26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 01:26

PBC | Avondklok blijft, wel versoepeling

Persbureau Curacao Een besluit over de avondklok en plachi di dia wordt pas 30 april genomen, maar vanaf morgen mag er wel weer iets meer. Dat zegt demissionair...

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNU | 'Nederland loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking'

NU | ‘Nederland loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking’

‘Nederland loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking’

De Nederlandse schatkist loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking. Binnen de gehele EU gaat het naar schatting om ruim 823 miljard, blijkt uit een studie van een hoogleraar van de Universiteit van Londen in opdracht van de Europese sociaaldemocraten.

De bedragen zijn iets lager in vergelijking met die in een studie uit 2012, wat volgens de sociaaldemocraten suggereert dat de strijd tegen “belastingmisdaden” vruchten afwerpt. Evengoed zijn de getallen nog “alarmerend hoog”. Het gaat om grofweg vijf keer het jaarlijkse EU-budget.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang noemt het “onvoorstelbaar dat er te weinig controle en te weinig capaciteit is om dit tegen te gaan”. “Dit moet snel op Nederlands en Europees niveau worden aangepakt”, meent Tang.

De Europese sociaaldemocraten presenteren woensdag een vijfpuntenplan om de “belastingkloof” te dichten. Zij willen dat bedrijven minimaal 18 procent belasting betalen over de winst en eisen afschaffing van schimmige belastingvoordelen. Ook steunen zij het voorstel van de Europese Commissie om nationale veto’s op Europese belastingbesluiten af te schaffen.

Uit ander onderzoek bleek deze week volgens de Europese Groenen dat bedrijven in Nederland gemiddeld maar 10 procent winstbelasting afdragen, terwijl een tarief van 25 procent geldt. In Luxemburg zouden multinationals 29 procent moeten betalen, maar effectief zou maar 2 procent worden afgedragen.

Bron: Nu.nl

3 reacties

  1. Inderdaad een idiote stelling te claimen dat Nederland 22 miljard misloopt. Voor alle bedrijven geldt dat men een ‘ruling’ van de belastingdienst heeft gekregen, waardoor men een gereduceerd tarief heeft ontvangen. Dat is op zich wel logisch ook,want veel van die bedrijven hebben weinig tot geen activiteiten in Nederland oftewel men had er anders toch geen geld van ontvangen.

    Dit soort ongefundeerde beschuldigingen is gewoon stemmingmakerij en dat draagt helemaal niets bij aan de discussie over de off-shore.

  2. Ok, er blijft 10% aan de Nederlandse strijkstok hangen. Stel nu eens dat de bedrijven die dat betalen nu ineens naar Luxemburg verhuizen? Dan blijft er 0% hangen. Dan heb je het goed voor elkaar! Geen belastingontduiking meer, maar ook niet de huidige 14 miljard belastingopbrengst meer. En wij een convenant met NL om betere belastinginning te krijgen? Ik zou liever Luxemburg als partner willen hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties