NTR | Zaak Mitch Henriquez: Krijgen agenten beroepsverbod en wat betekent dat?

Mitch Henriquez | Christel van der Meer

DEN HAAG – De twee agenten, die terecht staan in de zaak Mitch Henriquez, horen woensdag of ze een beroepsverbod krijgen zoals het Openbaar Ministerie eist. Wat zijn de verwachtingen in dit proces?

In 2017 werden de twee politieagenten tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden veroordeeld voor mishandeling met de dood tot gevolg van de Arubaanse Mitch Henriquez (42) in het Haagse Zuiderpark. De agenten kunnen zich niet vinden in het vonnis en gingen in hoger beroep. Morgen doet de rechter uitspraak.

OM strenger in hoger beroep
Maar of de agenten er in het hoger beroep beter vanaf gaan komen is nog maar de vraag. Zo merken rechtbankverslaggevers Anniek Enthoven en Sander Knura (Omroep West) al vanaf het begin van het proces op ‘dat het OM er veel steviger in staat’. “Vanaf dag één hadden we al zoiets van: zo die officieren gaan flink los op de agenten. Ze waren veel strenger.”

Wat te verwachten?

Rechtbankverslaggevers Anniek Enthoven en Sander Knura blikken in de Misdaad podcast van Omroep West vooruit op de uitspraak in het hoger beroep dat voor 19 juni op de planning staat. Daarvoor raadpleegden zij ook Caribisch Netwerk. Luister de podcast hier. (Duur: 11 minuten).

Dat de agenten bovendien in het hoger beroep geen berouw tonen heeft ook geen positieve invloed gehad op het oordeel van het OM.

“Ze zien niet in dat ze fout zijn geweest, of willen dat niet inzien”, zei advocaat-generaal Gerard Sta in april, als toelichting op de eis van het OM. “Ook in alle verklaringen zijn ze gaan schuiven en hebben ze hun eigen rol afgezwakt. Dat rekenen we ze aan.”

Toelichting op eis van OM – Door Natasja Gibbs

Wat betekent beroepsontzegging?
Als het aan het OM ligt krijgen de agenten, naast zes maanden voorwaardelijk, ook een beroepsverbod van twee jaar. Maar wat betekent dat in de praktijk? Volgens de politie betekent dat ‘dat de agenten niet in uniform meer hun beroep kunnen uitoefenen’.

“Dus niet de straat op of aangiften opnemen – wat doorgaans in uniform gebeurt. Wel zouden ze nog werkzaam kunnen blijven voor de politie zoals ze nu al doen, maar ook dat is afhankelijk van het uiteindelijke vonnis.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 Reacties op “NTR | Zaak Mitch Henriquez: Krijgen agenten beroepsverbod en wat betekent dat?

  1. joop savaneta

    Het hof oordeelde correct door ook te vermelden dat dit drama mede te wijten was aan de gedragingen van Mitch Henriquez zelf. De familie Henriquez krijgt ook niet de door hun geëiste schadevergoeding maar alleen een tegemoetkoming in de gemaakte kosten. Dat de betrokken agenten zich amateuristisch hebben gedragen staat buiten kijf maar het is nooit de bedoeling geweest om Mitch Henriquez zwaar letsel toe te brengen maar deze heeft zich met zijn dronken kop tot het laatst toe hevig verzet met de bekende fatale gevolgen.

  2. Wanneer trekt de familie Henriques zich eindelijk eens terug in de mondi van Aruba waar ze thuis horen?

    Met 1 keer in de maand de bus naar Oranjestad om hun onderstand op te halen.

  3. ericlapas

    Het blijkt dat ook in Nederland geldt, black lives do matter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *