NU | Weer dode en gewonden bij demonstraties in Venezuela

Venezolaanse protesten | AFP

Bij hevige rellen tussen demonstranten en de politie in de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn woensdag 161 gewonden gevallen toen een pantserwagen op de menigte inreed. In een ander deel van de stad viel één dode.

Volgens de burgemeester van het stadsdeel Chacao raakte een man zwaargewond toen hij werd overreden door de pantserwagen. Hij is buiten levensgevaar. Het ziekenhuis in Chacao alleen al heeft 161 gewonden behandeld. Het voertuig was in brand gevlogen nadat het was geraakt door een Molotov-cocktail van de demonstranten. Die protesteren tegen de socialistische president Nicolás Maduro en eisen nieuwe verkiezingen.

Bij de demonstraties in een ander deel van de stad is één dode gevallen. In het stadsdeel Mercedes werd een 17-jarige demonstrant gedood, zo maakte de burgemeester van het stadsdeel bekend. Sinds de protesten begin april zijn in Venezuela al dertig mensen overleden en meer dan 1.300 mensen opgepakt.

Vrije verkiezingen

De oppositie wil Maduro tot inkeer brengen. Ze eist vrije verkiezingen, vrijlating van politieke gevangenen, respect voor het parlement en betere verzorging van de burgers, met levensmiddelen en medicijnen.

Venezuela heeft enorme olievoorraden maar verkeert in diepe crisis.

Bij de verkiezingen in 2015 raakte de socialistische partij -die het linkse gedachtegoed van Maduro en zijn voorganger Hugo Chávez vertegenwoordigt- de meerderheid in het parlement kwijt. Tegenstanders van het regime verenigden zich in de oppostiepartij Mesa de la Unidad Democrática en willen een alternatief bieden voor het socialistische bewind.

De socialistische economische koers zorgt voor een torenhoge inflatie, voedseltekorten en zelfs een dreigende hongersnood in het land. Maduro’s grootste tegenstander is Henrique Capriles die een vrijemarkteconomie nastreeft. Hij wil het tijdens de presidentsverkiezingen in 2018 opnemen tegen Maduro.

Dictatuur

In maart van dit jaar nam het hooggerechtshof de macht van het parlement over, waardoor de oppositie monddood werd gemaakt. Volgens het hof functioneerde het parlement slecht en hielden parlementariërs zich niet aan de regels. Tegenstanders van de president vermoeden dat de rechters handelden in opdracht van Maduro.

Venezolaanse protesten | AFP

Venezolaanse protesten | AFP

Venezolaanse protesten | AFP

Venezolaanse protesten | AFP

Venezolaanse protesten | AFP

Buurlanden reageerden verontwaardigd op de beslissing en spraken van een staatsgreep. Peru trok zijn ambassadeur terug en sprak van een stap richting “dictatuur”.

Direct na de beslissing van de rechters gingen in de hoofdstad Caracas duizenden mensen de straat op. De oproerpolitie en het leger sloegen de protesten hard neer. Onder internationale druk riep Maduro het gerechtshof op het parlement zijn macht terug te geven. Dat kon nieuwe protesten echter niet verhinderen. De oppositie blijft demonstranten oproepen de straat op te gaan zolang de situatie in het land niet verbetert.

Door: NU.nl/ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *