Onderzoek Bonaire in tweede fase

Dubbele moordzaak ‘Country Garden’ vordert na aanhoudingen

Kralendijk – Na de drie aanhoudingen van afgelopen weekend verkeert het onderzoek ‘Country Garden’ in de tweede fase. Dat verklaarde hoofdofficier David van Delft afgelopen maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie van politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Hoofdofficier David van Delft, korpschef Hildegard Buitink en Henk Riemeijer, hoofd opsporing, tijdens de persconferentie. FOTO JANITA MONNA

Hoofdofficier David van Delft, korpschef Hildegard Buitink en Henk Riemeijer, hoofd opsporing, tijdens de persconferentie. FOTO JANITA MONNA

Advertentie

‘Country Garden’ heeft betrekking op de dubbele moord die eind januari op Bonaire werd gepleegd.
In de vroege ochtend van vrijdag 24 januari werd toen in een uitgebrande auto het levenloze lichaam gevonden van Thirsten Scholts; het lichaam van Frances Lourens werd aangetroffen achter een dam, niet ver van de SGB in Kralendijk.
In verband met deze moorden zijn tot nu toe vijf aanhoudingen verricht: afgelopen weekend werden drie mannen aangehouden, eerder in februari twee mannen.
Op de veelgehoorde vraag waarom het onderzoek zoveel tijd in beslag neemt, antwoordde Van Delft:

,,Het is een ingewikkeld verhaal, dat kost tijd. Op straat wisten veel mensen al een half uur na de moorden wie de daders waren.
Het OM vaart niet op dat kompas.”

Wat overigens niet wil zeggen, zo voegde de hoofdofficier daaraan toe, dat ‘redu’ niet onderzocht wordt.
Hoewel politie en justitie volgens Van Delft ‘werken in een zwijgcultuur waarin niet veel mensen bereid zijn mededelingen te doen’, kreeg de politie veel tips binnen.
Het beeld dat uit de tot nu toe vergaarde informatie naar voren komt, is dat de moorden afrekeningen zijn in het criminele circuit.
Het onderzoek wordt verricht door het Team Grootschalige Opsporing.
Daarvoor is expertise uit het buitenland ingevlogen, omdat met name forensische, technische en verhoorexpertise op Bonaire niet of niet voldoende voor handen is. Volgens Korpschef Hildegard Buitink trekken agenten van het Korps Caribisch Nederland met hun buitenlandse collega’s op, ook om in de toekomst zelf dergelijk onderzoek te kunnen doen.
Met de aanhoudingen is het onderzoek, aldus Van Delft, aardig op streek, maar zo benadrukte hij meteen:

,,De zaak is nog niet opgelost. We zijn in de tweede fase beland, een spannende fase. We hopen nu van de verdachten te horen wat zij te verklaren hebben.”

De verdachten, allen mannen, verblijven momenteel in beperkingen in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland in Kralendijk.
Een van hen is naar Aruba overgevlogen, omdat het in de gevangenis op Bonaire lastig is de verdachten goed van elkaar gescheiden te houden.
Het onderzoek ‘Country Garden’ dankt zijn naam aan een duikplaats op Bonaire.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *