27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

Nu.cw | St. Maarten nog steeds in gesprek met Nederland voor liquiditeitssteun

Air France vliegt momenteel zes keer per week rechtstreeks naar Sint-Maarten vanaf Parijs.

De Sint Maartense minister-president Silveria Jacobs laat weten dat er nog besprekingen gaande zijn met de Nederlandse regering. “Tot nu toe is er geen overeenstemming over de wet om toezicht te houden op de financiën op Sint Maarten”, aldus Jacobs.

De premier zegt in een interview met Sint Maarten News dat, hoewel er nog steeds geen overeenkomst is met de Nederlandse regering, de bevolking van Sint Maarten erop kan vertrouwen ‘dat de autonomie waarvoor het eiland heeft gevochten niet zal worden uitverkocht’.

Jacobs zegt van mening te zijn dat Sint Maarten het zal redden door het hoofd hoog te houden. Wat er volgens haar ook gebeurt, er zal geen overname door de Nederlandse regering van het land komen. Ook zal Sint Maarten zijn autonomie niet verliezen, aldus Jacobs.

Op de vraag wat plan B is voor het land, aangezien er in de schatkist van de regering nog maar net genoeg is voor de salarissen van december, geeft Jacobs toe dat de minister van Financiën die verklaring een tijd geleden in het parlement van Sint Maarten inderdaad heeft gedaan.

Maar daarbij is volgens Jacobs geen rekening gehouden met de dagelijkse en maandelijkse inkomsten van het land. Daarmee hoopt ze ook na december de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen.

Volgens de premier hebben Curaçao en Aruba zich gehaast om een overeenkomst met Nederlandaf te sluiten omdat ze geld tekort kwamen. Maar ze waren het volgens haar eigenlijk niet eens met de consensuswet die Nederland op tafel heeft gelegd. “Dat zal Sint Maarten niet overkomen”, zo benadrukt ze.

Premier Jacobs erkent dat er dingen zijn binnen de overheid die verbeterd moeten worden, ze wil ervoor zorgen dat de juiste maatregelen worden genomen. Ook zegt ze dat Sint Maarten haar uitdagingen moet identificeren. Daarvoor is ze in afwachting van een overzicht van het ministerie van Toerisme en Economie.

Dit zal worden meegenomen in de besprekingen met Nederland over liquiditeitssteun. Het bedrag dat Nederland bij het bereiken van een akkoord zal lenen aan Sint Maarten is 62 miljoen gulden, daarvan is 40 miljoen bestemd voor de zogenaamde SSRP-ondersteuning. Dat is de regeling van ondernemers op het eiland die steun krijgen om een deel van de salarissen van werknemers te betalen.

Bron: Nu.cw

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...