31 C
Willemstad
• vrijdag 14 juni 2024

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...
- Advertisement -spot_img

Openbare scholen dupe van bezuinigingsmaatregelen

HomeLandenCuraçaoOpenbare scholen dupe van bezuinigingsmaatregelen
HELP We verzuipen!!!!

WILLEMSTAD — De financiële problemen in het openbaar onderwijs zijn zo groot, dat de kwaliteit van het onderwijs niet meer te garanderen is.
Dat zeggen enkele schoolleiders van de openbare scholen in een persbericht.
Het gebrek aan financiële middelen is zo schrijnend dat niet alleen het onderhoud van schoolgebouwen ernstig tekort schiet, maar ook de aanschaf van lesmateriaal en gewone huishoudelijke zaken als toiletpapier, kopieerpapier, toners, pennen en schriften.
Volgens de schoolleiders zijn dit luxe artikelen geworden.

Volgens Jo Hanssen, directeur van Kolegio Alejandro ‘Jandie’ Paula (KAP, voorheen PSC) is toiletpapier op dit moment geen probleem. Kopieerpapier is echter wel schaars.

“Een paar weken geleden was het kantje boord.”

Over een paar weken zal het schoolhoofd wellicht tegen hetzelfde probleem aanlopen.
Het papierverbruik gaat nu extra hard door het kopiëren van toetsen en het uitdraaien van de cijferlijsten en rapporten.
En dan de infrastructuur.
Plafonds op scholen komen naar beneden of lekken tijdens regenbuien – de lekkage loopt ook langs elektriciteitslijnen en in computerlokalen.
Veel praktijkruimtes hebben een verouderd en gevaarlijk elektriciteitsnetwerk.
Computers zijn kapot en internet is niet beschikbaar.

Hanssen:

“Er is ons gezegd dat de lekkages gerepareerd worden, maar dan moet het een tijdje droog zijn. Terwijl de lekkages er al jaren zijn.”

Langzaamaan begint het KAP wel iets te merken van de verbeteringen van de infrastructuur.
Zo zou er na de verwoestende storm Tomás in 2010 geld opzij zijn gezet ten behoeve van de scholen.
Het KAP heeft een drempel voor de tweede poort gekregen.
Het water dat als een rivier vanuit het GOGterrein kan stromen, wordt daardoor tegengehouden. Bij zware regenval zijn de problemen hierdoor minder groot.
Voorheen stond de school dan blank.

Door de verschillende inkortingen en bezuinigingsmaatregelen van de overheid worden de openbare scholen het hardst getroffen.
Doordat de Dienst Openbare Scholen een overheidsdienst is, wordt zij niet gespaard voor de besparingszucht nu de overheidsfinanciën niet op orde zijn.
Activiteiten en extra materialen kunnen niet meer aangekocht worden omdat de ouderlijke bijdrage als gevolg van de invoering van gratis onderwijs is komen te vervallen.
Vanuit de ouderlijke bijdrage konden scholen tot nu toe nog een aantal zaken bekostigen.
Maar de kas van de meeste scholen is leeg en er is geen zicht op wanneer scholen de vervangende gelden zullen ontvangen.
Ook weten de scholen niet of en op welke wijze zij het onderwijs en de faciliteiten opnieuw moeten begroten.
Er is simpelweg geen zicht op de manier waarop scholen financieel ondersteund gaan worden met de invoering van het gratis onderwijs.
De schoolleiders stellen dat veel scholen tot nu toe het hoofd boven water hebben kunnen houden omdat docenten noodgedwongen uit eigen zak zorgden voor wc-papier, kopieerpapier, schriften en andere basale benodigdheden.
Maar het einde is nu in zicht.

De kwaliteit van het onderwijs loopt ernstig gevaar omdat leraren en leerlingen er nu alleen voor staan en ook geen zicht hebben op een mogelijke oplossing.
Het gratis onderwijs leidt zo tot een onduidelijke situatie, waarin de scholen stellen dat de kinderen niet het onderwijs krijgen dat ze verdienen en waarmee ze verder kunnen in de toekomst.
De schoolleiders doen een dringend beroep op de overheid om duidelijkheid te verschaffen.
Het probleem is bekend bij de overheid.
Alleen moeten er de nodige acties worden ondernomen om de financiële problemen bij de openbare scholen te minimaliseren.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties