33 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NU | Hoogste staat van paraatheid in Frankrijk na aanslag Thalys

HomeNieuwsNU | Hoogste staat van paraatheid in Frankrijk na aanslag Thalys


Frankrijk verkeert in de hoogste staat van paraatheid na de verijdelde aanslag in de Thalys die vrijdag onderweg was van Amsterdam naar Parijs.

Dat heeft de Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zaterdag gezegd volgens de radiozender France Info. “Het dreigingsniveau is erg hoog. Onze mobilisatie is totaal”, zo sprak de minister.

De hoogste staat van paraatheid is het gevolg van de aanslag die de 26-jarige Marokkaan vrijdag pleegde in een Thalys van Amsterdam naar Parijs.

De man liep vrijdag met een kalasjnikov over zijn schouder door de trein. Voordat hij een bloedbad kon aanrichten, werd hij overmeesterd. Hij werd in het Franse Arras uit de trein gehaald en zaterdagochtend naar een voorstad van Parijs overgebracht, waar hij wordt verhoord in een pand van de terrorismebestrijding.

Op het moment dat de schutter de aanslag wilde plegen, bevond de trein zich op Frans grondgebied. Daarom is het onderzoek in Franse handen.

Nederland

Nederland is door Frankrijk ook ingelicht over de situatie. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is door zijn Franse collega Cazeneuve bijgepraat over de aanslag. De twee bewindslieden willen inhoudelijk nog niets kwijt over het gesprek, meldt een woordvoerder van Van der Steur.

De Nederlandse veiligheidsdiensten houden de situatie na de aanslag scherp in de gaten. “De politie en inlichtingendiensten van Nederland en Frankrijk wisselen informatie uit. Verder houden we nauwgezet een vinger aan de pols”, aldus een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

België

Ook de Belgische Veiligheidsraad is zaterdag bijeen om te overleggen over de gebeurtenis. Premier Charles Michel wil alle informatie die er in België bekend is over de schutter bundelen. De dader stapte namelijk op station Brussel-Zuid in de trein en was bekend bij de Belgische inlichtingendiensten.

Michel vindt het onder meer noodzakelijk om te praten over hoe het heeft kunnen gebeuren en wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld het dreigingsniveau in België.

Schutter

De Franse minister Cazeneuve verklaarde bij France Info dat hij nog geen zekerheid had over de identiteit van de man. Hij bevestigde zaterdag wel dat de dader vermoedelijk is aangesloten bij een radicaal-islamitische beweging.

Bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten melden aan de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de aangehouden man mogelijk heeft meegedaan aan acties in Syrië van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij zou op 10 mei op het vliegveld BerlinTegel hebben ingecheckt voor een vlucht naar Istanbul en vandaar naar Syrië zijn gereisd.

De Spaanse krant El País schreef zaterdag eerder op de dag dat de man in 2014 in Spanje woonde, waarna hij naar Frankrijk is verhuisd. Daarnaast zou hij volgens de krant recent in Syrië zijn geweest.

De man werd door de Spaanse veiligheidsdiensten in de gaten gehouden vanwege zijn radicale sympathieën. Frankrijk wilde nog niet bevestigen dat de man daadwerkelijk de man is waar momenteel over gesproken wordt, maar als dat zo is, dan was ook Frankrijk op de hoogte van zijn opvattingen.

Aanval

Twee Amerikaanse militairen hoorden vrijdagavond dat iemand op het toilet een vuurwapen aan het doorladen was. Toen de man uit de wc kwam, overmeesterden de Amerikanen hem.

Bij de aanslag raakten drie mensen gewond. De twee militairen die een grotere aanslag wisten te voorkomen, behoren tot de gewonden. Een van hen heeft een schotwond en de ander is neergestoken.

De mannen deden zaterdag hun verhaal tijdens een persconferentie in Arras. Het zijn de Amerikaanse student Anthony Sadler, de Amerikaanse militair Alek Skarlatos en de Britse zakenreiziger Chris Norman. Daarnaast was ook de Amerikaanse militair Spencer Stone erbij betrokken. Hij ligt gewond in het ziekenhuis.

Bron: Nu.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties