28 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NU | Nederlands marineschip in Caraïben moet terug naar Nederland voor reparatie

HomeMediaNU | Nederlands marineschip in Caraïben moet terug naar Nederland voor reparatie
Zr.Ms. Groningen zal niet worden vervangen door een ander, omdat de Nederlandse marine daar momenteel geen beschikbare vaartuigen voor heeft | Persbureau Curacao

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen, dat patrouilleert in het Caribisch gebied, moet terug naar Nederland voor reparaties. Dat meldt Defensie zondagavond. Het schip moet op 16 januari terugkeren in Nederlandse vaarwateren.

Het gaat om een defect in de aandrijving van het schip. De reparatie hiervan is dusdanig ingewikkeld, dat het volgens Defensie beter in Nederland kan worden uitgevoerd. Aan boord van het schip is een maritieme gevechtshelikopter, die mee terug zal gaan naar de haven in Den Helder.

Zr.Ms. Groningen zal niet worden vervangen door een ander schip, omdat de Nederlandse marine daar momenteel geen beschikbare vaartuigen voor heeft.

De taken van de Groningen worden overgenomen door de Kustwacht Caribisch Gebied. Dit is de eigen kustwacht van Caribisch Nederland. Het schip wordt ingezet voor operaties tegen terrorisme, piraterij en drugshandel.

Als er in de afwezigheid van de Zr.Ms. Groningen noodsituaties ontstaan, dan kan de marine nog besluiten om alsnog een schip te sturen. Ook is er nog een ondersteuningsschip aanwezig in het Caribisch gebied, de Zr.Ms. Pelikaan. Dat schip is volgens Defensie echter niet geschikt om te patrouilleren.

Bron: NU.nl

17 reacties

  1. Het is uitermate bedroevend dat Defensie het niet eens voor elkaar krijgt een vervangende OPV of fregat te sturen.

    Resultaat van jarenlang bezuinigen.. Defensie is 1 van de eerst posten op het budget waar men op gaat bezuinigen. Er is al een tekort aan kogels.

    Waar gaat al dat geld heen want gaat niet naar de zorg en onderwijs.

  2. @ Frits Pel

    Deze schepen zijn gebouwd bij Damen, dus ik kan me heel goed voorstellen dat er zeer nauw contact is geweest met Damen over waar de reparatie zou moeten worden uitgevoerd.
    De Groningen was gepland hier voor 2 jaar te blijven oftewel april 2021 zou ze worden afgelost. Ik weet niet hoe lang de reparatie gaat duren, maar als het een schroefas is dan praten we over een onderdeel dat hier niet voorradig is. Oftewel, moet hier naartoe worden gehaald.
    Reken er dan maar op dat je over eind januari praat wanneer dit schip weer in de vaart zou kunnen zijn als het hier zou worden gerepareerd. Dus puur planningswise is het niet vreemd dat men dan voor Nederland kiest. Geen logistieke rompslomp, geen problemen om de crew onder dak te brengen, geen problemen met exta beveiliging rond het schip (dat hier wel noodzakelijk is) oftewel zeer veel factoren die er voor pleiten dat het schip gewoon in Nederland wordt gerepareerd.
    Dikke kans dat het daarna versneld zal worden afgelost door een van de andere schepen, doch die nu niet voorhanden zijn.

    Oftewel, er is echt wel nagedacht waarom dit bij Damen in Nederland wordt gedaan en niet Damen te Curacao.

  3. DAMEN
    Damen Shipyards Group is een Wereldwijd gerespecteerd Maritieme bedrijf. Ze hebben veel nieuwe ontwikkelingen tot stand gebracht en ook diverse patenten op hun naam staan.

    Zelf ben ik jaren lang in de “echte” offshore werkzaam geweest als engineering specialist en ken derhalve de reputatie van Damen. Ook ken ik enkele Nederlandse stafleden die bij Damen zijn gestationeerd. Damen neemt alleen deskundige mensen in dienst, dus onze ministers en politici maken 0,0% kans.

    Momenteel heeft Duitsland een order van haast Naf. 10 miljard! Aan Damen gegeven om 4 fregatten te bouwen. Duitsland was notabene in de 2de wereldoorlog de natie die de grootste en modernste slagschepen heeft gebouwd, maar toch doen ze het nu niet zelf…….Ondanks dat bij de Meyer Werf in Papenburg Duitslang inmiddels al 32 luxe cruiseschepen het dok hebben verlaten.

    Ook hebben ze de opdracht niet uitbesteed aan een scheepswerf ergens in Azië (Japan of zo)

    @William | 28 december 2020 om 12:26 |
    He gaat mij niet om de persoon maar om de inhoudelijke waarde van een reactie. Als iemand gelijk heeft, dan…. Ja dan heeftie gelijk. En zo zit het.

  4. Misschien wil Defensie niet dat jan en alleman , al dan gescreend – op z’n curaçaos- het schip betreedt i.v.m. militaire geheimen.
    Voor je het weet huurt men hier Chinezen in , misschien via de ons bekende lokale China-fans waarvan men vermoedt dat er voor die heren ook iets aan de strijkstok blijft hangen.
    Safety first!

  5. Fijn dat @alias Hans dus niet zo’n notoire domoor is. Kudos hiervoor.

    Het schip is gisteren vertrokken, en kampt met een defect aan een van de twee schroefassen, de as aan stuurboord om precies te zijn. Er zijn herstelmogelijkheden in het Caribisch gebied, maar de reparatie is “ingewikkeld” volgens Defensie.
    Vroeger werden specialisten ingevlogen met onderdelen om de boel ter plekke te repareren. Ik mag als ‘domoor’ dit weten omdat mijn oom 1 van die specialisten was en over de hele wereld werd uitgezonden.
    Het is uitermate bedroevend dat Defensie het niet eens voor elkaar krijgt een vervangende OPV of fregat te sturen.
    Dit soort excessen krijg je als je teveel bezuinigd.
    Duidelijk zijn twee OPV’s in het gebied een must! Gewoon vervangen door 4 volwaardige fregatten bij de Marine. En personeelsgebrek is, mede vanwege Corona, ook op te lossen er is genoeg goed aanbod beetje werven dan moet het lukken.

  6. Aan de notoire (sorry voor het Frans, comment polis) domoren Pel en William: als je de kwaliteit van de Curacaose dienstverlening kent begrijp je wel waarom men liever in Nederland laat repareren dan hier.

  7. Ja Frits, nieuw verdienmodel voor onze ministers. Laten we ons wel realiseren dat de honderden miljoenen die we ontvangen gedeeltelijk worden opgebracht door het bedrijfsleven in Nederland.
    Nederland heeft ongetwijfeld het onderhoud van zijn vloot ondergebracht bij een of een aantal gespecialiseerde bedrijven en daardoor met speciale tarieven kan rekenen.

  8. “Als er in de afwezigheid van de Zr.Ms. Groningen noodsituaties ontstaan, dan kan de marine nog besluiten om alsnog een schip te sturen”.

    Den Helder-Curaçao, overtocht duurt wel zo’n 3 weken .
    In die tussentijd zal de hoogste nood dan wel gelenigd zijn……

  9. Triest resultaat van bezuinigingen van jaren op defensie!! In geval van nood kan er ongetwijfeld een beroep op de US worden gedaan.

  10. Vroeger maakten we als kinderen grapjes over het Belgische leger, in de trant van: de oorlog ging niet door, want de soldaat is ziek. Maar de Nederlandse marine doet er alles aan dit in de praktijk te brengen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties