29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

NTR | Verloskundigen Curaçao overwegen klacht tegen inspecteur Huurman

Deya Mensche

Verloskundigen begleiden weer zwangerschappen | Deya Mensche

WILLEMSTAD – De onafhankelijke verloskundigen Agnes Cobelens, Dinairy Hart, Karin Stomp en Peggy Jordan overwegen om een klacht in te dienen bij het medisch tuchtcollege tegen de inspecteur-generaal gezondheidszorg van Curaçao, Jan Huurman.

De verloskundigen hadden op 2 november een overeenkomst met het Advent ziekenhuis afgesloten. Op 8 november kreeg Advent een waarschuwing van de Gezondheidsinspectie om de verloskundigen geen cliënten te laten helpen. Daarop spande Advent een kort geding aan, dat het ziekenhuis verloor.

In het vonnis van afgelopen vrijdag bepaalde rechter dat de gezondheidsinspectie correct heeft gehandeld met het geven van de waarschuwing.

‘Angst’
De verloskundigen zijn van mening dat Huurman hun cliënten onnodig in angst heeft laten zitten, om vervolgens snel met een oplossing te komen toen het Adventziekenhuis een kort geding aanspande. Nog voor het vonnis werd de waarschuwing namelijk opgeheven.

Verloskundige Stomp trekt Huurman’s positie als bewaker van de kwaliteit en veiligheid van de patiënt, in twijfel. “Waarom heeft de inspecteur ons niet benaderd? Het nadeel dat onze cliënten en wijzelf hebben ondervonden was overbodig”, vindt ze. De verloskundigen betreuren dat de rechter niet ‘de keuzevrijheid van de zwangere vrouw en het bestaansrecht van hun beroep’ heeft behandeld. “Als dit zo doorgaat zullen er geen verloskundigen meer zijn over twintig jaar”, vreest Stomp.

Wel of geen bevallingen?
Huurman blijft erbij dat zijn waarschuwing op 8 november terecht was. De verloskundigen en de advocaat van Advent, Arndt van Hoof, hebben in de rechtszaal ontkent dat er vóór de overeenkomst van 2 november bevallingen hebben plaatsgevonden. “Maar Advent heeft zelf in de rechtszaal een lijst van bevallingen ingebracht die eerder dan die datum hebben plaatsgevonden”, zegt Huurman.

De rechter vroeg zich wel af waarom Huurman er niet voor koos om de situatie samen met de verloskundigen op te lossen, toen Advent de toelatingsvergunning liet zien. In de week voorafgaand aan het vonnis heeft Huurman de vergunning geëvalueerd en in orde bevonden.

Onderzoek door Nederlandse KNOV
KNOV, de Nederlandse organisatie van verloskundigen, heeft kennis genomen van het vonnis en overweegt een diepgaand onderzoek te doen. KNOV wil analyseren of de Curaçaose overheid werkelijk ‘systematisch het beroep van verloskundigen wil opheffen’. De vereniging vertegenwoordigt 3500 verloskundigen in Nederland. De drie onafhankelijke verloskundigen van Curaçao zijn ook lid.

Huurman benadrukt dat hij niet tegen het beroep van onafhankelijke verloskundigen is. “Ik ben een groot voorstander van primaire verloskunde. Ik geloof dat meer bevallingen door verloskundigen gedaan moeten worden, in plaats van door een gynaecoloog.”

Volgens de inspecteur kan Advent, nu het aan de voorwaarden voldoet, doorgaan met de verloskunde. “Blijkbaar waren onze maatregelen nodig om de onwettige toestanden die er waren te corrigeren.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Een zaak bij het medisch tuchtcollege tegen deze onnodig polariserende ‘inspecteur’ lijkt een zeer interessante optie om het bijtgedrag van de huidige ‘inspecteur’ in goede banen te leiden. Wellicht kan de ‘geschorste’ chirurg ook een dergelijke (separate) casus tegen deze ‘inspecteur’ aanhangig maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -