25 C
Willemstad
• zaterdag 2 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu.cw | Blok: relatie met Venezuela ‘ongelofelijk belangrijk’

Begin volgend jaar wil Blok een visumregeling invoeren | Nu.cw

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok wil een visumregeling met Venezuela. Blok sprak daar gisteren met minister-president Evelyn Wever-Croes al over en heeft tijdens het Koninkrijksoverleg vandaag ook zijn wens hierover uitgesproken tegen Curaçao.

Dat zei Blok tijdens een persconferentie op Curaçao na afloop van het Koninkrijksoverleg.

- Advertentie -

Het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen is een jaarlijkse ontmoeting van de premiers van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de koninkrijksminister van Buitenlandse Zaken. Tijdens het overleg komen geo-politieke en economische onderwerpen aan de orde. Het Koninkrijksoverleg vond dit keer virtueel plaats terwijl Blok op Aruba was.

Er werd onder meer gesproken over de verkiezingen in de Verenigde Staten, de relatie met Venezuela, veiligheid en het Caribisch visumbeleid.

De landen zijn het erover eens dat als de coronapandemie het toelaat, de grens met Venezuela weer snel moet worden heropend. Begin volgend jaar wil Blok een visumregeling invoeren.

De bewindsman erkent dat de relatie met Venezuela ‘ongelofelijk belangrijk’ is als directe buren. De rol van de ambassades hierin wordt door de minister benadrukt. Er lopen momenteel gesprekken met Venezuela en die zullen in december worden voortgezet.

Over de politieke situatie is Blok helder.”Als de mensenrechten en democratie niet gerespecteerd worden en Venezuela het echt te bont maakt, dan kunnen sancties worden opgelegd”, aldus Blok.

Over de gevluchte oppositieleider Leopoldo Lopez wilde Blok zich niet uitlaten. Op de vraag van NU.cw welke rol Nederland heeft gespeeld bij het ontvluchten van Lopez van zijn land, zei Blok ‘geen commentaar’ te hebben.

Onbevestigde berichten zeggen dat de vlucht via Aruba naar Colombia ging om vervolgens naar Spanje door te reizen. De rol van Nederland blijft onduidelijk.

Blok benadrukte het belang van het aanboren van andere bronnen van inkomsten dan alleen toerisme. Ambassades op de eilanden kunnen bij het aantrekken van nieuwe markten een rol spelen.

Tijdens de persconferentie dankte premier Eugene Rhuggenaath Nederland voor de inmenging in het verkrijgen van licenties in de Verenigde Staten voor de Refineria di Korsou. Rhuggenaath benadrukte verder het belang voor Curaçao om met Venezuela in gesprek te gaan.

Rhuggenaath maakte bekend niet, zoals gepland, met Blok naar Suriname te reizen voor de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Rhuggenaath zei in verband met de huidige ontwikkelingen op Curaçao te willen blijven. Welke ontwikkelingen hij precies bedoelde, zei hij niet.

De premier feliciteerde president Chandrikapersad Santokhi.

Bron: Nu.cw

- Advertentie -

Artikel delen

10 reacties

 1. Ander scenario:
  Blok handelt in opdracht van Trump, zodat als er personenverkeer mogelijk is, deze route gebruikt kan worden om huurlingen of Amerikaanse militairen in burger Venezuela binnen te loodsen.

  Nederland weet dan zogenaamd van niets, maar een militaire optie tegen Maduro wordt dan mogelijk. En wordt dan intern verzet genoemd.

  Naderhand als alles gelukt is komt Blok zijn krans ophalen in Caracas en de medal of freedom in Washington.

 2. “Blok” heeft echt zo’n zunige Hollandse rotkop, kan zomaar een dominee uit een zwarte kousengemeenschap of uit de film: “Van de koele meren des doods” zijn.

  Alles om de centen!
  Ruikt naar opportunisme!
  Hoe bont moet het worden in Venuzuela!
  Dubbele moraal!

  @Rey Miguel: zegt….Toen in de 19e eeuw overal de slavernij afgeschaft moest worden was Nederland ook al tegen en decennialang traag.

  Feit is dat Oman, Jemen, Sudan, Mauretanie, Marocco, Saudie Arabie, en nog vele andere staten de slavernij pas diep in de 20e eeuwafschaften…rond 1962 ” : Saudie Arabie,
  Mautitanie, pas in 1987, officieel, officieus gaat het tot de dag van vandaag door, en heeft het nog steeds slaven issues,

  Laten we troywens niet te lang stil staan bij slavernij van 150 geleden. Was vreselijk, maar die slavendrijvers en handelaren zijn dood!

  Beter lettenwe op de uitbuiters, onderdrukkers, mensenrechten vertrappers die nu leven..
  Onder andere vele regeringsleiders, ministers en parlementariers die gewoon rubberstamps zijn.

  Maar ook je consultants, accountants, advocaten!
  Die alles leegroven onder het mom van: I am a proffesional!

 3. Toen in de 19e eeuw overal de slavernij afgeschaft moest worden was Nederland ook al tegen en decennialang traag. De slavenhoudende landen wilden helemaal niet. Terwijl de handel in Engeland in 1807 werd verboden, werd de slavernij daar pas in 1833 afgeschaft. In Nederland nog veel later: 1863. En dat was de officiële afschaffing zoals iedereen weet.

  In de 20e eeuw deed Nederland net alsof ze hier van geleerd hadden en zorgden ze dat ze als eerste schreeuwde als er ergens mensenrechten geschonden werden. Vandaar de max van der stoel straatnamen in sommige landen.

  Maar dat was maar een façade voor de toenemende buitenlandse handel met die dictaturen.
  De VVD, de partij van Rutte heeft zelfs speciaal onderscheid laten maken in soorten dictaturen waardoor het allemaal minder erg zou lijken. En, zo gaf Hans van Baalen van die klub aan: de positie van de dictator wordt zwakker bij toenemende handel, plus dat we door contact met een dictator de mensenrechten onder zijn aandacht kunnen brengen.
  Ik weet niet onder welke steen deze cucaracha te lang gezeten heeft, of dat hij psychoactieve drugs gebruikt heeft, maar kennelijk is het bij de partij van Blok een soort ereteken als je tegendraads reactionair, anti-sociaal en wereldvreemd bent.

 4. ”Als de mensenrechten en democratie niet gerespecteerd worden en Venezuela het echt te bont maakt, dan kunnen sancties worden opgelegd”, aldus Blok.
  Hoe bont moet het dan wel worden, Stef Blok?
  Het bekende NL-beleid, zoals de wind waait, waait mijn jasje: we gedogen het; we hoeven geen standpunt in te nemen en kunnen zo alle kanten op. En de Curacaose regering stapt braaf aan het handje van NL mee.

 5. Eenieder gaat aan het veranderende politieke landschap voorbij, denk Trump en Biden, heel zinnig om de kaarten nu alvast duidelijk op tafel te leggen. Heeft niets met vluchtelingen te maken.

 6. Zou Blok ook uitgeleverd worden aan Venezuela als daar de tribunaals beginnen tegen de dictator, zijn vriendjes en helpers, en de helper-helpers ?
  Het is helaas nog even wachten, dus zit de wereld nog opgescheept met deze schertsfiguur met de grootst mogelijke ecologische voetafdruk van alle Nederlandse ministers ooit.

 7. Nix visa, nix grenzen open.
  Terugsturen van criminelen en illegalen.
  Die paar echte politieke vluchtelingen mogen met alle plezier blijven.

 8. Hoeveel krijg jij van Maduro, Blok?

  Als je juist tijdens de coronaperiode, met al zoveel vluchtelingen en een toenemende drugsexport, toch wil dat curaçao zijn grenzen opent, zit er altijd iets anders achter, want normale mensen zouden niet zoiets stoms voorstellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -