29 C
Willemstad
• vrijdag 14 juni 2024

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...
- Advertisement -spot_img

Onderwijs niet begroot

HomeNieuwsOnderwijs niet begroot

RvA: Valse verwachtingen over gratis onderwijs gewekt

Willemstad – Het beleid van de Curaçaose regering voor wat betreft het gratis onderwijs en de financiering daarvan worden in de toelichting op de ontwerpbegroting 2013 niet nader uitgewerkt.

Dat schrijft de Raad van Advies (RvA) in zijn commentaar op de begroting 2013 die onlangs door het interim-kabinet Betrian is aangeboden aan de Staten – en waarover overigens pas op 7 januari voor het eerst in de Centrale Commissie van het parlement over wordt vergaderd, zoals deze krant gisteren berichtte – maar die werd voorbereid, opgesteld en aangeboden door de vorige regering Schotte (MFK/ PS/MAN).

,,In de ontwerpbegroting 2013 en de meerjarenbegroting zijn ook geen gelden gereserveerd ter dekking van de kosten verbonden aan het gratis onderwijs.”

De RvA gaat uitvoerig in op het politiek controversiële gratis of vrij onderwijs.
Controversieel, want het was iets dat er door Pueblo Soberano werd doorgedrukt maar waar geen gelden voor waren en uiteindelijk werd betaald uit reserves van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK).

De regering Schotte heeft in 2012 ruim 17 miljoen gulden aangewend om dit zogenaamde gratis onderwijs te bekostigen.
Voor 2013 blijkt echter niets geregeld.
In de Algemene Beschouwingen van de ontwerpbegroting staat ‘dat de mogelijkheden voor het gratis onderwijs in 2013 verkend zullen worden’.
De RvA concludeert aan de hand daarvan dat er vooralsnog geen structurele aanpak van dit door de regering al in 2012 geïnitieerde beleid is.

,,De Raad had, gezien de wens van de regering om het onderwijs structureel te financieren, minimaal verwacht dat er een beleid met bijbehorende planning vertaald zou worden in de ontwerpbegroting 2013 en de meerjarenbegroting en dat voor 2013 een additionele bijdrage
in de fondsen van de Fundashon Inovashon den Enseñansa (FIdE) en de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) ten behoeve van het financieren van het onderwijs zou komen.”

De RvA adviseert de regering in de Algemene Beschouwingen aan te geven hoe het bovenstaande in de ontwerpbegroting 2013 en de meerjarenbegroting wordt opgevangen ‘om aan de door de regering opgewekte verwachtingen in de samenleving te voldoen’.
De Raad stelt dat vaak uit de Memorie van Toelichting niet kan worden geconcludeerd welke activiteiten zullen worden verricht om de beleidsdoelen te realiseren.

In de Algemene Beschouwingen staat bijvoorbeeld dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport als missie heeft ‘het waarborgen van voorzieningen zodat elke inwoner van Curaçao zich ten volle kan ontwikkelen en kan uitgroeien tot een volwaardig persoon’.
Bij genoemd ministerie wordt echter geen inzicht gegeven in de verdere verbetering van de toegankelijkheid tot het onderwijs, bijvoorbeeld voor wat betreft het door de regering geïnitieerde traject van het gratis onderwijs.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties