.
Computers zijn kapot en internet is niet beschikbaar.

Hanssen:

“Er is ons gezegd dat de lekkages gerepareerd worden, maar dan moet het een tijdje droog zijn. Terwijl de lekkages er al jaren zijn.”

Langzaamaan begint het KAP wel iets te merken van de verbeteringen van de infrastructuur.
Zo zou er na de verwoestende storm Tomás in 2010 geld opzij zijn gezet ten behoeve van de scholen.
Het KAP heeft een drempel voor de tweede poort gekregen.
Het water dat als een rivier vanuit het GOGterrein kan stromen, wordt daardoor tegengehouden. Bij zware regenval zijn de problemen hierdoor minder groot.
Voorheen stond de school dan blank.

Door de verschillende inkortingen en bezuinigingsmaatregelen van de overheid worden de openbare scholen het hardst getroffen.
Doordat de Dienst Openbare Scholen een overheidsdienst is, wordt zij niet gespaard voor de besparingszucht nu de overheidsfinanciën niet op orde zijn.
Activiteiten en extra materialen kunnen niet meer aangekocht worden omdat de ouderlijke bijdrage als gevolg van de invoering van gratis onderwijs is komen te vervallen.
Vanuit de ouderlijke bijdrage konden scholen tot nu toe nog een aantal zaken bekostigen.
Maar de kas van de meeste scholen is leeg en er is geen zicht op wanneer scholen de vervangende gelden zullen ontvangen.
Ook weten de scholen niet of en op welke wijze zij het onderwijs en de faciliteiten opnieuw moeten begroten.
Er is simpelweg geen zicht op de manier waarop scholen financieel ondersteund gaan worden met de invoering van het gratis onderwijs.
De schoolleiders stellen dat veel scholen tot nu toe het hoofd boven water hebben kunnen houden omdat docenten noodgedwongen uit eigen zak zorgden voor wc-papier, kopieerpapier, schriften en andere basale benodigdheden.
Maar het einde is nu in zicht.

De kwaliteit van het onderwijs loopt ernstig gevaar omdat leraren en leerlingen er nu alleen voor staan en ook geen zicht hebben op een mogelijke oplossing.
Het gratis onderwijs leidt zo tot een onduidelijke situatie, waarin de scholen stellen dat de kinderen niet het onderwijs krijgen dat ze verdienen en waarmee ze verder kunnen in de toekomst.
De schoolleiders doen een dringend beroep op de overheid om duidelijkheid te verschaffen.
Het probleem is bekend bij de overheid.
Alleen moeten er de nodige acties worden ondernomen om de financiële problemen bij de openbare scholen te minimaliseren.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...