25.8 C
Willemstad
• zaterdag 4 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Ook Hof bezuinigt

Druk op rechtspleging groter; oplopende werkvoorraad

griffierechtWillemstad – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie zal dit jaar bijna 1,3 miljoen gulden minder ontvangen dan waarop het volgens het Rijksbesluit financiering aanspraak kan maken.

Advertentie

Dat bevestigt de afdeling persvoorlichting van het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao desgevraagd tegenover deze krant.
Die korting op het budget van circa 30,5 miljoen (jaarverslag 2012) is na overleg tussen het bestuur van het Hof, de Beheerraad en het justitieel overleg van de vier ministers van Justitie (van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland namens de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba) tot stand gekomen.
Daarbij heeft het Hof zich bereid verklaard om naar eigen zeggen ‘ook een fors aandeel te nemen in de bezuinigingen vanwege de overheidsfinanciën van de landen’.
Omdat het Hof wordt gefinancierd op basis van het aantal te behandelen rechtszaken en dat aantal de laatste jaren een stijging – ook in zwaarte en omvang – laat zien, zou de personeelsformatie van het Hof en de gerechten in 2014 eigenlijk moeten worden vergroot.
Met deze bezuinigingsoperatie zal dit niet mogelijk zijn.
Dat betekent dat het Hof en de gerechten met hetzelfde aantal rechters en medewerkers – waarvan de totale personele kosten circa 22,3 miljoen bedragen (jaarverslag 2012) – meer en zwaardere zaken zullen moeten behandelen.

,,Dat legt een zware druk op de rechtspleging in de landen en de verwachting is dat dit in 2014 tot een oplopende werkvoorraad en langere doorlooptijden zal leiden, niet alleen op Curaçao maar ook op Aruba, Sint Maarten en Bonaire en bij de bijzondere rechtscolleges waarvoor het Hof verantwoordelijkheid draagt.”

Het Hof neemt naar eigen zeggen ‘maatregelen om dit te voorkomen’, maar ‘bereikt de grenzen van wat mogelijk is met behoud van een goede en verantwoorde rechtspleging’.
Voor 2014 wordt verwacht dat het Hof en de gerechten in totaal 45.164 zaken zullen moeten behandelen.
De vaste bezetting is op het moment 34 rechters, verdeeld over eerste aanleg en hoger beroep en over de vier vestigingen; overigens zijn er ook plaatsvervangende rechters en hebben de rechters juridische ondersteuning.
Het Hof, met ‘hoofdkantoor’ op Curaçao, staat onder leiding van president Evert Jan van der Poel.
Hij toonde zich al bij zijn installatie in augustus 2013 bezorgd over het krappe budget enerzijds en de enorme werkdruk anderzijds.
De kritische grens is bereikt verklaarde Van der Poel, anders gaat het ten koste van de kwaliteit van de rechtspraak.
Hogere griffierechten zijn ook geen oplossing, zo waarschuwde eind vorig jaar met klem de Orde van Advocaten van Curaçao, die erop wijst ‘dat dan het recht van de burger op toegang tot de rechter wordt beperkt’.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Het hof bezuinigd op veel zaken ook om alle gevallen van doodrijders maar te seponeren, atrako verdachten gaan met verlof naar huis met een briefje om zich 1 april te komen melden bij de gevagenis. Tja is een 1 april grap dus niemand komt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -