
Het Brexit-kamp heeft gewonnen in het Britse referendum over lidmaatschap van de Europese Unie, voorspelt de BBC vrijdagochtend rond 5.40 uur.
Inmiddels zijn 325 van de 382 stemgebieden geteld. Het kamp dat de EU wil verlaten staat op 52 procent, tegen 48 procent voor het kamp dat lid wil blijven van de unie.
De stembussen van het referendum gingen donderdagavond om 23.00 uur (Nederlandse tijd) dicht. De opkomst is hoog: 72 procent.
Londen
Vooral in Engeland en Wales gooit het Brexit-kamp hoge ogen. In Schotland lijkt zich een duidelijke meerderheid voor een behoud van het Britse EU-lidmaatschap af te tekenen. Ook in Noord-Ierland staat het ‘blijf’-kamp op ruime winst.
De Engelse stad Sunderland was een van de eerste stemgebieden die met een uitslag kwam. De inwoners kozen in het referendum overtuigend voor een Brexit. In Newcastle, in Noordoost-Engeland, boekte het ‘blijf’-kamp een nipte overwinning: 65.404 tegen 63.598.
Video: Inwoners Engelse stad Sunderland kiezen voor brexit
Pond
Het Britse pond sterling beleefde vrijdagochtend de grootste tussentijdse val ten opzichte van de dollar in de geschiedenis. Daarbij was het ook de meest beweeglijke dag voor de munt ten opzichte van andere valuta, zoals naast de dollar ook de euro en de yen, ooit.
De Britse munt reageert al sinds donderdag sterk op peilingen en op de eerste uitslagen. Omstreeks middernacht werd voor een pond nog een waarde van 1,5009 dollar opgetekend, kort nadat de stembureaus gesloten waren.
Eerder op de dag bereikte munt hoogste koers van het jaar
Zie ook: Pond zakt tot onder de 1,35 dollar na voorsprong Brexit-kamp
Gibraltar
Gibraltar, het Britse overzeese landsdeel op het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland, was het eerste stemgebied dat met een uitslag kwam. De Britse stemmers in Gibraltar kozen massaal voor behoud van het Britse lidmaatschap: ruim 19.000 Gibraltarezen stemden vóór, zo’n 95 procent van de stemgerechtigden. De Britten in Gibraltar zijn bang dat Spanje haar grenzen sluit, mocht Groot-Brittannië uit de EU stappen.
Een recordaantal Britten heeft zich als kiezer geregistreerd, 46,49 miljoen mensen waren van plan naar de stembus te gaan. Bij de parlementsverkiezingen van 2015 waren dat er 46,35 miljoen.
Bron: ANP/Reuters/NU.nl