
Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag, woensdag 28 juni 2017, de 46 jarige M.M. in vrijheid gesteld. Zijn detentie is niet langer noodzakelijk voor het onderzoek. Deze verdachte was 7 juni 2017 aangehouden in het onderzoek Emerald.
Sinds die tijd zat hij vast. Hij blijft verdachte en het onderzoek gaat onverminderd door.
Het onderzoek Emerald is gestart in april 2016 en heeft aan het licht gebracht dat een aantal bedrijven op Sint Maarten vermoedelijk fictieve of sterk verhoogde facturen heeft gestuurd aan de haven. Deze facturen zijn vervolgens betaald. De werkzaamheden op deze facturen werden echter vermoedelijk niet of maar voor een klein deel uitgevoerd. De betrokkenheid van de verdachten M.M. en O.A. , maar ook anderen, bij deze fraude is thans in onderzoek.
De haven en haar dochterbedrijven zijn geen verdachte in dit onderzoek
Vermoedelijk is deze vorm van fraude al jaren aan de gang. De eerste inschatting is dat op deze manier de haven en het land Sint Maarten voor minstens 7 miljoen dollar zijn benadeeld. Van dat geld hadden bijvoorbeeld een flink aantal sociale woningen kunnen worden gebouwd. Voor de helft van dat bedrag had het land dit jaar alle schoolgebouwen kunnen opknappen. Of had kunnen worden gebruikt voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis.
Zodra meer duidelijkheid bestaat over de omvang van de fraude en de rol van de verdachten in dit onderzoek, zal een nader persbericht volgen.
Het onderzoek maakt deel uit van een gezamenlijke, intensieve aanpak van grensoverschrijdende corruptie en fraude, ook wel ondermijning genoemd.
Ondermijning, waaronder corruptie en witwassen, vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid en economie van de landen in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het TBO van het RST, de Landsrecherches van Curaçao en Sint Maarten en het Openbaar Ministerie zijn partners in de bestrijding van ondermijning.
Voor meer informatie: zie en like onze Facebook-pagina: @TBOAnticorruptionWatch
Bron: Openbaar Ministerie Sint Maarten