26 C
Willemstad
• dinsdag 13 april 2021 00:37

Democracy now! | Monday, April 12, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 12 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Na 3,5 jaar eerste scheepswrakken St Maarten gelicht

Na 3,5 jaar worden de eerste scheepswrakken uit de zwaar vervuilde Lagoon van St Maarten gehaald. De overheid van het eiland heeft alle overeenkomsten getekend om het...

Nu.cw | Bonaire opent scholen weer nu docenten zijn gevaccineerd

De kinderopvang en de scholen op Bonaire gaan weer open, zo heeft gezaghebber Edison Rijna zondag bekendgemaakt. Op het eiland zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar omdat...

DolfijnFM | Drie weken na verkiezingen nog steeds propaganda langs de weg

Drie weken na de verkiezingen zijn er nog steeds vlaggen, borden en andere attributen op straat. Politieke partijen moeten die volgens de regels al na één week...

DolfijnFM | Vervallen rijbewijs en sedula blijven negen maanden langer geldig

Rijbewijs of sedula’s die vervallen zijn tussen 1 december vorig jaar en 1 juni dit jaar, blijven nog negen maanden geldig.   Heb je in die periode examen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Wegvallen toerisme Curaçao leidt tot meer emigratie

NTR | Wegvallen toerisme Curaçao leidt tot meer emigratie

Al sinds 2014 is er op Curaçao, volgens cijfers van het CBS, een constante stijgende lijn te zien in het emigratiecijfer en een dalende lijn in het immigratiecijfer.

WILLEMSTAD – Een groot deel van de Curaçaose economie draait op toerisme. Het effect van het bijna volledig instorten van deze sector is enorm. En dat betekent dat mensen door de coronacrisis ook vertrekken van het eiland.

Zoals Manon Nijssen, tot voor kort beheerder van vakantiewoningen. Na twaalf jaar op het eiland te hebben gewoond, heeft zij besloten om terug te verhuizen naar Nederland. Sinds de lockdown raakte ze haar werk kwijt en wil nu het roer compleet omgooien.

“Ik mag gelukkig even bij mijn ouders komen wonen en ik ben nu alvast wat lijntjes aan het uitzetten voor nieuw werk.” Of Nijssen ook in Nederland in de toeristische sector gaat werken?

“Dat denk ik niet, dat is ook daar lastig. Maar ik heb P&O en SPW gestudeerd, en in de zorg is altijd werk. Ik heb er wel vertrouwen in, meer dan hier.”

‘Ik heb meer vertrouwen in werk vinden in Nederland dan hier op Curaçao’

Al sinds 2014 is er op Curaçao, volgens cijfers van het CBS, een constante stijgende lijn te zien in het emigratiecijfer en een dalende lijn in het immigratiecijfer. De coronacrisis lijkt deze trend iets te versterken.

Sinds januari dit jaar zijn er 262 mensen meer vertrokken dan er naar Curaçao zijn gekomen. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 228 volgens Ruthline Haddocks, hoofd van Publieke Zaken (Kranshi). Dit zijn alleen de mensen die zich netjes hebben afgemeld bij Kranshi.

Hoeveel mensen zonder zich uit te schrijven het eiland hebben verlaten, is onbekend. Haddocks: “We hebben daar geen zicht op en daar hebben wij ook geen cijfers van.” Of de lijn die je al jaren ziet in de migratiecijfers zich ook dit jaar voortzet, kan Haddocks nog niet zeggen: “Op dit moment lijkt het daar niet op.”

William Mau Asam van het gelijknamige reisagentschap in Willemstad heeft enkele ‘one way’ tickets naar Amsterdam verkocht aan expats die daarvoor met hem contact hebben gezocht, maar van een trend kan hij niet spreken. “Ik ben benieuwd als ons kantoor over een paar dagen weer open gaat of we dan veel enkele reizen gaan verkopen”, zegt hij, “maar voorlopig lijkt de uitstroom mee te vallen.”

Minder studenten
Wat de emigratiecijfers ook gaat beïnvloeden is het kleinere aantal studenten dat naar het buitenland vertrekt, denkt Haddocks. “Binnenkort zullen we het aantal jongeren kunnen peilen dat naar Nederland verhuisd om te studeren. Hierin verwachten we dat maar de helft van de 300 jongeren die normaal vertrekt dit ook dit jaar zal doen. Dat gaat ook schelen.”

Hoe de migratiecijfers er voor het complete jaar 2020 uit gaan zien is eigenlijk nog lastig te zeggen, vindt Haddock. Het complete beeld zal pas aan het einde van het jaar echt zichtbaar zijn.

Heropening grenzen
1 juli is de streefdatum van de Curaçaose overheid om de grenzen te openen zonder quarantaine voor toeristen. Of de grenzen daadwerkelijk opengaan volgende maand en hoeveel dit de toeristische sector gaat opleveren, is nog niet duidelijk.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

5 reacties

 1. Rest nu nog alleen de regering om weg te vallen, om te verdwijnen in het niets, en plaats te maken voor de makamba’s. Actievoerders hebben hun stem al laten horen in verband met de bla bla bla Juliana brug…… Dus regeringsleden, kom op, koffers in inpakken en wegwezen, en vergeet niet te schrijven. Groetjes aan pa en ma.Wilhelmus váááán Nassause ben ik…..

 2. @William. Maak je geen zorgen. Dankzij Sylvana Simons en Akwasi zullen binnenkort alle bedrijven in Nederland gekleurde managers aannemen (en ervaring is niet belangrijk). Er zal veel geld te verdienen zijn!

 3. @ William
  De vooruitzichten in Nederland zijn niet rooskleurig.
  Maar daar is een sosiaal vangnet.
  De vooruitzichten op Curaçao zijn ronduit slecht zonder sosiaal vangnet.
  Dus kiezen voor voedsel hulp, vanuit Nederland, zonder vooruitzichten of een Nederlands vangnet met de Nederlandse vooruitzichten voor het arme deel van de bevolking.
  Voor het deel van de bevolking dat nog wel “well off” was maar door de corona zonder inkomen is komen te zitten, de zelfstandige ondernemers en zzp’ers. Zij hebben ook slechte vooruitzichten en geen sosiaal vangnet. Ze hebben vaak wel potenties om in Nederland weer een “normaal” bestaan op te bouwen. Hier, met de vooruitzichten die ze hier hebben niet.
  Ik denk dat er veel meer mensen gaan vertrekken.

 4. Het probleem in Nl op dit moment dat de werkloosheid snel oploopt. Verder als mensen zich bij familieleden gaan voegen die toevallig bijstand hebben dan gaan die naar beneden en als klap op de vuurpeil de woningnood is razend hoog dus een huis kun je momenteel wel schudden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties