26 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

Op een fout spoor

Ondernemer Bas Kooijman waarschuwt

Willemstad – Curaçao zit ‘op een fout spoor’. Dat zei ondernemer Bas Kooijman gisteren als spreker tijdens de L.B. Smith lunchbijeenkomst van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

Hij gaf daarbij diverse ‘bewijzen’ en actuele situaties aan om deze stelling te onderbouwen.

,,We weten wat wel het goede spoor is. Maar we zitten er niet op. Het lijkt er wel op dat we op een op hol geslagen en ontspoorde trein zitten, waarvan de wagons een voor een op een zijspoor worden gezet, en waarover de machinist alle controle lijkt te hebben verloren. Zijn we in staat dit te stoppen?”

Zo eindige Kooijman zijn speech ‘Are we on the right track?’ in een volle Flamboyant-zaal van het Breezes Resort.

– Zijn we internationaal meer concurrerend dan twee jaar geleden?

– Is de levensstandaard en -kwaliteit nu beter dan twee jaar geleden?

– Is onze status in de diverse sectoren nu hoger, gemeten naar internationale criteria?

Hij gaf een paar keer zelf het antwoord: ,,Nee, ik geloof niet dat we op het juiste spoor zitten.”

Daarbij gaf de spreker onder meer aan dat Curaçao door ‘ons gedrag’ geblacklist en gedowngraded is, voor wat betreft:

– de internationale financiële dienstverlening,

– de reputatie van de vrije zone,

– de luchtvaartcategorie,

– met alle gevolgen van dien voor het toerisme.

Het ontbreekt aan dialoog – de enige manier om weer op het goede spoor te komen – maar dat wordt stelselmatig onmogelijk gemaakt door de regering.

,,We behoren een democratie te zijn die de wetten respecteert.” Als dit goed functioneert, vergroot dit de deur naar een grotere participatie aan het politieke proces en een groter gevoel van saamhorigheid.

,,Integriteit en transparantie zijn sleutelbegrippen in een democratie. Geen van beide lijken te bestaan. Wederzijds vertrouwen en respect zijn verloren gegaan. Deelname van stakeholders wordt niet gerespecteerd.” Aldus de heftige woorden van Kooijman in een zaal waar nauwelijks tot geen politieke bestuurders aanwezig waren.

Kooijman: Good guys van bad guys onderscheiden

Ongeveer een week geleden lanceerde de regering Schotte een grootschalige studie in verband met een op te stellen economisch masterplan, betaald met ongeveer een miljoen aan SEIgelden (Sociaal Economisch Initiatief).

Externe adviseurs gaan Curaçao daarbij helpen na en tijdens bezoeken en gesprekken met stakeholders in september en oktober. Dat de regering zich bewust is van het nut van een masterplan is op zichzelf ‘positief en een opluchting’.

Maar het wordt volgens Kooijman gepresenteerd als een revolutionair en innovatief idee, ‘wat niet het geval is’. Bovendien is het proces in zijn ogen niet transparant en worden evenmin de ‘best practices’ op dit gebied gevolgd. Kooijman is erg benieuwd of de opstellers van dit masterplan met ‘echt iets nieuws komen en vooral of de politici bereid zijn zich te binden aan het uitvoeren van de aanbevelingen’.

Hij betreurt het dat vanwege ‘politieke animositeit, constante politieke spelletjes en destructief gedrag’ het al bestaande en geheel uitgewerkte masterplan van 2006, waar alle sociale partners reeds hun volle bijdrage aan hadden geleverd, niet de basis kan vormen voor een plan voor Curaçao.

Kooijman, die zijn betoog opbouwde rond zaken als het hebben van een masterplan en sociale dialoog. Over het plan zei hij dat voor hem een masterplan als een businessplan is; maar met in het masterplan aandacht voor allereerst de formatie van de bevolking,

– armoedebestrijding,

– economische stabiliteit,

– good governance,

– gezonde openbare financiën,

– tripartiete overleg met en tussen de sociale partners en milieu.

En over de noodzaak van dialoog: ,,Niet eerder zagen wij zo veel verschillende pressiegroepen die het opnemen tegen een regering en personen die hun baan op het spel zetten door zich uit te spreken tegen de acties van de regering.”

Om vervolgens te concluderen:

,,Goede politiek heeft niets te maken met wie in staat is als eerste de grootste leugen te vertellen.” Vroeger was in oude Amerikaanse westernfilms – waarbij cowboys treinen veroverden of juist bevrijden – duidelijk herkenbaar wie de ‘good guys’ (witte hoeden) waren en wie de ‘bad guys’ (zwarte hoeden). Maar ten aanzien van de huidige politieke situatie op Curaçao zei Kooijman: ,,Mensen moeten niet te hoeven raden welke cowboys de witte of de zwarte hoeden dragen.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -