ParadiseFM | Code geel zorgt voor meer boekingen

Code geel zorgt voor meer boekingen. Dat zegt Chata directeur Seferina-Rojas in het Antilliaans dagblad. Dat valt meteen te zien in een toename in het aantal boekingen...

Democracy now! | Monday, May 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...
- Advertisement -spot_img

NU | Donald Trump beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten

HomeMediaNU | Donald Trump beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten

Donald Trump beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten | AFP

Donald Trump is vrijdag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) beëdigd als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Trump heeft na de beëdiging zijn eerste toespraak als de Amerikaanse president gegeven.

Trump sprak de tekst uit behorend bij de inzwering: “I do solemnly swear that I will faithfully execute the office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.”

Naast Donald Trump is ook Mike Pence geïnstalleerd als vicepresident van de Verenigde Staten. Hij nam even na 17.50 uur (Nederlandse tijd) de eed af. De benoeming werd geleid door John Roberts, het Republikeinse hoofd van het Hooggerechtshof.

Dankwoord

Tijdens zijn speech sprak Trump een dankwoord uit aan de vorige presidenten en de aanwezige personen. Ook zei hij: “We zullen uitdagingen tegenkomen, maar we zullen de klus klaren”.

Daarnaast bedankte hij de vorige president Obama en zijn vrouw voor hun werk en de overgang naar het presidentschap van Trump.

Trump zei de macht van Washington D.C. terug te zullen geven aan het volk van Amerika. Hij zei dat een selecte groep mensen te lang de lijnen uitgestippeld heeft en dat de bevolking daar lange tijd de rekening voor heeft betaald, zonder dat ze hiervoor voldoende bescherming terugkregen. “Dit moment is jullie moment, dit is jullie dag, dit is jullie feest en de VS is jullie land”, sprak Trump.

Trump sprak over de onevenredige bijdrage van de Verenigde Staten op het gebied van veiligheid. Ook benoemde hij de welvaart die weggenomen is bij de Amerikaanse middenklasse en gedistribueerd werd over de hele wereld. “Dat behoort nu tot het verleden”, sprak de nieuwe president.

“Amerika zal weer gaan winnen, winnen als nooit tevoren. We brengen welvaart, grenzen, werk en dromen terug, overal in ons land.” Als onderdeel van deze doelen wees hij op de leus: “Buy American, and hire American”.

Ook zei Trump te zullen vechten tegen het geweld van de islam en sprak hij het Amerikaanse volk aan op onderlinge solidariteit.

Toeschouwers

Voor het deel van de inauguratie reed Trump langs de honderdduizenden mensen die zich verzameld hadden in de buurt van het Capitool in Washington D.C.. Voorgegaan door voormalig president Obama en vicepresident Mike Pence betrad president Trump vervolgens het bordes voor de inauguratie.

Voordat Trump aankwam bij het Capitool was er een laatste ontmoeting met de voormalige president Obama in het Witte Huis. Daar dronken de voormalige president, Trump en hun vrouwen een kop koffie. Het was het laatste gesprek tussen de oude en de nieuwe leider vóór de eed.

De ceremonie werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Ook Hillary en Bill Clinton, oud-president Bush en Bernie Sanders waren aanwezig bij de ceremonie, net als de familie van Trump.

Veel Democraten woonden de inauguratie echter niet bij, uit protest tegen uitspraken van Trump.

Bron: NU.nl

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Is passé. Nieuwe slogan ‘America first’, dus…… Kòrsòu promé?

    By the way ‘America first’ wordt geassocieerd met anti-Semitisme!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties