27 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 22:57

ParadiseFM | Verkeerslichten Schottegatweg uitgevallen

Let op als je vandaag de weg op moet, verschillende verkeerslichten functioneren niet. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant zijn de lichten bij kruispunten uitgevallen. De...

ParadiseFM | In afgelopen maand veel coronapatiënten overleden

In de afgelopen weken is aantal overleden coronapatiënten op Curaçao flink gestegen. Op 21 april waren er 95 mensen overleden, twee weken daarvoor ging het om 58...

Democracy now! | Thursday April 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inflatie Bonaire lager door toeslagen overheid

Consumentengoederen en diensten op Bonaire waren in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook...

Nu.cw | Vaccinatiemarathon op Aruba

Op Aruba wordt komende zaterdag en zondag een vaccinatiemarathon gehouden. Het doel is 10.000 burgers hun eerste prik te geven. ,,Vaccineren is een daad van solidariteit en gezamenlijke...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoOnderwijs niet begroot

Onderwijs niet begroot

RvA: Valse verwachtingen over gratis onderwijs gewekt

Willemstad – Het beleid van de Curaçaose regering voor wat betreft het gratis onderwijs en de financiering daarvan worden in de toelichting op de ontwerpbegroting 2013 niet nader uitgewerkt.

Dat schrijft de Raad van Advies (RvA) in zijn commentaar op de begroting 2013 die onlangs door het interim-kabinet Betrian is aangeboden aan de Staten – en waarover overigens pas op 7 januari voor het eerst in de Centrale Commissie van het parlement over wordt vergaderd, zoals deze krant gisteren berichtte – maar die werd voorbereid, opgesteld en aangeboden door de vorige regering Schotte (MFK/ PS/MAN).

,,In de ontwerpbegroting 2013 en de meerjarenbegroting zijn ook geen gelden gereserveerd ter dekking van de kosten verbonden aan het gratis onderwijs.”

De RvA gaat uitvoerig in op het politiek controversiële gratis of vrij onderwijs.
Controversieel, want het was iets dat er door Pueblo Soberano werd doorgedrukt maar waar geen gelden voor waren en uiteindelijk werd betaald uit reserves van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK).

De regering Schotte heeft in 2012 ruim 17 miljoen gulden aangewend om dit zogenaamde gratis onderwijs te bekostigen.
Voor 2013 blijkt echter niets geregeld.
In de Algemene Beschouwingen van de ontwerpbegroting staat ‘dat de mogelijkheden voor het gratis onderwijs in 2013 verkend zullen worden’.
De RvA concludeert aan de hand daarvan dat er vooralsnog geen structurele aanpak van dit door de regering al in 2012 geïnitieerde beleid is.

,,De Raad had, gezien de wens van de regering om het onderwijs structureel te financieren, minimaal verwacht dat er een beleid met bijbehorende planning vertaald zou worden in de ontwerpbegroting 2013 en de meerjarenbegroting en dat voor 2013 een additionele bijdrage
in de fondsen van de Fundashon Inovashon den Enseñansa (FIdE) en de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) ten behoeve van het financieren van het onderwijs zou komen.”

De RvA adviseert de regering in de Algemene Beschouwingen aan te geven hoe het bovenstaande in de ontwerpbegroting 2013 en de meerjarenbegroting wordt opgevangen ‘om aan de door de regering opgewekte verwachtingen in de samenleving te voldoen’.
De Raad stelt dat vaak uit de Memorie van Toelichting niet kan worden geconcludeerd welke activiteiten zullen worden verricht om de beleidsdoelen te realiseren.

In de Algemene Beschouwingen staat bijvoorbeeld dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport als missie heeft ‘het waarborgen van voorzieningen zodat elke inwoner van Curaçao zich ten volle kan ontwikkelen en kan uitgroeien tot een volwaardig persoon’.
Bij genoemd ministerie wordt echter geen inzicht gegeven in de verdere verbetering van de toegankelijkheid tot het onderwijs, bijvoorbeeld voor wat betreft het door de regering geïnitieerde traject van het gratis onderwijs.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties