
De G20, een groep van de twintig belangrijkste economieën ter wereld, staat achter een ontwerpvoorstel waardoor belastingontduikers en witwassers zich niet meer achter anonieme en lege vennootschappen kunnen verschuilen.
Het voorstel volgt op de onthullingen van de Panama Papers, een enorme verzameling documenten van het adviesbureau Mossack Fonseca in Panama dat voor mensen over de hele wereld zulke constructies heeft opgezet.
Dat stelden de ministers van Financiën van de club van ’s werelds belangrijkste economieën vrijdag, na overleg rond de IMF-bijeenkomsten in Washington.
Volgens persbureau AFP willen de minister van Financiën van de G20 ook een zwarte lijst maken van internationale belastingparadijzen die niet meewerken aan het delen van informatie over dit soort constructies. Transparantie op dit gebied is volgens de G20 “cruciaal om de integriteit van het internationale financiële systeem te beschermen.”
Vermogen verstoppen
Landen moeten worden opgeroepen mee te doen aan de automatische uitwisseling van fiscale informatie. Daardoor wordt het lastiger voor personen en bedrijven om hun vermogen te verstoppen. Tegen landen die weigeren mee te doen moeten sancties worden overwogen, vinden de ministers.
Het voorstel van de G20 volgt op het aftreden van de Spaanse minister van Industrie vrijdag, die volgens de Panama Papers connecties zou hebben met dergelijke offshore bedrijven.
Hard optreden
Eerder deze week verklaarden ook de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds al dat hard moet worden opgetreden tegen deze vormen van belastingontduiking.
De EU wil dat de Europese lijst met belastingparadijzen die geen informatie over belastingkwesties willen geven binnen zes maanden klaar is. Bij gebrek aan medewerking zal Brussel niet aarzelen sancties op te leggen, stelde de verantwoordelijk commissaris vorige week.
Bron: Nu.nl/ANP