26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | OM: 15 rolmodellen voor ‘Ta Basta Awor’

HomeMediaAmigoe | OM: 15 rolmodellen voor ‘Ta Basta Awor’
Openbaar Ministerie-ta-basta-awor
OM: 15 rolmodellen voor ‘Ta Basta Awor’ met o.a. Djurick Virginie, Clarck Zalm, Ramsley Krips , Vonn Luciana, DJ NRG Alejandro Ribeiro, Ruvette Dirksz, Mynesha Reinita (Miss Teenage) , Gayle Sulvaran (Miss World), Dibo Doran, Pastor Curtis Meris, Jeridee “Deetje” Coco, Tani Jane Rodes, David Clementina, Zuemerik Veeris (Mr.World).

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie heeft een groep van vijftien bekende Curaçaoënaars, waaronder dj’s en zangers, uitgekozen als rolmodellen die ondersteuning zullen moeten geven aan het project ter criminaliteitsbestrijding ‘Ta Basta Awor’.

Hoofdofficier Heiko de Jong riep deze rolmodellen in zijn toespraak vanmiddag op om het OM te helpen bij het bewustmaken van de bevolking van de negatieve gevolgen van criminele activiteiten. Dat deed hij tijdens een officiële ceremonie in het OMgebouw, Tempel Emanu-El in Punda.

In het kader van dit project kregen de persleden en de rolmodellen vandaag ook polsbandjes met daarop de tekst ‘Ta Basta Awor’ uitgereikt. Iedereen kan vanaf vandaag maximaal drie bandjes halen bij het OM-gebouw.

De gekozen dj’s zijn Ramsley Krips (Radio Mas), Vonn Luciana (Radio Mas, SportNews & Kick99), DJ NRG (echte naam Alejandro Riberio), Tani Jane Rodes en David Clementina van radiozender 88 Rock Kòrsou, en Ruvette Dirksz van Radio Direct.

Tevens vindt het OM dat ook de zangers Clarck Zalm, Djurick Virginie, Dibo Doran (tevens comedian), de gospelzangers Jeridee ‘Deetje’ Coco en Shamiro Anita, net als Miss World Gayle Sulvaran en Mr. World Zuemerik Veeris, de TV-persoonlijkheid en tevens politieagent Jaire Antonia en de katholieke priester Curtis Meris hun steentje kunnen bijdragen aan het project.

De Jong tot de groep:

“Wij hebben jullie uitgenodigd omdat wij jullie als rolmodellen beschouwen. Men luistert naar jullie. In jullie dagelijks werk komen jullie in contact met diverse personen van alle rangen en standen, die jullie met jullie passie kunnen ‘besmetten’.”

De Jong:

“Wij verzoeken jullie om als rolmodellen andere jongeren en volwassenen te helpen begrijpen wat hun eigen waarde is en hen bewust te maken van de negatieve gevolgen van criminele activiteiten.

Wij willen dat jullie iedereen oproepen om hun illegale vuurwapens in te leveren en om nee te zeggen tegen criminaliteit. De tijd is aangebroken om nu op te treden. Wij kunnen het niet alleen. Samen staan wij sterk. Het OM bedankt jullie dat jullie ‘ON’ zijn met ‘Ta Basta Awor’.”

De Jong wees in zijn toespraak tevens op de stijgende criminaliteit door enkele voorbeelden te noemen, zoals het schietincident bij de luchthaven, waarbij twee doden vielen en anderen gewond raakten. Hij wees ook op de moeite die de autoriteiten hebben om dit te bestrijden.

“Uit voorlopige resultaten blijkt dat 2013 een stijging heeft gekend in het aantal gewapende overvallen, namelijk 579. Dit aantal is het hoogste aantal sinds 2006 en er zijn tevens aanwijzingen dat het aantal dit jaar zal blijven stijgen.

Bovendien zijn er van de 579 overvallen maar 91 opgelost en in 2012 was dat aantal 10. Dit levert een oplossingspercentage van 17,4 op en dit is naar onze mening veel te weinig.”

De Jong voegde daaraan toe dat in 42 procent van de gevallen een vuurwapen is gebruikt. Aantal wapens Volgens het OM blijkt uit een criminaliteitsanalyse die in 2006 is gedaan dat er op het eiland voor elke 100.000 bewoners 119 illegale wapens zijn.

“Dat is tien keer zoveel als in Nederland, wat angstaanjagend is”,

benadrukte De Jong. De actuele cijfers zijn nog onbekend. De autoriteiten zijn wel bezig met een nieuwe analyse, maakte OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd bekend.

Andere projecten

Om het aantal criminele activiteiten de kop in te drukken is het OM met diverse projecten gestart, zoals ‘Mi ta brasa Seguridat’ (een public-private partnership, gevoed door de informatie uit de criminaliteitsbeeldanalyse), ‘Bon Biní’ (subjectgerichte aanpak) en ‘Eye in the Sky’ (inzet onbemande vliegtuigjes).

Volgens De Jong zijn er geen concrete bewijzen dat de inzet van de onbemande vliegtuigjes een positief effect heeft gehad op het veiligheidsgevoel van de bevolking, maar het OM is van mening dat dit wel het geval is en dat dit project ook heeft bijgedragen aan het bestrijden van criminaliteit.

Tevens geven de politieagenten gedurende 24/7 uitvoering aan het preventief fouilleren, dat in 2006 is geïntroduceerd. In het kader van dit project kunnen agenten – anders dan in 2006 – te allen tijde (24/7) personen fouilleren en auto’s en koffers doorzoeken, zonder dat hiervoor verdenkingen zijn, voegde De Jong daaraan toe.

Deze controles hebben inmiddels de inbeslagname van zeven vuurwapens en andere wapens opgeleverd. Echter, het OM brainstormt nog steeds over allerlei soorten projecten die gestart kunnen worden ter criminaliteitsbestrijding. Zo is onlangs begonnen met de inleveractie voor vuurwapens en zijn er inmiddels 92 vuurwapens ingeleverd door ‘niet-criminele burgers’, merkte De Jong verder op.

De gratieperiode in verband met deze actie verloopt op 31 augustus. Per 1 september zal het project ‘Basha Abou i desarmá Kòrsou’ (de kliklijn) geïmplementeerd worden.

Iedereen die belangrijke tips meldt via de kliklijn 0800-TABASTA over plaatsen waar illegale vuurwapens te vinden zijn, krijgt hiervoor een beloning.

Bron: Amigoe

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties