26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ziekenhuis Curaçao kent chronisch materiaaltekort

HomeMediaNTR | Ziekenhuis Curaçao kent chronisch materiaaltekort
Sehos kent chronisch materiaaltekort | Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Toen zijn zwangere vriendin in het ziekenhuis lag en medicijnen nodig had, moest Eric Hoegee zelf op zoek: “Ik moest mijn vriendin achterlaten en apotheken op het eiland afgaan.

In het ziekenhuis hadden ze de medicijnen niet meer, ook niet bij de apotheek van het ziekenhuis.” Familie en kennissen van patiënten moeten regelmatig bijspringen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) op Curaçao.

Verhalen over materiaaltekort zijn er al jaren. Het tekort loopt soms zo hoog op, dat de operatiekamers tijdelijk dichtmoeten en alleen spoedoperaties worden uitgevoerd. De laatste keer was in maart dit jaar, terwijl er na een zelfde operatiestop in augustus vorig jaar 7 miljoen gulden werd vrijgemaakt om de zaak weer op te starten. Een doekje voor het bloeden, zo vindt de Vereniging van Medische Specialisten.

In 2009 werd het Sehos bijna failliet verklaard. Daarna stond alles in het teken van financieel management. Maar acht jaar later gaat het ziekenhuis nog steeds gebukt onder financiële tekorten.

Waarom lukt het het ziekenhuis almaar niet om materiaal op orde te houden? Volgens interim-medisch directeur Franke Scheper zijn groei van de zorg en het sluiten van een andere medische instelling, de Taams Kliniek, een paar redenen waarom de kosten het budget van 120 miljoen overstijgen. Zijn voorganger, oud-medisch directeur Cai Winkel, keek vooral naar de medisch specialisten als grootverdieners die zo snel mogelijk in dienst moeten van het ziekenhuis om de kosten te drukken. De medisch specialisten wijzen op hun beurt naar het slechte management van het Sehos en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Bijspringen
Ondertussen blijven patiënten de dupe. “Mijn vader lag een paar weken in het Sehos met zware verbrandingen in het gezicht. Mijn moeder heeft toen heel veel gaas en verband gekocht. De voorraad was erg klein”, vertelt Bianca Hoedemaker. “Mijn moeder deed het graag want ze weet dat het ziekenhuis niet veel heeft. Maar het is nog steeds een probleem. Ook voor mijn oma hebben we zelf luiers voor volwassenen gekocht, omdat ze daar niet genoeg hadden.”

Ook een nieuwe heup is niet altijd voorradig, waardoor een patiënt wordt opgescheept met een tweederangs-oplossing. Fysiotherapeut Ilse Spaans: “Een patiënt van mij had haar heup gebroken en kwam vanwege haar leeftijd in aanmerking voor een nieuwe heup. Deze waren niet voorradig en is er een constructie met schroeven geplaatst, de ‘dynamic hip screw’ die niet goed uit testen komt. Dit is gaan schuiven en ze moest na twee maanden alsnog een nieuwe heup krijgen.”

‘Nieuwe strategie’
De nieuwe algemeen directeur Anthon Casperson en de nieuwe Raad van Bestuur maken morgen hun ‘visie en strategie voor reorganisatie’ bekend. Een visie die volgens de bouwers van het nieuwe ziekenhuis (USONA/Berenschot) broodnodig is, want ‘zorg gaat primair niet om stenen, maar om de kwaliteit’. Mogelijk zullen dan ook plannen bekend worden om het materiaaltekort tegen te gaan.

Bron: CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Werkelijk te idioot voor woorden dat een verdachte in de Girobankfraude van tientallen miljoenen, Stefan Capella, nog steeds in de Raad van Toezicht van het Sehos zit.

    Waar blijft de reactie van de politiek? Schreeuwden MAN, PAR en PIN niet integriteit van alle daken tijdens de verkiezingscampagnes?

    Wat vinden de financiers van het nieuwe ziekenhuis hier van?

  2. Er is nooit geld op Curacao.. Of ik moet zeggen geen geld in onderwijs en medische zorg. Er is namelijk wel veel geld voor al die overheids committees, Dure pensioenregeling voor oud Eilandsraadleden, Dikke salarissen aan niet funtionerende ambtenaren, prive vakanties van ministers, Prive secretaresses voor De Heer Wiels, Rechtzaken van politici en ga zo maar door…

  3. Helaas is de beste dokter op Curacao nog steeds ‘dokter KLM’. Wie ‘dokter KLM’ niet kan betalen wordt helaas geconfronteerd met de tekortkomingen als in dit artikel beschreven of erger.

  4. Met de lamme (lichtgewicht financieel directeur Elvis Thode) en de blinde (Stephen Capella, verdachte in de Girobank fraude en lid van de Raad van Toezicht) in de top van het Sehos vraag je om problemen.

  5. Schandalig allemaal.
    Je moet hier noch het psychiatrisch circuit ingaan, noch in het SEHOS terechtkomen.
    Een goede vriendin van mijn vrouw, ze kennen elkaar van het Barlaeus in Amsterdam, psychiater, heeft per juni j.l. na 16 jr het eiland verlaten.
    Uitermate jammer,want er is nu weer een goede specialist/hulpverlener weg. Bij haar afscheid bij Mimi’s Ecofarm waren 100 van haar patienten gekomen. Dat was aangrijpend vonden wij.

    Mijn vrouw is recent in Amsterdam geopereerd wat we zelf hebben betaald, omdat de SVB zegt deze operaties kunnen ook hier.
    Wachtlijst van 8 mnd, en half verminkt zoals zovele vrouwen noodgedwongen moeten rondlopen.
    Uitermate triest dit voor veel mensen.

  6. Ook voeding is bar slecht, er wordt totaal geen rekening gehouden met patienten. het enige wat er in overvloed te krijgen is zijn zakjes suiker. Verse groente en fruit heel af en toe.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties