28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 05:35

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Wachtkamers huisartsen vol tandartspatiënten met pijnklachten

WILLEMSTAD – Tandartspatiënten op Bonaire mijden de tandarts, omdat het consult niet meer vergoed wordt. Zij halen liever een pijnstiller of antibiotica voor kies- of tandpijn bij hun huisarts.

Inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES) moeten sinds 2015 vanaf 18 jaar zelf hun tandartsconsult van omgerekend €21,- (2018) betalen. Een gebitsreiniging kost €12,39 per vijf minuten. Op Bonaire liggen de tarieven zo’n tien procent hoger dan in Nederland in verband met onder meer import van materialen. Een huisartsbezoek wordt wél vergoed.

- Advertentie -

Deze prijzen worden gereguleerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en gevolgd door het Zorgverzekeringskantoor BES (ZVK). Het ZVK is de uitvoerder van de zorgverzekering voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tandarts Eric Hagens, oud-voorzitter van de – eind oktober 2017 opgehouden te bestaan – Bonaire Dental Association (BDA), ziet in zijn praktijk ook een terugloop. “We hadden dagelijks tien patiënten met pijnklachten. Tegenwoordig zijn dit drie á vier.”

Kiezen tussen de tandarts en de huur betalen
Cristiana Heredia (60) die sinds 1995 op het eiland woont, is in 2016 voor het eerst naar de tandarts gegaan. “Een tand begon af te brokkelen.” Ze was toen net te laat voor de gebitsanering op kosten van de Zorgverzekeringskantoor BES (ZVK) die begin 2011 tot en met eind 2014 mogelijk was.

“Sindsdien ging ik een paar keer naar een halfjaarlijkse controle. Maar de tandarts is duur”, zegt ze. Heredia vertelt dat ze in de maand rond € 863,- verdient. Haar huur is rond de €476,-, water en stroom ruwweg €94,- en kabel ongeveer €32,- .

‘Het betalen van mijn huur gaat voor een duur tandartsbezoek’
- Advertisement -

Dit is exclusief onder meer levensmiddelen die op het importeiland relatief duur zijn. Daarom heeft haar huurbetaling prioriteit op een tandartsconsult. “Ik kan bezuinigen op voedsel, en brood eten, maar niet op mijn huur.”

Weinig jongeren gaan naar de tandarts
Ondanks tandheelkundige zorg en mondzorg geheel kosteloos is voor 17-jarigen en jonger, constateert het ZVK uit zijn interne gegevens ‘dat slechts een kwart tot de helft’ vanuit deze doelgroep jaarlijks naar de tandarts gaat. De reden hiervoor komt deels door de ‘onbekendheid van wat allemaal vergoed wordt voor onder meer kinderen’, aldus Pieter Degen, Hoofd Zorginkoop ZVK.

Tandartsen Bonaire tekenen voor preventief voorlichtingsprogramma. Foto: ZVK BES

Het ZVK geeft daarom gehoor aan een recentelijk oproep van staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS tot meer initiatief op de BES-eilanden voor preventie.

Preventie programma tandheelkunde
Op 1 januari 2019 start een preventieprogramma op Bonaire voor 6-jarigen en jonger. Bij gebleken succes van deze pilot zal het programma uitgebreid worden naar de leeftijden 7 tot en met 17 jaar en naar Sint-Eustatius en Saba.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. @Joep: ik weet niet wat voor beroep je hebt, maar stel je bent metselaar. Het Liefst zou je ook zo rond de ANG 22,- per bloki vragen. Als je niet per stuk wilt werken, dan toch minimaal ANG 500,- per uur. Heleaas lukt dat als metselaar niet.

    Als tandarts lukt dat we l. Dit om het simpele feit dat er precies zoveel tandartsen zijn, dat een tarief van, lets say, ANG 300,- per uur zoveel is, dat alle tandartsen voldoende werk hebben om allemaal ANG 300,- per uur te verdienen. Vrije markt heet zoiets.

    Als jij vindt dat tandheelkundige zorg voor iedereen moet zijn weggelegd, dat moet dit uit de staatskas betaald worden (de belastingen dus) en niet uit een verlaagd inkomen van de tandartsen.

    Als je dat niet vindt, ga dan in Venezuela wonen. Heb je en goedkope tandartsen, die zelf geen tand meer in hun bek hebben.

  2. De tandarts tarieven zijn hier op Curacao ook niet van dommemans huize. Tandheelkundige zorg behoort geen voorrecht te zijn voor de beter gesitueerden, het moet voor iedereen toegankelijk zijn. Tandheelkundige klachten veroorzaken ook andere lichamelijke klachten, dus de verzekeraar heeft er alle baat bij om die klachten zo snel mogelijk te verhelpen.
    Daarentegen kunnen de tandartsen ook wel eens inbinden met de tarieven. Ik snap dat ze allemaal een mooie villa met zwembad en dikke Audi Q8 (of zoiets dergelijks) willen rijden, maar een beetje minder kan ook wel, zeker wanneer dit inhoudt dat de gewone burger ook naar de tandarts kan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -