27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Onderzoek BZV weer in volle gang

BZV-2013Willemstad – Het onderzoek van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) bij Bureau Ziektekosten Voorziening (BZV) is sinds twee weken al weer op volle gang.
Dat laten zowel minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur als Geomaly Martes, de directeur van Soab, tegenover deze krant weten.

Eerder werd het onderzoek naar vermeende onregelmatigheden en onbehoorlijk bestuur bij de stichting stopgezet door tegenwerking van het toenmalig bestuur.
Sindsdien is het oudbestuur, met aan het hoofd Milton Yarzagaray, afgezet en is er een nieuw bestuur aangetreden.
Dit nieuwe bestuur bestaat uit

  • oud douane-directeur Edsel Rosenda,
  • Quincy Girigorie,
  • Jerry Semper,
  • Alex Roose,
  • Marco-Antonio la Cruz en
  • T. Ignatia.
- Advertentie -

Eerdere bevindingen van het onderzoek van Soab waren dat het toenmalig bestuur of enkele bestuursleden bij hun handelen en besluitvorming de Code Corporate Governance niet of onvoldoende in acht hebben genomen.
Hoewel de voorzitter van de stichting, Yarzagaray, toezegde om 764.704,14 gulden terug te betalen, werd uit het rapport van Soab duidelijk dat binnen de BZV niet volgens de Code gehandeld werd.
Nadat wanbeleid bij de stichting werd geconstateerd, trad minister Whiteman direct op en besloot de deuren van BZV op slot te doen.
Het toenmalig bestuur werd naar huis gestuurd en de toegang tot het gebouw ontzegd.
Op dat moment was er al een onderzoek van Soab gaande, maar deze werd constant gestoord door medewerkers en/of bestuursleden die weigerden mee te werken.
Whiteman kondigde in maart van dit jaar aan dat de gehele organisatie onder de loep zal worden genomen en dat een accountant zich zal gaan buigen over de boekhouding van de overheidsstichting.

,,Door het gebouw nu af te sluiten, krijgt de accountant eindelijk de kans om zijn werk te doen”

, aldus de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur eerder.

,,Inmiddels is dat ook het geval. Het onderzoek loopt goed”

, aldus Martes.
Over bevindingen die inmiddels zijn gedaan bij de stichting kunnen zowel Martes als Whiteman zich nog niet uitlaten.

,,Ik weet niet of er inmiddels al bevindingen zijn. Wij moeten de accountants even de ruimte geven om het onderzoek af te ronden”

, aldus Martes.
En Whiteman:

,,Mij is verzocht om afstand te nemen van het onderzoek. Pas als het eindrapport er is, of een tussentijdse rapportage, zal ik weten wat de bevindingen zijn. Maar op dit moment weet ik nog niets.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -