29 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Politie op zoek naar vermiste man

De politie is een zoektocht gestart naar de 42-jarige Erviet Otmar Scorrea. De man verliet maandagavond zijn huis aan de Kaya Wladimir Coco Balentien en is niet...

Nu.cw | Benzineprijs met 11 cent omhoog, water wordt goedkoper

De brandstofprijs gaat vanaf volgende week omhoog. Vooral automobilisten met benzineauto’s moeten veel bijleggen om de tank vol te krijgen. De kosten voor diesel en elektriciteit stijgen...

Nu.cw | Artiesten Curaçao International BlueSeas Festival bekend

De artiesten van de zesde editie van het Curaçao International BlueSeas Festival zijn bekendgemaakt. De wijk Pietermaai zal eind maart weer bruisen van bluesmuziek en -liefhebbers. Het straatfestival,...

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...
- Advertisement -spot_img

NTR | Venezolaanse rederij baseert ABC-ferry op MoU met Koninkrijk

HomeLandenArubaNTR | Venezolaanse rederij baseert ABC-ferry op MoU met Koninkrijk

Door Ariën Rasmijn

De veerboot Paraguana I - foto: website Naviera Paraguana
De veerboot Paraguana I – foto: website Naviera Paraguana

ORANJESTAD – Voor de exploitatie van een veerdienst tussen het schiereiland Paraguana en de ABC-eilanden gaat de Venezolaanse rederij Naviera Paraguana uit van een Memorandum Of Understanding (MoU) tussen het Koninkrijk en Venezuela.

Dit staat in een informatieboekje dat vorig jaar november aan Arubaanse stakeholders is gegeven.

In het boekje staat dat Naviera Paraguana – naast de door het Venezolaanse regime geformuleerde Plan voor het Vaderland – de MoU voor samenwerking tussen de Bolivariaanse Republiek Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden als ‘fundament’ voor haar bedrijfsvoering ziet.

In juni 2013 ondertekenden de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, zijn Venezolaanse evenknie Elias Jaua Milano, de Nederlandse ambassadeur Johannes van Vloten Diessevelt, premier Daniel Hodge van Curaçao en de Arubaanse premier Mike Eman de MoU.

Hierin staat dat het Koninkrijk en het Venezolaanse regime met elkaar gaan samenwerken op gebied van onder meer economie, defensie, milieu, telecommunicatie, transport en wetenschap.

Er werd afgesproken om werkgroepen op te richten en om jaarlijks op ambtelijk niveau te vergaderen. Om de twee jaar zouden beide landen op ministerieel niveau samenkomen voor overleg. In februari van 2014 kondigde de Venezolaanse landscourant aan dat de MoU in dat land van kracht was.

In september van vorig jaar presenteerde Naviera Paraguana het schip Paraguana I in de haven van Guaranao, met de aankondiging dat in november de veerdienst operationeel zou zijn. Op Aruba verklaarden autoriteiten dat de overheidsdiensten niet klaar waren om de passagiers op te vangen, ondanks dat havenautoriteit APA wel een ligplaats voor de ferry had toegezegd.

Eman en andere ministers ontkende zelfs op de hoogte te zijn van de plannen voor de ferry. In oktober werd de komst nogmaals aangekondigd door een Venezolaanse functionaris tijdens de heropening van de raffinaderij in San Nicolas.

Intussen is de ferry geleased en vaart het een andere route.
Vertegenwoordigers van Naviera Paraguana op Aruba zeggen dat zij nog altijd naar en tussen de ABC-eilanden willen varen.

Bron: CaribischNetwerk/NTR

1 reactie

  1. Een MoU kan nooit de juridische basis zijn van wat dan ook. Het is een uiting van goede bedoelingen voor de toekomst maar geen bindende overeenkomst.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties